reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2018

Dziewczyny ja tak całkiem z innej beczki. Chodzi o ponoć najprostszą zupę - rosół. Mi i mężowi zawsze wychodzi jakieś paskudztwo.

Macie jakiś sprawdzony przepis? I jeśli tak, to proszę o dokładnie wypisane składniki (z ilością wody włącznie ) [emoji4]

Napisane na SM-G800F w aplikacji Forum BabyBoom
Słowo klucz to domowa kostka rosolowa - mega opcja, dzięki niej zupy mają fajną głębię. Ostatnio robiłam z tego przepisu i wystarczyła na bardzo długo. Mając taką bazę dodajesz po prostu wloszczyzne, mięso, nadpaloną cebulę i wychodzi zawsze mega. I to bez chemii!
Link do: Domowa bulionetka warzywna

Napisane na ASUS_X007D w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Słowo klucz to domowa kostka rosolowa - mega opcja, dzięki niej zupy mają fajną głębię. Ostatnio robiłam z tego przepisu i wystarczyła na bardzo długo. Mając taką bazę dodajesz po prostu wloszczyzne, mięso, nadpaloną cebulę i wychodzi zawsze mega. I to bez chemii!
Link do: Domowa bulionetka warzywna

Napisane na ASUS_X007D w aplikacji Forum BabyBoom
Muszę spróbować...tylko skąd świeży lubczyk?

ja też dzisiaj po wizycie - z maluszkiem wszystko ok :) ja nadal muszę brać żelazo i euthyrox. no i dzisiaj się dowiedziałam, że łożysko się podnosi i że to normalne (nawet nie wiedziałam, że było nisko...)
Może nie chciał Cię niepotrzebnie stresować...zobacz jak dziewczyny się martwią tym faktem...ważne że jest dobrze

Dziewczyny ja tak całkiem z innej beczki. Chodzi o ponoć najprostszą zupę - rosół. Mi i mężowi zawsze wychodzi jakieś paskudztwo.

Macie jakiś sprawdzony przepis? I jeśli tak, to proszę o dokładnie wypisane składniki (z ilością wody włącznie ) [emoji4]

Ja od zawsze robilam rosol na oko I uwazam ze najlepiej smakuje jak jest duzo warzyw, nigdy nie daje selera I nie przypalam Cebuli :) dziwnie to brzmi ale moim zdaniem seler psuje smak rosolu. No I kurczak najlepiej jak ma duzo kosci czyli same udka I skrzydelka :)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Chętnie bym podała ale nie potrafię gotować z przepisu, zawsze trochę modyfikuje, zmieniam proporcje. Ale co dla mnie najważniejsze w rosole to że dwa rodzaje mięsa ja zwykle daje wołowina i indyka i duuuzo warzyw! Żeby był esencjonalny mocny a nie taka woda A co jak co rosół gotuję mega [emoji6]

Napisane na F8331 w aplikacji Forum BabyBoom

Ja od zawsze robilam rosol na oko I uwazam ze najlepiej smakuje jak jest duzo warzyw, nigdy nie daje selera I nie przypalam Cebuli :) dziwnie to brzmi ale moim zdaniem seler psuje smak rosolu. No I kurczak najlepiej jak ma duzo kosci czyli same udka I skrzydelka :)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Ja też bardziej na oko robię....zawsze tylko długo gotuję 2H minimum i na małym ogniu

ja robię zawsze z porcji rosołowej z kurczaka + kawałek wołowiny + kawałek indyka, do tego mnóstwo warzyw (na duży garnek - nie wiem taki 8 lub 10 l daję 4-5 duże marchewki, 2-3 duże pietruszki, 1 duży seler, 1 por). sekretem jest: opalana cebula dodawana na końcu (metoda mojej babci), dobrze odszumowane mięso, które gotuję najpierw, później dorzucam warzywa, gotowanie na małym ogniu przez min 2 godziny i doprawianie na końcu. jak mam to na koniec dorzucam kilka gałązek świeżego lubczyku związane z natką pietruszki/ selera, jak nie ma świeżego to daję suszony lubczyk zawinięty w gazę, żeby nie pływał po całym rosole

Rosół to nasza specjalność [emoji7]
Wody ja leje do dużego gara na oko. I wrzucam mięsko - najlepiej różne (kaczka, kura, wołowe jakieś, indyk można - idź do mięsnego i poproś o części do rosołu To Ci poleci).
Do tego wrzucasz warzywa duuuuzo marchewki bo słodziutka, seler, opalona cebula, pietruszka korzeń, por i gotujesz - jak się zagotuje to na mslym ogniu ms pykac ale nie bulgotac. Gotujesz z godzinkę minimum, ja zawsze dłużej - doprawiasz pietruszka lubczykiem i voila! Pychota [emoji7]

9ewnqqmzi7le71mi.png

reklama
Do góry