reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2022

reklama
Czyli jak w sumie wstępnie radzicie to rozegrać? Bo roznie dobrze biore pod uwage, ze sklep zamykają na czas flai, gdyby takowa powtórzyć sie miala z zeszłego roku i albo postojowe się dostaje, albo bezpłatny tego nie wiem, bo nie pytałam. Tyle to moje analizy sa co gdyby tak sie stało. Bo jak rzeczywiście by zamknęli, mi umowa konczy sie w grudniu ro pewnie nikt jej nie wydłuży, czyli zostaje na lodzie. Tez jest prawdopodobna taka opcja
No ja radze przemilczeć jesli chcesz dostac przedłużenie, bo bedac na okresie próbnym a nie mając skończonego 12 tygodnia oni nie muszą Ci przedłużać tego.

Mój poprzedni szef zwolnił dziewczynę w trybie natychmiastowym która po okresie próbnym okazała się być w ciąży. Oczywiście tu była jawna próba wyłudzenia (w sensie ukryta ciąża). Także z tymi szefami różnie bywa. Wydaje mi się że warto być również szczerym w tej kwestii jednak :D
Ale to niezgodne z kodeksem pracy to raz, bo nie wolno zwolnić pracownicy w ciazy a dwa jesli od razu poszla na l4 to ja sie nie dziwie. Ja nie bede nic mówić i będę pracować. Dopiero w nowym roku powiem.

W rodzinie męża dziewczyna też rzuciła chorobowym z kodem na na drugi dzień po podpisaniu umowy. Nie miała nawet kontroli z ZUS, ale sytuacje są różne.

W rodzinie męża dziewczyna też rzuciła chorobowym z kodem na na drugi dzień po podpisaniu umowy. Nie miała nawet kontroli z ZUS, ale sytuacje są różne.

Bo to zależy od liczby pracowników poniżej 20 - świadczenie przejmuje ZUS i jak widzi cień szansy, że nie będzie musiał płacić to będzie sprawdzał. Jak pracowników jest powyżej 20 - to nadal płaci pracodawca i dopiero później rozlicza się ZUS i tu już ZUS nie ingeruje - chyba że pracodawca sam z siebie zgłosi wyłudzenie. Ale mało któremu dużemu przedsiębiorcy chce się w to bawić. Obecnie też nie wiem czy można zgłaszać do ZUS anonimowo - do PIP na pewno anonimowo nie można - muszą być wszystkie dane jak imię, nazwisko, adres ;) No i druga sprawa, że jak ma się dobrego lekarza i prawnika to też można udowodnić że to zwolnienie to mus i nie jest pozorne i akurat tak przykro wyszło ;) To są dość mocno zagmatwane sprawy prawne i nie ma tak, że któraś strona na pewno wygra, nigdy nie wiadomo

reklama
No ja planuje pracować, dlatego nic nie mowie. Ale skad mM wiedzieć co sie wydarzy. Trudno bede wtedy myśleć. Brałam różne opcje pod uwagę. Faknie byloby miec ten macierzyński a jak nie to plakac nie bede. 😉
to wtedy sa tez pomoce. zasiłek rodzinny i te 1000 zl z zysk i 500+. Uważam że skoro patologia korzysta z 500+ to my jako pracujące tez mozemy skorzystać bo to dla dziecka a nie dla nas.

Do góry