reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2017

reklama
Dokładnie jak maluchy beda gotowe to wszystkie na raz na porodowce wylądujemy [emoji23] może w pełnię [emoji13]

f2w3rjjg28c3of9g.png

Mi się wydaje , że dużo zależy też od cech indywidualnych kobiety. Jeśli ktoś ma nie podatną szyjkę na skracanie i rozwieranie to może na głowie stawać a porodu nie wywoła. Innym za to trudno donosić do terminu itd. Jednych dziewczyn pęcherze płodowe łatwo jest przebić a innych są jak stal ;) tak myślę ,ale na dobrą sprawę nikt nie wie od czego to wszytko zależy.

Z drugiej strony mój lekarz mówi do mnie , że raczej przenoszę- przez tą szyjkę i ok. Wiem na czym stoję. Najgorsze są takie obietnice, że poród będzie przed czasem a potem nic nie rusza i mamy się flustrują.

3jgxskjox8hy3b2y.png

Termin porodu zależy od 3 składowych moin zdaniem:
1. Geny- jeśli w rodzinie odbywały sie szybkie porody i przed terminem to jest szansa, ze tak będzie u kolejnej;
2. Cechy indywidualne- podatność szyjki, jej kondycja itp;
3. Od gotowości dziecka.

Nawet jeśli wcześniej ciąża jest zagrożona to można przenosic-jeśli w danej rodzinie w 1 linii czyli mama babcis ciocia itd przenosiły to jest spore prawdopodobienstwo że tez po terminie sie urodzi.
Ja robiłam u siebie w rodzinie wywiad i pewne wnioski mi sie tak nasunely. Zresztą jak rozmawiałam ze znajomymi to cos w tym chyba jednak jest.

f2w3krntoibfzvtv.png

relgx1hpxnktoe3t.png

Moja mama wszystkie 4 porody miała trudne i masaże szyjki robiły rozwarcie jedynie; moja najstarsza siostra to samo, kolejna siostra tez miała problem z rozwieraniem, w koncu miała cesarkę - no i ja tez miałam cesarkę z braku postępu porodu :/

74703e3kkwoaumma.png

Moja mama 3kę dzieci urodziła 2 dni po terminie. Z moją siostra miała termin na sylwestra ;D urodziła 2go stycznia. A ja w 42 i jeszcze ciąża wywołana..

3jgxskjox8hy3b2y.png

reklama
No u mnie w rodzinie właśnie są porody w terminach 37-39 tc. Moja mama mnie i mojego brata, ciocia 2ke dzieci, siostra no i ja. Poza tym porody tez szybkie były.
Choć lekarz straszył mnie, że często ciąża podtrzymywana jest przenoszona to na szczęście tak sie nie stało i teraz licze na to samo...

f2w3krntoibfzvtv.png

relgx1hpxnktoe3t.png

Do góry