reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2017

Dziewczyny co za pogoda...mialam isc na badania ale deszcz, wiatr skutecznie mnie odstraszyły.Biore sie za sprzatanie:( Dobrze ze remont był wczesniej i wszystko gotowe bo teraz juz bym nie miala siły.

reklama
Mówię z doświadczenia zawodowego [emoji4] oczy można stymulować już od urodzenia, ważne, że nie cały czas tylko przez 15 min i w odległości 30cm od głowy.
Na początku muszą to być duże proste obrazki, dopiero po 3 mies mniejsze i bardziej wymagające, po 6 mies mogą być ruszające się animacje.
Używałam tego w pracy[emoji4]:
Link do: Sokole Oczka Canca - Zabawkowicz.pl

0d1yhqvkorvfo1vd.png

Nawet nie wiem czy te karty nie są od 3msc, zależy od "trudności";)

Są. Ale też chodzi o to, żeby nie wieszać karuzeli nad łóżeczkiem zabawek przy wózku i innych pierdół. Na to jeszcze przyjdzie czas.
Mnie zawsze bawiło jak widziałam gondolę obwieszoną zabawakami jak w wesołym miasteczku, a potem mamy dziwią się, że dziecko płacze i nie chce spać.

Karty super! Świetny pomysł i piękne wykonanie :)

Przed świętami miałam przypływ energii, a po świętach jak klapnęłam to już koniec.
Budzę się wyspana. Zjadam śniadanie i już jestem zmęczona i śpiąca. Za tydzień wyprawiam mężowi skromne urodziny, w majówkę mąż robi malowanie, skręci łóżeczko. Ja natomiast dokończę wyprawkę. Czuję, że to moje ostatnie podrygi :-/

Mówię z doświadczenia zawodowego [emoji4] oczy można stymulować już od urodzenia, ważne, że nie cały czas tylko przez 15 min i w odległości 30cm od głowy.
Na początku muszą to być duże proste obrazki, dopiero po 3 mies mniejsze i bardziej wymagające, po 6 mies mogą być ruszające się animacje.
Używałam tego w pracy[emoji4]:
Link do: Sokole Oczka Canca - Zabawkowicz.pl

0d1yhqvkorvfo1vd.png

Jak dla mnie pierwszy miesiąc jest o tyle trudny dla dziecka, że zmienia on całkowicie swoje środowisko z brzucha matki na świat zewnętrzny, w którym jest tysiące nowych bodźców, których musi się nauczyć. Więc wg mnie nie ma sensu dokładać mu kolejnych. Na pewno 1 miesięczne przeczekanie nie wpłynie na spowolnienie jego rozwoju.

Jak dla mnie pierwszy miesiąc jest o tyle trudny dla dziecka, że zmienia on całkowicie swoje środowisko z brzucha matki na świat zewnętrzny, w którym jest tysiące nowych bodźców, których musi się nauczyć. Więc wg mnie nie ma sensu dokładać mu kolejnych. Na pewno 1 miesięczne przeczekanie nie wpłynie na spowolnienie jego rozwoju.
Też tak myślę, przestymulowanie czasem gorsze

Kompletnie się nie znam, ale intuicyjnie też mi się tak wydaje.

Moja ostatnio też byla główka do góry :) , zobaczymy w środę czy sie obrócił. Dzieci potrafią na ostatnią chwilę sie obrócić ,wiec.jeszcze niema sie czym martwić :)

5djylbetecfse5n6.png
Ja dzisiaj kończę 34 tc i od 28 moja leży sobie miednicowo. Mój gin stwierdził że już raczej się nie odwróci i dał skierowanie na cc. W szpitalu w którym chcę rodzić jest duże obłożenie cc dlatego ja już się zapisałam na 31 maja. Jeśli do tego czasu się odwróci spróbujemy SN. Natura zdecyduje:) Plus pozycji miednicowej jest taki że często mogę pogłaskać ją po główce:)))

reklama
Ja przez pierwszy miesiąc skupię się na wyciszaniu,
kangurowaniu, przyzwyczajaniu do rytmu dnia. Jak dziecko bedzie miało jakis rytm, to i potem nam matkom łatwiej ogarnąć dzień bo wiemy kiedy np. śpi a kiedy jest aktywne. Potem jakos leci z tą aktywnością bo dziecku juz nie wystarcza patrzenie w sufit lub na podłogę.

Do góry