reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe Mamy 2019

Ja ostatni raz wypowiem sie na temat badan prenatalnych.
Rowniez jestem młoda, bo mam 22lata, u mnie w rodzinie tez nigdy nie bylo zadnych chorob u tz tez nie. Ale to na prawde nie znaczy ze badania prenatalne nie sa potrzebne i ze nic sie nie zdarzy. Genetyka to czesto loteria, moze trafić na każdego. I w tym wypadku bede nieugieta, badania prenatalne powinny byc obowiazkowe dla kazdej kobiety. Niestety zyjemy w takim kraju w ktorym w większości za takie rzeczy trzeba placic lub miec wskazania do darmowych. Ale na prawde warto troche "pocierpiec" odmawiajac sobie czegos innego by wiedziec czy dziecko jest zdrowe!
Dla mnie nie zrobienie badań prenatalnych to czesto wina lekarzy ktorzy o nich nie informuja lub o zgrozo odradzaja ! Ok czesto odradzaja robienie pappy bo to niby tylko statystyka, ale żeby odradzac usg I trymestru?? No to mi sie w głowie nie miesci po prostu...
Na prawde dziewczyny warto zglebic temat, a nie wierzyć we wszystko co mowi wam jeden lekarz.
Nie chce moim postem nikogo urazic, prosze nie odbierajcie tak tego ale musiałam napisac co mysle bo az mnie trzesie jak slysze ze lekarz odradza badania prenatalne ! Oni maja OBOWIAZEK przedstawic kazdej z was możliwość zrobienia takich badań, nawet gdzie je mozecie zrobic, zaden lekarz nie powinien ich odradzac!
I tyle w temacie. Ale wiadomo ze kazda zrobi jak uważa.

reklama
Ale chyba każdy lekarz koło 12 tc sprawdza przeziernosc karku i kość nosową oraz czy wszystko jest Ok. Przynajmniej mój tak robił, niezależnie od prenatalnych, które miałam w szpitalu.
Nie, nie kazdy, zwykly prowadzacy nie majacy certyfikatu (ktory odnawia sie co rok by lekarz byl zawsze na bieżąco z najnowszymi informacjami) nie ma po prostu takich kwalifikacji. Dla mnie lekarze ktorzy proponuja zwykle badanie usg I trymestru u siebie i biora za to kase to zwyczajni naciagacze. Przeszlam przez dwoch takich wiec wiem co mowie.

Już po wizycie, wszystko w porządku na usg więc nie zdecyduje się na badanie pappa. Niesamowity widok ❤. Jedynie Tsh mam podwyższone i muszę iść do endokrynologa. I usg mialam juz robione przez brzuch. A i pani powiedziała,że na 80% chłopiec ❤❤❤. Następna wizyta 20 grudnia :D

CUDO <3

Nie, nie kazdy, zwykly prowadzacy nie majacy certyfikatu (ktory odnawia sie co rok by lekarz byl zawsze na bieżąco z najnowszymi informacjami) nie ma po prostu takich kwalifikacji. Dla mnie lekarze ktorzy proponuja zwykle badanie usg I trymestru u siebie i biora za to kase to zwyczajni naciagacze. Przeszlam przez dwoch takich wiec wiem co mowie.
Poczytuje Was i poczytuje, ale moje samopoczucie i nastrój nie zachęcają do gadania.
Wtrącę tylko, że mój gin twierdzi, że certyfikat można mieć, ale nie trzeba. Jak ktoś potrafi to robić to odnawiana kartka jest wg niego zbędna (sam ma kurs, ale nie czuje się w tym specjalistą i dlatego odsyła mnie gdzie indziej; a odnawianie tego polega nie na corocznym szkoleniu,a na wysyłaniu co rok opisu konkretnego badania do Londynu)

Także ja nie wiem...

Poczytuje Was i poczytuje, ale moje samopoczucie i nastrój nie zachęcają do gadania.
Wtrącę tylko, że mój gin twierdzi, że certyfikat można mieć, ale nie trzeba. Jak ktoś potrafi to robić to odnawiana kartka jest wg niego zbędna (sam ma kurs, ale nie czuje się w tym specjalistą i dlatego odsyła mnie gdzie indziej; a odnawianie tego polega nie na corocznym szkoleniu,a na wysyłaniu co rok opisu konkretnego badania do Londynu)

Także ja nie wiem...
Ale zobacz, twoj lekarz przynajmniej odsyla cie do innych lekarzy ktorzy robia takie badania. Nie odradza. Informuje i chwała mu za to.
Dla mnie tylko nie pojete jest to jak lekarz moze odradzac zrobienie tak waznego badania. I tyle. Koncze temat. Kazdy ma swoj rozum wie co ma zrobic badz nie.

A tak zmieniajac temat co dzis na obiad macie ? [emoji14]

reklama
Do góry