Ja mam utajone Hasimoto. To znaczy, mam bardzo wysokie przeciwciała (ostatnio 800), ale poziom TSH jest w normie. Muszę kontrolować raz na pół roku. Teraz w ciąży tak jak w poprzedniej będę co miesiąc sprawdzała. Na szczęście wtedy nic się nie zmieniało i obyło się bez leków i mam nadzieję, że teraz bedzie podobnie.
Jak urodziłam syna po kilku miesiącach okazało się, że jestem uczulona na laktozę, tak więc od dwóch lat jestem na diecie beznabiałowej. Od czasu do czasu sobie jednak robię dyspensę
Co do karmienia piersią ja nawet nie zakładałam że się nie uda. Podobnie jak z porodem naturalnym. Syn okazał się super ssakiem. Mleko było, aż nadto. Dlatego wiecznie walczyłam z zastojami i stanami zapalnymi. Przez pierwsze 3 miesiące non stop okłady naprzemienne z kapusty, termofor i lód. Wkurzałam się na wszystkie obrazki uśmiechniętych i rozanielonych karmiących matek w reklamach. Jednak nie poddawałam się. Po około 12 tyg się unormowało. W głowie założyłam sobie że będę karmiła min 6 mcy maksimum 12. Jakos wydawało mi się , że starsze dzieci juz powinny być bardziej autonomiczne. Na szczęście mój syn stopniowo sam odstawił się w 9 mcu. Moje mleko juz było chyba małowartościowe i był głodny co godzinę. Wiec zaczęłam w okolicach 7/8 mca wprowadzać butlę. Syn jak okrył, że lepiej i szybciej się tym najada przeszedł w dzień na butlę. Jeszcze w nocy trochę dokarmialiśmy się piersią , ale przy 4 zębach syn szybko odkrył zasadę działania gilotyny i pierś Matka zabrała.
Co do karmienia w miejscach publicznych karmiłam i nie miałam z tym oporów. Syna urodziłam w sierpniu więc łatwiej latem karmią na ławeczce niż w zimę. Nie wyobrażam sobie żeby robić to tylko w domu, gdyż z natury jesteśmy dość towarzyscy , wiecznie gdzieś nas nosi, albo po znajomych, albo gdzieś na wyjazdach. Uważam jednak ze należy robić do dyskretnie. Nikt nigdy nie zwrócił mi z tego powodu jakiejś kąśliwej uwagi- czy to w pociągu, samolocie czy w restauracji. Choć jeśli chodzi o restaurację to karmiłam tylko w opcjach "ogródek". W środku bym się krępowała.
Napisane na iPhone w aplikacji
Forum BabyBoom