reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2018

Dziewczyny ja tak całkiem z innej beczki. Chodzi o ponoć najprostszą zupę - rosół. Mi i mężowi zawsze wychodzi jakieś paskudztwo.

Macie jakiś sprawdzony przepis? I jeśli tak, to proszę o dokładnie wypisane składniki (z ilością wody włącznie ) [emoji4]

Napisane na SM-G800F w aplikacji Forum BabyBoom
Słowo klucz to domowa kostka rosolowa - mega opcja, dzięki niej zupy mają fajną głębię. Ostatnio robiłam z tego przepisu i wystarczyła na bardzo długo. Mając taką bazę dodajesz po prostu wloszczyzne, mięso, nadpaloną cebulę i wychodzi zawsze mega. I to bez chemii!
Link do: Domowa bulionetka warzywna

Napisane na ASUS_X007D w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Słowo klucz to domowa kostka rosolowa - mega opcja, dzięki niej zupy mają fajną głębię. Ostatnio robiłam z tego przepisu i wystarczyła na bardzo długo. Mając taką bazę dodajesz po prostu wloszczyzne, mięso, nadpaloną cebulę i wychodzi zawsze mega. I to bez chemii!
Link do: Domowa bulionetka warzywna

Napisane na ASUS_X007D w aplikacji Forum BabyBoom
Muszę spróbować...tylko skąd świeży lubczyk?

ja też dzisiaj po wizycie - z maluszkiem wszystko ok :) ja nadal muszę brać żelazo i euthyrox. no i dzisiaj się dowiedziałam, że łożysko się podnosi i że to normalne (nawet nie wiedziałam, że było nisko...)
Może nie chciał Cię niepotrzebnie stresować...zobacz jak dziewczyny się martwią tym faktem...ważne że jest dobrze

Dziewczyny ja tak całkiem z innej beczki. Chodzi o ponoć najprostszą zupę - rosół. Mi i mężowi zawsze wychodzi jakieś paskudztwo.

Macie jakiś sprawdzony przepis? I jeśli tak, to proszę o dokładnie wypisane składniki (z ilością wody włącznie ) [emoji4]

Ja od zawsze robilam rosol na oko I uwazam ze najlepiej smakuje jak jest duzo warzyw, nigdy nie daje selera I nie przypalam Cebuli :) dziwnie to brzmi ale moim zdaniem seler psuje smak rosolu. No I kurczak najlepiej jak ma duzo kosci czyli same udka I skrzydelka :)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Chętnie bym podała ale nie potrafię gotować z przepisu, zawsze trochę modyfikuje, zmieniam proporcje. Ale co dla mnie najważniejsze w rosole to że dwa rodzaje mięsa ja zwykle daje wołowina i indyka i duuuzo warzyw! Żeby był esencjonalny mocny a nie taka woda A co jak co rosół gotuję mega [emoji6]

Napisane na F8331 w aplikacji Forum BabyBoom

Ja od zawsze robilam rosol na oko I uwazam ze najlepiej smakuje jak jest duzo warzyw, nigdy nie daje selera I nie przypalam Cebuli :) dziwnie to brzmi ale moim zdaniem seler psuje smak rosolu. No I kurczak najlepiej jak ma duzo kosci czyli same udka I skrzydelka :)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Ja też bardziej na oko robię....zawsze tylko długo gotuję 2H minimum i na małym ogniu

ja robię zawsze z porcji rosołowej z kurczaka + kawałek wołowiny + kawałek indyka, do tego mnóstwo warzyw (na duży garnek - nie wiem taki 8 lub 10 l daję 4-5 duże marchewki, 2-3 duże pietruszki, 1 duży seler, 1 por). sekretem jest: opalana cebula dodawana na końcu (metoda mojej babci), dobrze odszumowane mięso, które gotuję najpierw, później dorzucam warzywa, gotowanie na małym ogniu przez min 2 godziny i doprawianie na końcu. jak mam to na koniec dorzucam kilka gałązek świeżego lubczyku związane z natką pietruszki/ selera, jak nie ma świeżego to daję suszony lubczyk zawinięty w gazę, żeby nie pływał po całym rosole

Rosół to nasza specjalność [emoji7]
Wody ja leje do dużego gara na oko. I wrzucam mięsko - najlepiej różne (kaczka, kura, wołowe jakieś, indyk można - idź do mięsnego i poproś o części do rosołu To Ci poleci).
Do tego wrzucasz warzywa duuuuzo marchewki bo słodziutka, seler, opalona cebula, pietruszka korzeń, por i gotujesz - jak się zagotuje to na mslym ogniu ms pykac ale nie bulgotac. Gotujesz z godzinkę minimum, ja zawsze dłużej - doprawiasz pietruszka lubczykiem i voila! Pychota [emoji7]

9ewnqqmzi7le71mi.png

reklama
Do góry