reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2017

Yesenia - Dokładnie , po prostu nie ma co przesadzac . SUper , że wyniki u Ciebie już okej , mi zwiększyli dawkę leku więc mam nadzieję , że przy następnej wizycie już będzie super , teraz miałam jeszcze troszkę za wysokie jak na ciąże TSH , a z ciekawości do jakiego wyniku zeszłaś ? Bo jedni lekarze walczą o tsh = 1 a inne poniżej 2 i tak właśnie się zastanawiam jak powinno byc
Jak zaszlam mialam ponad 2 ale dobrze mieć około 1 lub troszkę poza 1 . Ja też mam zwiększoną dawkę i biorę 1/4 tabl Encortonu. Przez pierwszy trymestr .

Pozdrawiam i zmykam do pracy [emoji4]

Napisane na SM-G361F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
No właśnie ja jak zaszłam miałam 2,8 i teraz obniżamy , zobaczymy co z tego wyjdzie powiedział , że najważniejsze żeby zeszło poniżej 2 więc musze by,c dobrej myśli ze jednak uda sie obniżyc w przeciągu miesiąca .

Yasenia i inne dziewczynu z tarczyca. Ja jestem na diecie bezglutenowej ale mam gravesa basedowa. Nie wrocilabym do glutenu w ciazy bo bym sie bala ze wzrosna przeciala ktore spadly tylko dzieki diecie. A po 24tc przeciwciala zaczynaja przenikac przez lozysko do dziecka i moga wywoalac nadczynnosc lub niedoczynnosc u plodu. Nabial jadlam oprocz mleka.
Ja nie znalazlam endokrynologa ktory zaleca diete bo uwazaja ze to nie pomoze. Ja kierowalam sie ksiazka fenomenalna kuracja. I dzieki diecie nie mialam operacjinusuniecia tarczycy.

Karmienie ciezki temat. Ja mialam strasznego wisielca. Musialam karmic wszedzie bo mlody byl nie nazarty a mi sie poqoli produkowal pokarm.. Inaczej musialabym z domu nie wychodzic

Ja od razu w szpitalu zaczelam smarowac cycki od razu po pierwszym karmieniu. To uratowalo moje sutki. I bardzo polecam. Druga sprawa zeby dziecko dobrze lapalo sutki

Po cc sa problemy bo za pozno zaczyna sie w polsce karmic od porodu. Obecnie zaleca sie aby przystawiac od razu nawet po cc w pozycji na lezaco. Jak ktos ciekawy doczytajcie. Dzieki temu moze uda sie wlaczyc laktacje.

Ja mam dzis straszne mdlosci... Od godziny dziubie jedzenie.. Poszlabym na zakupy z mlodym ale obawiam sie ze sie zrzygam pod biedronka..

p19udqk3omu1vzit.png

ukdy3e5e73vk6yxz.png

Kropek i Kamyk 12.2012(**) Przecinek 06.2016(*)

A argument ktoregos lekarza zeby nie przechodzic na diete bezgluta bo jak sie zje gluten to bedzie szok dla organizmu jest co najmniej zabawny... Po rpspty jak jestes na bezglucie to nie jesz gluta...

p19udqk3omu1vzit.png

ukdy3e5e73vk6yxz.png

Kropek i Kamyk 12.2012(**) Przecinek 06.2016(*)

Hej. Dzisiaj znowu mam plemienia takie jak tydzień temu. Wtedy po jednym dniu mi zniknęły, zobaczymy jak będzie dzisiaj... może któraś z was tak miała?

Ja mam utajone Hasimoto. To znaczy, mam bardzo wysokie przeciwciała (ostatnio 800), ale poziom TSH jest w normie. Muszę kontrolować raz na pół roku. Teraz w ciąży tak jak w poprzedniej będę co miesiąc sprawdzała. Na szczęście wtedy nic się nie zmieniało i obyło się bez leków i mam nadzieję, że teraz bedzie podobnie.
Jak urodziłam syna po kilku miesiącach okazało się, że jestem uczulona na laktozę, tak więc od dwóch lat jestem na diecie beznabiałowej. Od czasu do czasu sobie jednak robię dyspensę ;)

Co do karmienia piersią ja nawet nie zakładałam że się nie uda. Podobnie jak z porodem naturalnym. Syn okazał się super ssakiem. Mleko było, aż nadto. Dlatego wiecznie walczyłam z zastojami i stanami zapalnymi. Przez pierwsze 3 miesiące non stop okłady naprzemienne z kapusty, termofor i lód. Wkurzałam się na wszystkie obrazki uśmiechniętych i rozanielonych karmiących matek w reklamach. Jednak nie poddawałam się. Po około 12 tyg się unormowało. W głowie założyłam sobie że będę karmiła min 6 mcy maksimum 12. Jakos wydawało mi się , że starsze dzieci juz powinny być bardziej autonomiczne. Na szczęście mój syn stopniowo sam odstawił się w 9 mcu. Moje mleko juz było chyba małowartościowe i był głodny co godzinę. Wiec zaczęłam w okolicach 7/8 mca wprowadzać butlę. Syn jak okrył, że lepiej i szybciej się tym najada przeszedł w dzień na butlę. Jeszcze w nocy trochę dokarmialiśmy się piersią , ale przy 4 zębach syn szybko odkrył zasadę działania gilotyny i pierś Matka zabrała.

Co do karmienia w miejscach publicznych karmiłam i nie miałam z tym oporów. Syna urodziłam w sierpniu więc łatwiej latem karmią na ławeczce niż w zimę. Nie wyobrażam sobie żeby robić to tylko w domu, gdyż z natury jesteśmy dość towarzyscy , wiecznie gdzieś nas nosi, albo po znajomych, albo gdzieś na wyjazdach. Uważam jednak ze należy robić do dyskretnie. Nikt nigdy nie zwrócił mi z tego powodu jakiejś kąśliwej uwagi- czy to w pociągu, samolocie czy w restauracji. Choć jeśli chodzi o restaurację to karmiłam tylko w opcjach "ogródek". W środku bym się krępowała.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Do góry