reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2017

Dziewczyny, czy podczas badania połówkowego lekarz sprawdził u Was sondą dopochwową przepływy krwi? W ten sposób wykrywa się naczynia przodujące.
Ja mam połówkowe w najbliższy czwartek. Poproszę o to lekarza, który będzie badanie wykonywał (inny lekarz niż mój prowadzący). Kiedyś wspomniałam o tym prowadzącemu to mnie lekko wyśmiał, twierdząc, że to się bardzo rzadko zdarza. Z drugiej strony jednak skoro badanie trwa chwilę a można dzięki temu zapobiec tragedii, to nie rozumiem, dlaczego lekarze go nie przeprowadzają.
Macie jakieś doświadczenie w tej kwestii?
Jakie przepływy gdzie? Ja miałam sprawdzane przepływy pępowinowe i w łożysku. Jeszcze jakieś inne masz na myśli?

Napisane na Lenovo A6020a40 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Naczynia przodujace- wyguglujcie sobie. z grubsza chodzi o to, ze krew płodu krąży poza nim i jest wrosnieta w błony, zatem gdy zaczyna się poród dziecko się wykrwawia. badanie w tym kierunku niestety nie jest "obowiązkowe"

Na polowkowym miałam to sprawdzane

Naczynia przodujace- wyguglujcie sobie. z grubsza chodzi o to, ze krew płodu krąży poza nim i jest wrosnieta w błony, zatem gdy zaczyna się poród dziecko się wykrwawia. badanie w tym kierunku niestety nie jest "obowiązkowe"

Dokładnie! O to chodzi. Na naszym forum w lipcówkach 08 wykrwawiło się dziecko jednej z kobiet :(

Yoohoosek mi wydaje się; że mentalność to podstawowy problem. Wsparcie rządu oczywiście też zerowe. Opalanie węglem, czy jak w moim przypadku ekogroszkiem wydaje mi się mniej szkodliwe niż właśnie te śmieci. W Pl mieszkamy w okolicy gdzie jest mnóstwo fabryk meblowych i pracownicy za pół darmo załatwiają sobie odpady z płyty- lakierowane ścinki, sklejki itp. Nie macie pojęcia jaki to smród! Węgiel i drzewo przyjemnie pachną w porównaniu do tego świństwa. Dodatkowo dowiedziałam się że jeden z sąsiadów pracuje na złomie i pali tapicerkaami rozbieranych aut i plastikami. Jak jedziemy na urlop do Pl to mój synek jest zawsze chory. Nie znoszę mieszkać w De i nie lubię tego kraju (pod koniec roku wracamy) ale niestety powietrze tutaj jest dużo czystsze i mentalność ludzi inna.

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

Koszmar!!!
Jak o czymś takim słyszę to sie nóż w kieszeni otwiera [emoji35][emoji35][emoji35][emoji35][emoji35]
W Krakowie na jednym placu targowym podobno można kupić sprasowane odpady, tkaniny itp do palenia [emoji35][emoji35][emoji35][emoji35][emoji35]

Dzwoniłam do położnej:) mam się kontaktować pod koniec marca jak już zacznę chodzić do szkoły rodzenia :) to wtedy się spotkamy :)

p19u9jcg81ehxczt.png

Super!
Wydaje mi sie ze opcja położnej do porodu to dobry wybór!

Czy to jest niebezpieczne tylko przy SN ? Jak przy cc?
Nie da sie sprawdzić przez brzuch?
Pierwsze słyszę i wiem, że mój lekarz nie sprawdza.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Koszmar!!!
Jak o czymś takim słyszę to sie nóż w kieszeni otwiera [emoji35][emoji35][emoji35][emoji35][emoji35]
W Krakowie na jednym placu targowym podobno można kupić sprasowane odpady, tkaniny itp do palenia [emoji35][emoji35][emoji35][emoji35][emoji35]

Super!
Wydaje mi sie ze opcja położnej do porodu to dobry wybór!

Czy to jest niebezpieczne tylko przy SN ? Jak przy cc?
Nie da sie sprawdzić przez brzuch?
Pierwsze słyszę i wiem, że mój lekarz nie sprawdza.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Dzięki cesarce ratuje się życie dziecka. Tylko to cięcie musi zostać przeprowadzone odpowiednio szybko.
Kobieta, u której to jest wykryte od któregoś tygodnia powinna leżeć w szpitalu. Nie może być badana ginekologicznie.

Kempu fajnie,że o tym wspomniałaś, na połówkowych o to zapytam :) a Ty do kogo idziesz??
USG połówkowe mam w Luxmedzie, lekarz nazywa się Dariusz Lańczyk.
Tylko ciekawa jestem, czy zbada dziecko porządnie, bo teoretycznie ma na to 20 minut (co 20 minut są zapisy). Pomyślałam więc, że jeżeli przeprowadzi badanie "po łebkach", to najwyżej pójdę jeszcze gdzie indziej. A Ty An ostatecznie kogo wybrałaś? Na Agatowej jak się nazywa lekarz, którego rozważałaś?

USG połówkowe mam w Luxmedzie, lekarz nazywa się Dariusz Lańczyk.
Tylko ciekawa jestem, czy zbada dziecko porządnie, bo teoretycznie ma na to 20 minut (co 20 minut są zapisy). Pomyślałam więc, że jeżeli przeprowadzi badanie "po łebkach", to najwyżej pójdę jeszcze gdzie indziej. A Ty An ostatecznie kogo wybrałaś? Na Agatowej jak się nazywa lekarz, którego rozważałaś?

jeszcze nie zdecydowałam ;D ale skłaniam się ku Agatowej ze względu na dobrze wyposażony sprzęt. Ta babeczka nazywa się Anita Hamela-Olkowska (pracuje na Karowej):)
ps. chyba wszędzie są zapisy co 20min

reklama
Do góry