reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2017

reklama
No więc tak! Dziś zaczęłam wielkie pranie bo już powoli robi mi się ciężko i boję sie że później nie dam rady tym bardziej że kwiecień szykuje mi się zwariowany bo święta, chrzty i urodziny w rodzinie a też chciałbym jeszcze nad morze chociaż wyskoczyć na jakieś tydzień bo nie będzie za gorąco jeszcze i nie mam aż tak daleko więc się odprężyć będe chciała jeszcze przed wielkim dniem. W maju i tak będę chciała jeszcze raz wyprać przed prasowanien ale planowałam dwa razy wyprać więc teraz pierwsze już zrobię. Przeanalizowałam co mam co nie. Ubranek mam w brud 2 pralki już wyprane czeka jeszcze jedna partia i już w maju będę jeszcze raz prala i prasowego to się dozbiera pewnie jeszcze bo co chwilę ktoś chce mi coś dawać a już z grzecznosci nie odmawiam i 3 dostawy ubranek jeszcze przede mną.. Mam też dla małego ręczniki, wanienke, pieluchy, smoczki, obcinaczki nożyczki i pilniczek do paznokci, gruszke, fride, komplet pościeli. Dla siebie mam 3 koszule, szlafrok, podkłady też już zamówiłam ostatnio z jakimiś gadżetami, staniki od karmienia, wkładki laktacyjne i nie wiem czy jeszcze coś.. I zostalo mi łóżeczko, wózek i kosmetyki. Leżaczek będzie prezentem z pracy a mata od ktiregos z chrzestnych. Czy może się mylę i brakuje mi więcej? I kosmetyki jakie są obowiązkowe na początek? Wiem że ten temat już był gdzieś poruszany ale jakbyście mogly podpowiedziec mi jeszcze raz. To co jest dla mnie i dla małego potrzebne. A i jeszcze jedno. Zawsze korzystałam z toreb podróżnych ale do szpitala chyba wygodniejsza będzie walizka więc muszę kupić. Chciałbym spakować mnie i małego w jedną ale nie wiem jeszcze ile miejsca mi to zajmie i nie wiem jaka wielkościowo kupić więc może mi powiecie z doświadczenia jaka mi potrzebna?

Efta chciałabym już maj....

Ja już wolałabym w ogóle ciepłe dni,bo nie chce mi się tych kurtek i tego wszystkiego ubierać tyle :D
a tak to tylko koszulka ,spodenki,legginsy czy sweterek i basta.

A tak to w ogóle chciałabym już czerwiec i poród :) może jestem dziwna ale nie mogę się go doczekać :)
ale trzeba się jeszcze rokoszować spokojem tych ostatnich tygodni,wysypiać się,leżeć i robić to na co się ma ochotę bo później mimo,że wyczekane dzidzi to tego wszystkiego zabraknie

To dziwne bo ja miałam ten test umawiany na pierwszej wizycie w szpitalu w 12 tygodniu i idę 29.03 zapytaj się może w szpitalu albo gp
Ostatnią wizytę w szpitalu miałam w 13 tyg , następna za miesiąc .Teraz chodzę do pielęgniarki i na każdej wizycie przychodzi do mnie lekarz .Pytałam dziś , moje ostanie badanie krwi miałam w 12 tyg i to było dobre więc stwierdzili że nie potrzebuję mieć testu z glukozą .Jeśli badanie krwi z dziś wyjdzie dobrze to nie zrobią mi glukozy w ogóle .Tak więc jak ciąża idzie dobrze to wychodzi na to że na cały okres będę mieć dwa badania krwi i to podstawowe czyli morfologia i przeciwciała TYLKO , oraz mocz metodą domową .

Ostatnią wizytę w szpitalu miałam w 13 tyg , następna za miesiąc .Teraz chodzę do pielęgniarki i na każdej wizycie przychodzi do mnie lekarz .Pytałam dziś , moje ostanie badanie krwi miałam w 12 tyg i to było dobre więc stwierdzili że nie potrzebuję mieć testu z glukozą .Jeśli badanie krwi z dziś wyjdzie dobrze to nie zrobią mi glukozy w ogóle .Tak więc jak ciąża idzie dobrze to wychodzi na to że na cały okres będę mieć dwa badania krwi i to podstawowe czyli morfologia i przeciwciała TYLKO , oraz mocz metodą domową .
Beznadziejny jest poziom opieki w Irlandii. A toksoplazmoza, różyczka i inne badania?
Poza tym glukoza na czczo moze wyjsć prawidłowa, a mimo to moze okazać się, że kobieta ma cukrzycę ciàżową.

Ja już wolałabym w ogóle ciepłe dni,bo nie chce mi się tych kurtek i tego wszystkiego ubierać tyle :D
a tak to tylko koszulka ,spodenki,legginsy czy sweterek i basta.

A tak to w ogóle chciałabym już czerwiec i poród :) może jestem dziwna ale nie mogę się go doczekać :)
ale trzeba się jeszcze rokoszować spokojem tych ostatnich tygodni,wysypiać się,leżeć i robić to na co się ma ochotę bo później mimo,że wyczekane dzidzi to tego wszystkiego zabraknie
Ooo tak ja też czekam na ciepłe dni i przedewszystkim na poród naprawdę nie mogę się go już doczekać [emoji6]

f2w3rjjgvkjhkndh.png

Moze i beznadziejna opieka, ale kobiety rodzą i jest ok [emoji12]

Ja czuję ciężar brzucha tylko jak leżę na wznak. Dlatego nie umiem za długo tak leżeć.
Suelen...cudne wieści...pozdrawiamy.

oar8pg4n1kii9v0d.png

? I kosmetyki jakie są obowiązkowe na początek? Wiem że ten temat już był gdzieś poruszany ale jakbyście mogly podpowiedziec mi jeszcze raz. To co jest dla mnie i dla małego potrzebne. A i jeszcze jedno. Zawsze korzystałam z toreb podróżnych ale do szpitala chyba wygodniejsza będzie walizka więc muszę kupić. Chciałbym spakować mnie i małego w jedną ale nie wiem jeszcze ile miejsca mi to zajmie i nie wiem jaka wielkościowo kupić więc może mi powiecie z doświadczenia jaka mi potrzebna?

Żadnych leków nie kupuje na początek dla dziecka. Żadnych na zaparcia, kolki itp. Poprzednio kupiłam i nic się nie przydało. Teraz apteki są otwarte non stop więc w razie czego kupie.

Z kosmetyków coś do kąpieli. Najlepiej coś 2 w 1 żeby nie trzeba potem smarować ani oliwkować małej. Miałam taki fajny tłustawy płyn który od razu nawilżał skórę, i moja córa miała od początku ładną nawilżoną skórę. Jakiś krem do pupci, tylko taki delikatny, myślę o babydream bo skład niezły, naturalny.

Do pępka octenisept i jałowe waciki do przecierania. Sól fizjologiczną do mycia oczek. No i tyle chyba. Takie minimum.
Do szpitala też wezmę walizkę. Chciałabym taką najmniejszą ale nie wiem czy się zmieszczę. Najlepsza chyba taka średnia, bo z ogromną walizką jakoś głupio:-D

Beznadziejny jest poziom opieki w Irlandii. A toksoplazmoza, różyczka i inne badania?
Poza tym glukoza na czczo moze wyjsć prawidłowa, a mimo to moze okazać się, że kobieta ma cukrzycę ciàżową.
nie ma żadnej tokso lub innych badań , różyczka jedynie , przez całą ciąże nikt tam kobiecie nie zagląda .Mi badali dziś krew i to po śniadaniu .Cóż zrobić :( taką mają tu politykę .

reklama
Ja kupiłam kosmetyki Hipp, bo Babydream nawet mnie szczypał. Dokupię jakiś emolient wrazie W. A ogólnie to wydaje grube hajsy na wyprawkę i w sumie mało co z tej listy ubywa.
Leków też nie biorę, kupiłam tylko maść do sutków, bo mi się bardzo przydała.

f2w3rjjgwqepia0h.png

Do góry