reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2017

Hej... Przyłącze się do was... U mnie koniec 9tyg. ciąża bliźniacza jednojajowa... Zastanawiam się nad badaniami prenatalnymi, robicie czy nie? W sumie wykluczają kilka chorób a kosztują dużo. I co jak wyjdą źle... stres do końca ciąży albo aborcja....? Jakie jest wasze podejście do tych badań?

reklama
Asica to bardzo mocno sciskam kciuki, żeby maluszek wziął się w garść i szybciutko nadrobił zaległości wzrostowe! Ja już nie zniose kolejnej straty tutaj na forum cholera :(

Motylek dużo zdrówka! Wracaj szybko do pełni sił!

Caixa o matko, ile pieniędzy. Choć ja za wczorajsze badania placiłam 340 zl, dzisiaj wizyta u gin 150 zł i wykupienie leków na receptę 100 zl. Ale co się nie zrobi dla tego malutkiego okruszka, prawda

Ja się zapisałam dzisiaj na USG prenatalne-2 grudnia, koszt 250 zl.

I uwaga jest znany termin rejestracji do mojej gin na 1 półrocze 2017- 13 grudnia, czyli od północy koczowanie pod szpitalem, aby się zapisać na 6 wizyt na NFZ :dry::no2:

Zmienię temat. Mam pytanie do dziewczyn, które chodziły na NFZ. Jak lekarze podchodzili do badań pretanalnych? Kierowali czy załatwiałyście to na własną rękę?
Ja w pierwszej ciąży chodziłam i prywatnie a jak miałam jakieś obawy to też i na NFZ i u obu lekarzy usłyszałam o tych badaniach. Koniec końców chodziłam prywatnie i w moim przypadku te badania były uzasadnione więc miałam je refundowane, gdybym nie miała wskazań to pewnie musiałbym pokryć koszty u obu lekarzy

Właśnie przestudiowałam internet i stronę gina do którego idę na genetyczne i jednak musi być Papp-a z kryptorem :/ Co oznacza, że na wyniki czeka się od 5-7dni także w przyszłym poniedziałek muszę na prędce zrobić te badania w laboratorium aby zdążyć na usg gen. Najgorsza do przełknięcia jest cena bo samo badanie krwi w lab. Papp-a z kryptorem i wolne Beta hcg to ok 200zł + 250zł usg to łącznie wychodzi niezła sumka. Ale cóż zrobić... nie ma wyjścia. Jakbym nie zrobila to miałabym chyba wyrzuty sumienia.
Ja dużo czytałam o tych testach pappa. Często się zdarza mylny wynik i stres nie potrzebny .

f2w3skjoapwrgv7j.png

Orientujecie się czy moge w takiej sytuacji jechac do szpitala na badanie dziś ? Bo na czwartek mam po prostu wizyte umowiona z moim ginekologiem w innym miescie ale nie wiem czy wytrzymam , juz nie spie od 3 dni . A czy by mnie zbadali dokladniejszym sprzetem jakbym pojechala teraz ?
Ja bym pojechała, masz obawy, masz prawo jechać na badanie kiedy czujesz się zaniepokojona oczywiście wszystko w granicach rozsądku ale w tej sytuacji myślę że musisz się zastanawiać

Aanjaa moja gin mowi wprost, ze nie ma na tyle dobrego sprzetu w gabinecie, aby wykonać szczegowo i dokładnie to USG prenatalne i zaleca to badanie zrobic prywatnie i poleca mi lekarza, u którego byłam w pierwszej ciąży tez na tym badaniu i bardzo sobie chwaliłam, więc teraz też już się do niego zapisałam. On przede wszystkim ma mega dokładny sprzęt.

Właśnie przestudiowałam internet i stronę gina do którego idę na genetyczne i jednak musi być Papp-a z kryptorem :/ Co oznacza, że na wyniki czeka się od 5-7dni także w przyszłym poniedziałek muszę na prędce zrobić te badania w laboratorium aby zdążyć na usg gen. Najgorsza do przełknięcia jest cena bo samo badanie krwi w lab. Papp-a z kryptorem i wolne Beta hcg to ok 200zł + 250zł usg to łącznie wychodzi niezła sumka. Ale cóż zrobić... nie ma wyjścia. Jakbym nie zrobila to miałabym chyba wyrzuty sumienia.

Dla dziewczyn które będą robić genetyczne podwójne to badanie biochemiczne z oznaczeniem papp-a najlepiej zrobić w laboratorium gdzie wykorzystują metodę Brahms Kryptor. Ma rekomendację Fundacji Medycyny Płodowej z Londynu.

1478628610-1d1mld.jpeg

Cześć dziewczyny !!!
My już po pierwszej wizycie :)
Wszystko jak narazie dobrze tylko zlecili mi kupe badan do zrobienia :) czy badania typu tsh,toxoplazmoza,hiv,wr,gr.krwi,hcv,cmv,hbs,mocz,morfologia i różyczka moge wykonac w szpitalu czy musze prywatnie ;)
Ale się ciesze z tego małego szczęścia :)

reklama
Do góry