reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe Mamy 2019

Ale chyba bez paniki jak ktoś zjadł trochę wędzonego łososia?
Różne są opinie w Internecie. Łosoś z hodowli ble reszta ok, ale gora 100g tygodniowo.
Więc napisałam, żeby nie popadać w paranoję.
Podobno nie można jeść wątróbki w ciąży. A ja bardzo lubię wątróbkę i pasztet, który też ma w składzie wątróbkę. Ostatnio jadłam na kolację kanapkę z pasztetem
[emoji39] Przecież nie je się tego codziennie o w nie wiadomo w jakich ilościach [emoji6]

reklama
Podobno nie można jeść wątróbki w ciąży. A ja bardzo lubię wątróbkę i pasztet, który też ma w składzie wątróbkę. Ostatnio jadłam na kolację kanapkę z pasztetem
[emoji39] Przecież nie je się tego codziennie o w nie wiadomo w jakich ilościach [emoji6]
Otóż to! Ja też lubię wątróbkę... I łososia [emoji38]

Też uwielbiam wątrobke i tatara no nic trzeba się pożegnac, ale dla mnie największy ból to sushi surowe:(

Też uwielbiam wątrobke i tatara no nic trzeba się pożegnac, ale dla mnie największy ból to sushi surowe:(
Zawsze możesz spróbować sushi z pieczoną rybą, takie już można ;)

Łososia można jeść, pod warunkiem, że był wędzony na ciepło, a sery pleśniowe są w porządku jeśli są z mleka pasteryzowanego (a te najczęściej spotykane camemberty zazwyczaj z takiego właśnie są).

Dziewczyny przez swoją niewiedzę zjadłam wczoraj ser gorgonzola i wędzonego łososia. Nie wiedziałam że nie można :(
Ser gorgonzola jeśli kupilas go w markecie to zapewne byl z mleka pasteryzowanego wiec nie masz sie co martwić, taki mozna [emoji6]
Łosoś o ile wedzony na ciepło to tez jest ok [emoji6]
A to nie można wędzonego łososia??
Mozna o ile byl wedzony na ciepło [emoji6]
Tez lubie watrobke ale w poczatku ciazy bym sie nie zdecydowala nawet na mala porcje [emoji57]
Tatar koniecznie trzeba odstawic.. dla mnie to tragedia [emoji58]

A mi lekarz ostatnio powiedział ze porcje które się zjada nie są w stanie przeniesc chorób wiec jeżeli zje się kawałek sera pleśniowego czy kanapkę z łososiem jest to za mała ilość żeby przynieść negatywne skutki. Natomiast zjedzenie np 30 kawałków sushi już może być niebezpieczne

A mi lekarz ostatnio powiedział ze porcje które się zjada nie są w stanie przeniesc chorób wiec jeżeli zje się kawałek sera pleśniowego czy kanapkę z łososiem jest to za mała ilość żeby przynieść negatywne skutki. Natomiast zjedzenie np 30 kawałków sushi już może być niebezpieczne
Sery pleśniowe sa bezpieczne jak sa z mleka pasteryzowanego, losos czy inna ryba wedzona na cieplo tez.
Ale jesli ktos sie zdecyduje na ser z mleka niepasteryzowanego albo na surowe mieso to nie ma znaczenia ile tego sie zje czy troszeczke mniej czy wiecej..wystarczy ze w jednym malym kawalku znajda sie bakterie i dojdzie do zarażenia.

Uf sprawdziłam ser był z mleka pasteryzowanego, a łosoś wędzony na ciepło. :)
Ostatnio bardzo mnie ciągnie do ryb mogłabym jeść od rana do wieczora, sledzie pod każdą postacią i wędzone ryby. Chyba wybiorę się dzisiaj do sklepu po zapasy :-) :)

reklama
Do góry