reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe Mamy 2019

reklama
Nie zgodzę się trzeba uważać nie tylko na produkty z cukrem, ale właśnie na tłuszcze i produkty o wysokim IG, białe pieczywo zamienić na ciemne, kasze, makarony razowe i najważniejsze spożywać surowe warzywa. Jeść regularnie mało, ale często i zrezygnować z fastfoodu, słodyczy, napojów gazowanych.. Ciężka dieta ale ja się tak odzywam od lat ;) narazie z wyboru. Bo wyniku u mnie też kiepskie. Niestety cukrzyca w ciąży dotyka nawet takie osoby jak ja które zdrowo jedzą.

Takie dokładnie zalecenia dostałam od diabetologa. Nie powinno się tez jeść rozgotowanych potraw, bo maja wyższy ig.
Sera nie bardzo mogłam, choć od czasu do czasu jadłam. Ale tak naprawdę to pomiary cukru dopiero pokazałyby Ci po czym Ci skacze cukier. Jeśli lubisz płatki śniadaniowe to powinno się je zamienić na owsianki( te kukurydziane maja wysoki ig), ogólnie jak musimy coś gryźć, przeżuwać to lepiej niż gdybyśmy jedli miękkie, rozgotowane jedzenie.

Tak czytam o tych wynikach i sprawdzam moje i bardzo mnie zmartwił wynik HBS, wyszedł pozytywny.
Jutro mam badania prenatalne w szpitalu, dobrze, że poruszyłyście temat usg przez brzuch, wezmę sobie wodę, żeby mieć pełen pęcherz.
Capture%2B_2018-11-21-20-50-34-1.jpg

Załączniki

• Capture%2B_2018-11-21-20-50-34-1.jpg
    Capture%2B_2018-11-21-20-50-34-1.jpg
    23,6 KB · Wyświetleń: 503
A ile powinnam jeść węglowodanów?:)
Musisz sama zobaczyć jak Ci cukier wzrasta, jeżeli nie masz konkretnych zaleceń. Pewnie ok. 100-150g dziennie, ale to indywidualna sprawa.
Piszę oczywiście o wszelkich weglowodanach, nie o cukrze. Czyli wszelkie kasze, makarony ryż, pieczywo, owoce. Jeśli warzywa to surowe i najlepiej zielone, liściaste. Poczytaj o indeksie glikemicznym.
Ja mogłam ser jeść jak najbardziej ale każdy ma inny organizm.

reklama
Będę gruba. Właśnie zjadłam kanapkę z serem i ketchupem. Nie pamietam kiedy ostatnio byłam głodna wieczorem. :D

Idę się myć i spać. Dobranoc ;)

Do góry