reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2017

reklama
No więc tak! Dziś zaczęłam wielkie pranie bo już powoli robi mi się ciężko i boję sie że później nie dam rady tym bardziej że kwiecień szykuje mi się zwariowany bo święta, chrzty i urodziny w rodzinie a też chciałbym jeszcze nad morze chociaż wyskoczyć na jakieś tydzień bo nie będzie za gorąco jeszcze i nie mam aż tak daleko więc się odprężyć będe chciała jeszcze przed wielkim dniem. W maju i tak będę chciała jeszcze raz wyprać przed prasowanien ale planowałam dwa razy wyprać więc teraz pierwsze już zrobię. Przeanalizowałam co mam co nie. Ubranek mam w brud 2 pralki już wyprane czeka jeszcze jedna partia i już w maju będę jeszcze raz prala i prasowego to się dozbiera pewnie jeszcze bo co chwilę ktoś chce mi coś dawać a już z grzecznosci nie odmawiam i 3 dostawy ubranek jeszcze przede mną.. Mam też dla małego ręczniki, wanienke, pieluchy, smoczki, obcinaczki nożyczki i pilniczek do paznokci, gruszke, fride, komplet pościeli. Dla siebie mam 3 koszule, szlafrok, podkłady też już zamówiłam ostatnio z jakimiś gadżetami, staniki od karmienia, wkładki laktacyjne i nie wiem czy jeszcze coś.. I zostalo mi łóżeczko, wózek i kosmetyki. Leżaczek będzie prezentem z pracy a mata od ktiregos z chrzestnych. Czy może się mylę i brakuje mi więcej? I kosmetyki jakie są obowiązkowe na początek? Wiem że ten temat już był gdzieś poruszany ale jakbyście mogly podpowiedziec mi jeszcze raz. To co jest dla mnie i dla małego potrzebne. A i jeszcze jedno. Zawsze korzystałam z toreb podróżnych ale do szpitala chyba wygodniejsza będzie walizka więc muszę kupić. Chciałbym spakować mnie i małego w jedną ale nie wiem jeszcze ile miejsca mi to zajmie i nie wiem jaka wielkościowo kupić więc może mi powiecie z doświadczenia jaka mi potrzebna?

Efta chciałabym już maj....

Ja już wolałabym w ogóle ciepłe dni,bo nie chce mi się tych kurtek i tego wszystkiego ubierać tyle :D
a tak to tylko koszulka ,spodenki,legginsy czy sweterek i basta.

A tak to w ogóle chciałabym już czerwiec i poród :) może jestem dziwna ale nie mogę się go doczekać :)
ale trzeba się jeszcze rokoszować spokojem tych ostatnich tygodni,wysypiać się,leżeć i robić to na co się ma ochotę bo później mimo,że wyczekane dzidzi to tego wszystkiego zabraknie

To dziwne bo ja miałam ten test umawiany na pierwszej wizycie w szpitalu w 12 tygodniu i idę 29.03 zapytaj się może w szpitalu albo gp
Ostatnią wizytę w szpitalu miałam w 13 tyg , następna za miesiąc .Teraz chodzę do pielęgniarki i na każdej wizycie przychodzi do mnie lekarz .Pytałam dziś , moje ostanie badanie krwi miałam w 12 tyg i to było dobre więc stwierdzili że nie potrzebuję mieć testu z glukozą .Jeśli badanie krwi z dziś wyjdzie dobrze to nie zrobią mi glukozy w ogóle .Tak więc jak ciąża idzie dobrze to wychodzi na to że na cały okres będę mieć dwa badania krwi i to podstawowe czyli morfologia i przeciwciała TYLKO , oraz mocz metodą domową .

Ostatnią wizytę w szpitalu miałam w 13 tyg , następna za miesiąc .Teraz chodzę do pielęgniarki i na każdej wizycie przychodzi do mnie lekarz .Pytałam dziś , moje ostanie badanie krwi miałam w 12 tyg i to było dobre więc stwierdzili że nie potrzebuję mieć testu z glukozą .Jeśli badanie krwi z dziś wyjdzie dobrze to nie zrobią mi glukozy w ogóle .Tak więc jak ciąża idzie dobrze to wychodzi na to że na cały okres będę mieć dwa badania krwi i to podstawowe czyli morfologia i przeciwciała TYLKO , oraz mocz metodą domową .
Beznadziejny jest poziom opieki w Irlandii. A toksoplazmoza, różyczka i inne badania?
Poza tym glukoza na czczo moze wyjsć prawidłowa, a mimo to moze okazać się, że kobieta ma cukrzycę ciàżową.

Ja już wolałabym w ogóle ciepłe dni,bo nie chce mi się tych kurtek i tego wszystkiego ubierać tyle :D
a tak to tylko koszulka ,spodenki,legginsy czy sweterek i basta.

A tak to w ogóle chciałabym już czerwiec i poród :) może jestem dziwna ale nie mogę się go doczekać :)
ale trzeba się jeszcze rokoszować spokojem tych ostatnich tygodni,wysypiać się,leżeć i robić to na co się ma ochotę bo później mimo,że wyczekane dzidzi to tego wszystkiego zabraknie
Ooo tak ja też czekam na ciepłe dni i przedewszystkim na poród naprawdę nie mogę się go już doczekać [emoji6]

f2w3rjjgvkjhkndh.png

Moze i beznadziejna opieka, ale kobiety rodzą i jest ok [emoji12]

Ja czuję ciężar brzucha tylko jak leżę na wznak. Dlatego nie umiem za długo tak leżeć.
Suelen...cudne wieści...pozdrawiamy.

oar8pg4n1kii9v0d.png

? I kosmetyki jakie są obowiązkowe na początek? Wiem że ten temat już był gdzieś poruszany ale jakbyście mogly podpowiedziec mi jeszcze raz. To co jest dla mnie i dla małego potrzebne. A i jeszcze jedno. Zawsze korzystałam z toreb podróżnych ale do szpitala chyba wygodniejsza będzie walizka więc muszę kupić. Chciałbym spakować mnie i małego w jedną ale nie wiem jeszcze ile miejsca mi to zajmie i nie wiem jaka wielkościowo kupić więc może mi powiecie z doświadczenia jaka mi potrzebna?

Żadnych leków nie kupuje na początek dla dziecka. Żadnych na zaparcia, kolki itp. Poprzednio kupiłam i nic się nie przydało. Teraz apteki są otwarte non stop więc w razie czego kupie.

Z kosmetyków coś do kąpieli. Najlepiej coś 2 w 1 żeby nie trzeba potem smarować ani oliwkować małej. Miałam taki fajny tłustawy płyn który od razu nawilżał skórę, i moja córa miała od początku ładną nawilżoną skórę. Jakiś krem do pupci, tylko taki delikatny, myślę o babydream bo skład niezły, naturalny.

Do pępka octenisept i jałowe waciki do przecierania. Sól fizjologiczną do mycia oczek. No i tyle chyba. Takie minimum.
Do szpitala też wezmę walizkę. Chciałabym taką najmniejszą ale nie wiem czy się zmieszczę. Najlepsza chyba taka średnia, bo z ogromną walizką jakoś głupio:-D

Beznadziejny jest poziom opieki w Irlandii. A toksoplazmoza, różyczka i inne badania?
Poza tym glukoza na czczo moze wyjsć prawidłowa, a mimo to moze okazać się, że kobieta ma cukrzycę ciàżową.
nie ma żadnej tokso lub innych badań , różyczka jedynie , przez całą ciąże nikt tam kobiecie nie zagląda .Mi badali dziś krew i to po śniadaniu .Cóż zrobić :( taką mają tu politykę .

reklama
Ja kupiłam kosmetyki Hipp, bo Babydream nawet mnie szczypał. Dokupię jakiś emolient wrazie W. A ogólnie to wydaje grube hajsy na wyprawkę i w sumie mało co z tej listy ubywa.
Leków też nie biorę, kupiłam tylko maść do sutków, bo mi się bardzo przydała.

f2w3rjjgwqepia0h.png

Do góry