reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2017

Ja przestałem uzywac emolientow bez zasadnosci czyli bardzo przesuszonej badz atopowej skory. Moj syn od 1 dnia jechal na emolientach i jego skora miala duzy problem na przestawienie sie na jakikolwiek inny kosmetyk. Emolienty tworza na skorze filtr i nie daja skorze dobrze funkcjonowac i dobrze iddychac, skora sie przyzwyczaja i samej ciezko jej reagowac pozniej.
Teraz bede uzywac tylko w pilnych sytuacjach. A tymczasem polecam poczytac bloga sroki , ona kosmetyki dzieciece i nie tylko rozbiera na czesci pierwsze, dlatego m.in. teraz zdecydowalam sie stanowczo postawic na babydreama, i chusteczki bobini, a do pupy tansza polska wersje bephantena czyli alantan plus. Bephanten w skrajnym przypadku.

c55f3e3kq403a9og.png
W 100% sie z Toba zgadzam :)
Ja na poczatek stawiam na sol do oczek, octinosept do pepuszka i tyle... plus mąka ziemniaczana przeciw odparzeniom do ciałka. Nic do wody w pierwszym miesiacu, dwóch jesli oczywiscie skora malej nie bedzie przesuszona.
Pozniej pomysle na babydreamem oliwka do kapieli pare kropel. A i do tylka oczywiscie chusteczki babydream :)
p19u9jcg81ehxczt.png

reklama
Camel tak to prawda ciężko przestawic, koleżanka też ma mega problem inny środek i bach problem. Póki co kombinować nie będę bo młodszego też mam zamiar tak prowadzić. Opinie są różne, muszę poczytać tego bloga... Może mi coś rozjaśnia bo co innego usłyszałam będąc w szpitalu... Poza tym jak go w szpitalu kapali w Hippie po kilku dniach był tak suchy że aż się łuszczyl, przychodziła położna i smarowala go jakąś mega tłusta maścia, aż się błyszczal i cmokala że to jeszcze gorzej bo zatyka mu pory....
Poczytam i może zmienię zdanie.

Przy synku nie uzywalam wlasnie emolientow, bo ponoc skora za bardzo sie przyzwyczaja, ze jest nawilzana i pozniej jest problem. Co do masci na sutki, to wiele jest takich, ktorych nie trzeba zmywac, ale ja nie wyobrazam sobie podac dziecku piersi bez zmycia masci. Z synkiem tez mialam opory i dlatego stosowalam tylko w wyjatkowych sytuacjach, choc i tak szybko z tego zrezygnowalam. Naturalne czy nie- sama bym tego nie zjadla, dziecku tez dawac nie bede [emoji6]
U nas duzo bardziej na poranione brodawki sprawdzily sie nakladki silikonowe, choc wiem, ze przez doradcow laktacyjnych oceniane sa niekoniecznie dobrze. Ale w momencie naprade duzego bolu karmilam przez nie i takie jedno, dwa karmienia wystarczylo by skora sie troche zregenerowala.

Co do wyprawki, to jakos w ogole nie jestem zaangazowana. Jakies ciuszki dostalam, ale nie spieszno mi zeby to przejrzec, posegregowac, wyprac. Nic jeszcze nie kupilam. Ciagle wydaje mi sie, ze mam bardzo duzo czasu, a i po synku jakies rzeczy zostaly wiec tez inaczej. To prawda, ze przy drugim dziecku zupelnie zmienia sie podejscie [emoji6]

Napisane na SM-G531F w aplikacji Forum BabyBoom

Emolienty głównie natłuszczaja nie nawilżają. Jak nie ma dziecko azs czy mega suchej skóry nie stosuje sie tego.
Ja jakimś mleczkiem albo oliwka oczywiście nie na bazie parafiny na pewno będę smakować. Bo każda skóra a tym bardziej noworodka potrzebuje nawilżenia.

Nowy żel z Ariela Baby wypuścili , kupiłam ,przetestuje na moim alergiku ;) jeszcze z Persila sensitiv widzialam

Hubert 18.02.2015
Wiktoria termin 04.06.2017

Emolienty głównie natłuszczaja nie nawilżają. Jak nie ma dziecko azs czy mega suchej skóry nie stosuje sie tego.
Ja jakimś mleczkiem albo oliwka oczywiście nie na bazie parafiny na pewno będę smakować. Bo każda skóra a tym bardziej noworodka potrzebuje nawilżenia.

Nowy żel z Ariela Baby wypuścili , kupiłam ,przetestuje na moim alergiku ;) jeszcze z Persila sensitiv widzialam

Hubert 18.02.2015
Wiktoria termin 04.06.2017
A widzisz, a ja slyszalam zeby nie nawilzac jak nic sie nie dzieje. I tak tez robilam przy synku, nic sie nie dzialo, do dzis zadnych problemow skornych nie ma.

Napisane na SM-G531F w aplikacji Forum BabyBoom

Ech ja to widzę że co lekarz to inna opinia a i moda bardzo się zmienia i bądź tu mądrym. A myślicie że jakby u ośmiolatka zastosować emolienty to by coś dało jak ma problemy skórne?

Napisane na E2303 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Moja położna mówi, że można do kąpieli dać łyżeczkę oleju kokosowego i skóra jest pięknie nawilżona, natłuszczona i nie trzeba już niczym smarować. Ale to nie ma właściwości myjących, więc co trzecią kąpiel bym używała jakiś płyn do kąpieli. A jaki inny radzicie nie emolient?

0d1yhqvkorvfo1vd.png

Do góry