reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe Mamy 2019

No ale chyba to skierowanie to nie na nfz, no nie ? [emoji6] no chyba ze twoj lekarz pracuje tez na nfz to ok, wtedy bedziesz miec darmowo a tak to niestety za te badania trzeba płacić.
U mnie usg + papa 350zl[emoji6] i robię u mojej gin w gabinecie tylko wykonuje je druga lekarka ktora z nią pracuje [emoji6]
Też dostałam skierowanie na prywatnej wizycie, ale ginekolog wspomniał coś o tym, że badanie "Może być bezpłatne" jeśli powołam się na jego prośbę wskazaną na piśmie.. ale jak będzie to nie wiadomo ;)

reklama
No ale chyba to skierowanie to nie na nfz, no nie ? [emoji6] no chyba ze twoj lekarz pracuje tez na nfz to ok, wtedy bedziesz miec darmowo a tak to niestety za te badania trzeba płacić.
U mnie usg + papa 350zl[emoji6] i robię u mojej gin w gabinecie tylko wykonuje je druga lekarka ktora z nią pracuje [emoji6]

Wydaje mi się, że na NFZ. W poprzedniej ciąży nic nie płaciłam za to badanie. Mój lekarz pracuje też szpitalu, choć nie w tym, w którym wykonają to badanie, więc może dlatego. Natomiast wszystkie inne badania, które mi zleca tj. krew i mocz na NFZ nie są...

Badania prenatalne czyli te na wykrycie wad wrodzonych tak? Tylko tak sie zastanawiam co mi da ta świadomość ze dziecko ma np zespol Downa...i tak urodze i tak a to mi sie wydaje tylko dodatkowy stres...

Badania prenatalne czyli te na wykrycie wad wrodzonych tak? Tylko tak sie zastanawiam co mi da ta świadomość ze dziecko ma np zespol Downa...i tak urodze i tak a to mi sie wydaje tylko dodatkowy stres...
Myślę, że bedziesz miała czas przygotować się do tego psychicznie, unikając dodatkowego stresu po porodzie..

Pewne wady można leczyć jeszcze w ciąży to po pierwsze lub zaplanować leczenie. Poza tym są wady które od razu są wskazaniem do terminacji ciąży gdyż wady są śmiertelne dla płodu. No i daje kobiecie wybór po to są te badania..

Z tym ze nie wykrywa sie tylko zespolu Downa, a nawet ten zespół niesie ze soba wiele innych wad np serca wiec chyba lepiej wiedziec to wczesniej i ewentualnie byc przygotowanym na to jak chore bedzie dziecko, wybrac lepszy szpital, lekarzy itd...
Poza tym istnieją tez inne wady, wady letalne ktorych sie nie wyleczy bo sa to smiertelne wady i wtedy kobieta ma wybór nosic ciążę dopóki bedzie jej to dane, lub terminowac ciążę.
Ja osobiscie wole wiedzieć, dlatego zastanawiam sie tez nad innymi dokladniejszymi badaniami by miec wieksza pewnosc ze dziecko jest zdrowe bo ja osobiscie nie zdecydowalabym sie na donoszenie i urodzenie chorego dziecka.
Wydaje mi się, że na NFZ. W poprzedniej ciąży nic nie płaciłam za to badanie. Mój lekarz pracuje też szpitalu, choć nie w tym, w którym wykonają to badanie, więc może dlatego. Natomiast wszystkie inne badania, które mi zleca tj. krew i mocz na NFZ nie są...
To skoro pracuje tez na nfz to nie dziwne ze wypisal ci skierowanie [emoji6] tak akurat moze lekarz zrobic [emoji6] moja na nfz nie pracuje wiec nie mam takiej możliwości, w pakiecie z pzu niestety tez nie mam bezplatnych tych badan [emoji6]

Ostatnia edycja:
reklama

To nie tylko Down. Cześć wad można już leczyć w łonie matki, ale są też śmiertelne, które są wskazaniem do usunięcia ciąży.
Osobiście nie zdecydowałabym się na urodzenie tak bardzo chorego dziecka, więc wolę wiedzieć.

Do góry