reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2017

reklama
Niestety przedstawiciel będzie napieral i mówił o samych plusach, a prawdy nigdy całej nie powiedzą.
Dla mnie dziwne jest to że nie ma ogolnodostepnego banku, gdzie każdy rodzic mógłby oddać krew pepowinowa. Bo idąc za tym co mówią i piszą że jest to cudowny lek na wiele chorob to mogłoby to uratować wiele istnień. Marzę o takim czymś, serio!!
Może ktoś się w koncu ocknie i to zrobi, bo póki co wygląda to jak nastawienie na zysk. Ale o czym tu gdybac skoro ostatnio w telewizji słyszałam że MZ chce ciąć kasę przeznaczona na ratowanie maluchów czyt. OIOM noworodków!! Także kasa pewnie nie prędko się na to znajdzie.

Ja tez juz spakowana.
A mam pytanko do Was odnosnie krwi pepowinowej. Zdecydowala sie ktoras na pobranie i przechowywanie? Ja przy pierwszym dziecku nie oddalam, rozwazam teraz taka opcje, bo wiecej dzieci juz nie planuje..

Zastanawiam się nad tym... i jestem bardziej na TAK niż na NIE. Koszty nie są wielkie w porównaniu do faktu, ze mogę uratować życie własnemu dziecku. Obym nigdy nie musiała przekonać się o skuteczności tej metody.

Ja tez juz spakowana.
A mam pytanko do Was odnosnie krwi pepowinowej. Zdecydowala sie ktoras na pobranie i przechowywanie? Ja przy pierwszym dziecku nie oddalam, rozwazam teraz taka opcje, bo wiecej dzieci juz nie planuje..

Rozważałam to, ale w końcu zdecydowaliśmy się nie bankowac tej krwi. Idealnie jest odczekać z odcięciem pępowiny, aż ta przestanie tętnic - czyli cała krew z łożyska wróci do dziecka, gdzie jej miejsce :) przy cesarkach mało gdzie na to pozwalają niestety :/

74703e3kkwoaumma.png

ja chciałam ale poczytałam trochę o tym głównie badania niezależnych naukowców i ostatecznie odpuściłam. Najbardziej przekonało mnie to że żaden znany mi lekarz ( w moim otoczeniu mam ich sporo) nie zdecydował się na to... ale poczytaj i wyrób własne zdanie;)

w57vyx8dubspq12k.png
Ja też sporo o tym czytałam. I raczej nie decyduje się na przechowywanie krwi za kasę bo nie ma dowodów na to że ta krew pomoże, często lepiej nadaje się do przeszczepu dla rodzeństwa niż dla dziecka od którego zostało pobrane. Zastanawiałam się za to nad oddaniem tej krwi to jakiegoś banku krwi tak by mogła ona pomóc innym. Ale na razie nie wiem gdzie będę rodzić więc...

010ikw7ip2lmrcv3.png

Dziewczyny czy u was apka działa normalnie? Bo mi od 3 dni nie przychodzą powiadomienia. Tak jakby cisza na forum była... Restart wałami już tel i reinstalowałam apke i nic [emoji52]

010ikw7ip2lmrcv3.png
[/QUOTE]

reklama
Dziewczyny czy u was apka działa normalnie? Bo mi od 3 dni nie przychodzą powiadomienia. Tak jakby cisza na forum była... Restart wałami już tel i reinstalowałam apke i nic [emoji52]

010ikw7ip2lmrcv3.png
[/QUOTE]

Ja miałam tak ostatnie tygodnie, ale wlasnie zaaktualizowalam kilka dni temu i mam powiadomienia

74703e3kkwoaumma.png

Do góry