reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe Mamy 2019

Super, że dzidzia rośnie zdrowo! :)
Co do diety pytaj śmiało ja to już przerabialam a dodatkowo później długo stosowałam dietę niskowęglowodanową.
To mam pytanie czy czasem mogę zgrzeszyc? Tzn od święta:) 30 grudnia córcia ma roczek i myślę czy mogę kawalek torta:)
No i kocham zółty ser w każdej postaci i ketchup, rozumiem, że muszę sobie to odpuścić tak?
Ogólnie jestem niejadkiem i uwielbiam smieciowe jedzenie i chyba dlatego boje się, że nic co mogę jeść będzie mi smakować:(

reklama
Dziewczyny, nie nadążam was nadrabiać.
Dziś wysłałam wyniki moich pomiarów cukru do diabetolog. Jestem po tygodniu pomiarów i diety. Napisała mi, że muszę włączyć insulinę na noc, jestem załamana. Muszę się wcisnąć na wizytę do niej jak najszybciej, przeraża mnie wizja brania kolejnych hormonów (po Euthyroxie) przez całą ciążę. Czy któraś z was w poprzedniej ciąży brała insulinę przy cukrzycy?
Nie, u mnie dieta wszystko ustawiła bardzo szybko, ale za to trzy dni byłam na obserwacji w szpitalu.

Cześć dziewczyny, czy miała może któraś z was styczność z lekiem Macmiror Complex? Mam mały problem z pęcherzem i moja Pani gin mi go przepisała. W necie są sprzeczne informacje na temat bezpieczeństwa leku, szczególnie w I trymestrze. Z drugiej strony gdyby lek nie był bezpieczny to pewnie Pani doktor by go nie zapisywała :dry:
Na pewno by nie przepisała niczego szkodliwego, to w końcu lekarz.
To mam pytanie czy czasem mogę zgrzeszyc? Tzn od święta:) 30 grudnia córcia ma roczek i myślę czy mogę kawalek torta:)
No i kocham zółty ser w każdej postaci i ketchup, rozumiem, że muszę sobie to odpuścić tak?
Ogólnie jestem niejadkiem i uwielbiam smieciowe jedzenie i chyba dlatego boje się, że nic co mogę jeść będzie mi smakować:(
Jeśli danego dnia będziesz jadła bardzo zdrowo i z niskim indeksem glikemicznym, to możesz sobie pozwolić na kawaleczek tortu. Ser żółty można, to tłuszcz a nie cukier a ketchup musiałabyś znaleźć o obniżonej zawartości węglowodanów.
Ja korzystałam z apki Carb Manager, gdzie możesz sobie policzyć wszystko albo chociaż orientować się ile dany produkt ma węglowodanów.

Nie, u mnie dieta wszystko ustawiła bardzo szybko, ale za to trzy dni byłam na obserwacji w szpitalu.

Jeśli danego dnia będziesz jadła bardzo zdrowo i z niskim indeksem glikemicznym, to możesz sobie pozwolić na kawaleczek tortu. Ser żółty można, to tłuszcz a nie cukier a ketchup musiałabyś znaleźć o obniżonej zawartości węglowodanów.
Ja korzystałam z apki Carb Manager, gdzie możesz sobie policzyć wszystko albo chociaż orientować się ile dany produkt ma węglowodanów.
A ile powinnam jeść węglowodanów?:)

Nie zgodzę się trzeba uważać nie tylko na produkty z cukrem, ale właśnie na tłuszcze i produkty o wysokim IG, białe pieczywo zamienić na ciemne, kasze, makarony razowe i najważniejsze spożywać surowe warzywa. Jeść regularnie mało, ale często i zrezygnować z fastfoodu, słodyczy, napojów gazowanych.. Ciężka dieta ale ja się tak odzywam od lat ;) narazie z wyboru. Bo wyniku u mnie też kiepskie. Niestety cukrzyca w ciąży dotyka nawet takie osoby jak ja które zdrowo jedzą.

Nie zgodzę się trzeba uważać nie tylko na produkty z cukrem, ale właśnie na tłuszcze i produkty o wysokim IG, białe pieczywo zamienić na ciemne, kasze, makarony razowe i najważniejsze spożywać surowe warzywa. Jeść regularnie mało, ale często i zrezygnować z fastfoodu, słodyczy, napojów gazowanych.. Ciężka dieta ale ja się tak odzywam od lat ;) narazie z wyboru. Bo wyniku u mnie też kiepskie. Niestety cukrzyca w ciąży dotyka nawet takie osoby jak ja które zdrowo jedzą.
Dołączam się do grona zdrowo-jedzacych choć okazało się, że cukrzycy nie mam. Mimo to zamierzam grzeszyć niezdrowym jedzeniem bardzo rzadko - to tak z przekonania bardziej [emoji4]
Faktycznie najważniejsza jest świadomość IG produktów.

Dziewczyny, nie nadążam was nadrabiać.
Dziś wysłałam wyniki moich pomiarów cukru do diabetolog. Jestem po tygodniu pomiarów i diety. Napisała mi, że muszę włączyć insulinę na noc, jestem załamana. Muszę się wcisnąć na wizytę do niej jak najszybciej, przeraża mnie wizja brania kolejnych hormonów (po Euthyroxie) przez całą ciążę. Czy któraś z was w poprzedniej ciąży brała insulinę przy cukrzycy?
Moja bratowa ma teraz insulinę, ma termin na.kwiecien więc trochę przed nami, jak co potrzebujesz wiedzieć to mogę zapytać

Cześć dziewczyny, czy miała może któraś z was styczność z lekiem Macmiror Complex? Mam mały problem z pęcherzem i moja Pani gin mi go przepisała. W necie są sprzeczne informacje na temat bezpieczeństwa leku, szczególnie w I trymestrze. Z drugiej strony gdyby lek nie był bezpieczny to pewnie Pani doktor by go nie zapisywała :dry:
Ja miałam w pierwszej ciąży przepisane przez mojego gina

Nie miałam nigdy cukrzycy więc ze swoje doświadczenia nie powiem nic, ale koleżanka jak byłam w pierwszej ciąży, miała podobny termin, miała cukrzycę, stosowała dietę, dokładnie tak jak rozpisal jej lekarz i mierzyla sobie cukier cały czas, najlepsze było to, że dopiero jak zdarzyło jej się zjeść coś zakazanego to cukier miała w normie, jak pilnowała diety to cukier był za wysoki... W końcu przestała stosować dietę jak się wkurzyla po kilku tygodniach i cukier za każdym razem w normie :O

Teraz pytanie z innej beczki
Co ciekawego czytacie?
Skończyłam wszystkie książki Emilly Giffin i wszystkie Cecelia Ahern , szukam czegoś w podobnym stylu, kilka książek mi poleciła w bibliotece ale chciałabym na jakiegoś innego autora się przerzucić i znowu wszystkie książki przeczytać a nie tak skakać po różnych autorach
Możecie coś polecić?
Ogólnie lubię takie lekkie książki, ale dziewczyna z pociągu też była fajna no i Dan Brown też nimi się podobał więc czymś takim też nie pogardze :)

reklama

Możesz zgrzeszyć od czasu do czasu:)
Jak zgrzeszysz świadomie to pamiętaj o lekkich ćwiczeniach lub spacerze zeby unormować cukier. Moja diabetolog powiedziała, ze kobieta w ciąży zawsze musi zgrzeszyc od czasu do czasu. Tym się rządzi ciąża:)

Do góry