reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2017

Mam podobne zdanie. W moim otoczeniu jeśli ktoś jest otyły to z wyboru. I oni się z tego śmieją, i otwarcie mówią że lubią dobrze zjeść, nie mają najlepszego metabolizmu, trudno.Jednak sami przyznają że to nie jest choroba. Nie każdy nosi rozmiar 36 wiadomo ;) ale jak niektóre osoby ważą o 80, 100, czasami nawet ponad 100kg więcej niż powinny to jest coś nie tak.

w57vyx8dubspq12k.png
Ja właśnie tak samo zauważyłam. Moja znajoma twierdzi , że przez tabletki z hormonami jest taka duża a ona non stop coś je i ciągle batoniki, cukierki, chipsy, orzeszki, MC , pizza, hotdogi itd. Rozumiem , ze może ktoś więcej ważyć, bo nie ćwiczy i lubi zjeść smacznie. Ale jeśli waga 26 latki przy wzroście 162 sięga 120kg to chyba warto zrezygnować ze słodyczy i fastfoodow. Nie trzeba się glodzić ani ćwiczyć nie wiadomo ile.

f2w3skjoapwrgv7j.png

reklama
Oczywiscie w wielu przypadkach to jest lenistwo i tyle znam tez sporo takich osob... Ale twierdzeniem ze to wszyscy mozna kogos bardzo skrzywdzic... Tak samo jak sa osoby bardzo chude i nie potrafia nic z tym zrobic tak są bardzo grube i tez latwo nie maja... A ze sie smieja...? A co maja zrobic? Uzaleznienie od jedzenia to choroba i naprawde ciezko z tym walczyc... Ogromne znaczenie maja tez takie sprawy jak zywienie w domu przez rodzicow. W wielu przypadkach osoby z otyloscia nie potrafia inaczej gotowac czy się zachowywac... Poradnie dietetyczne sa tylko w miastach i nie jest to tania zabawa...
Nikogo nie chce bronic bo mozna wyjsc z otylosci ale potrzeba ogromnego wsparcia od najblizszych i samozaparcia :) jak ja sie odchudalam najczesciej slyszalam ze i tak nic z tym nie zrobie... Po co mi to... Cwiczysz? Hahahah nie wyglupiaj sie! A mialam nadwage nie otylosc...

oar8s65gmlqg37sx.png

Oczywiscie w wielu przypadkach to jest lenistwo i tyle znam tez sporo takich osob... Ale twierdzeniem ze to wszyscy mozna kogos bardzo skrzywdzic... Tak samo jak sa osoby bardzo chude i nie potrafia nic z tym zrobic tak są bardzo grube i tez latwo nie maja... A ze sie smieja...? A co maja zrobic? Uzaleznienie od jedzenia to choroba i naprawde ciezko z tym walczyc... Ogromne znaczenie maja tez takie sprawy jak zywienie w domu przez rodzicow. W wielu przypadkach osoby z otyloscia nie potrafia inaczej gotowac czy się zachowywac... Poradnie dietetyczne sa tylko w miastach i nie jest to tania zabawa...
Nikogo nie chce bronic bo mozna wyjsc z otylosci ale potrzeba ogromnego wsparcia od najblizszych i samozaparcia :) jak ja sie odchudalam najczesciej slyszalam ze i tak nic z tym nie zrobie... Po co mi to... Cwiczysz? Hahahah nie wyglupiaj sie! A mialam nadwage nie otylosc...

oar8s65gmlqg37sx.png
żyjemy w dobie internetu. Wcale nie trzeba mieć trenera personalnego i dietetyka. Naprawdę dla chcącego nic trudnego. My nie mowimy tu o osobach które nie mają nóg, więc nie są w stanie ćwiczyć. Tylko o zdrowych osobach, które znajdują tysiące wymówek.

w57vyx8dubspq12k.png

żyjemy w dobie internetu. Wcale nie trzeba mieć trenera personalnego i dietetyka. Naprawdę dla chcącego nic trudnego. My nie mowimy tu o osobach które nie mają nóg, więc nie są w stanie ćwiczyć. Tylko o zdrowych osobach, które znajdują tysiące wymówek.

w57vyx8dubspq12k.png
Chyba nie przeczytałas ze zrozumieniem mojej wiadomosci...

oar8s65gmlqg37sx.png

Dziewczyny,
Może założymy wątek, w którym bedziemy się wspierały w zdrowym jedzeniu i ćwiczeniach w ciąży?
Zachcianki, zachciankami, ale ja u siebie zauważyłam ze jak mi mocno cukier opadnie to podjadam byle co, albo słodycze, choć wcale mi nie smakują.
A może macie jakies przepisy na zdrowe przekąski?
A co do ćwiczeń to oczywiście bez wariacji.
Wiadomo, że poród to maraton dla naszego organizmu, wiec chciałbym choć trochę sie do niego przygotować. Pierwszy poród miałam głownie przy drabinkach i w związku z tym , że połowę ciąży miałam głownie leżącą, to słabe mięśnie nóg czułam bardzo. Poza tym nie wiem jak Wy, wszyscy się czepiają tego brzucha i powrotu do formy a ja bardziej byłam zaskoczona tym , że tyłek zrobił mi się całkiem płaski po ciąży i porodzie. I z nim dochodziłam o wiele dłużej do formy. A te płaski tyłki to kojarzą mi się ze starszymi ludźmi po 60/70tce[emoji6]
Ja teraz ćwiczę 2 razy w tygodniu w domu. Na więcej nie mam czasu i motywacji. I codziennie robię od tygodnia wyzwanie na poślady -przysiady. Może w kupie będzie raźniej :)

2110bd0b7eb81a2a3834b39fe0ad1d00.jpg

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

I żeby było jasne nie chodzi o żadne odchudzanie a jedynie o lepszą formę fizyczną, która dotlenia dziecko, ułatwia poród i przyspieszy powrót do formy po.

Więc proszę mi tu nie pisać, że ja i tak jestem gruba, albo że zacznę dbać o formę po porodzie, albo takie tam [emoji12]

Może gdyby spotkała osobę, która więcej waży i je normalnie a się nie obżera słodyczami to bym uwierzyła, że isteniej taka właśnie choroba.

Ok rozumiem nałóg jedzenia , ale wystarczy tylko ograniczyć cukier i kg same spadną, a do tego wystarczy po prostu chcieć. Oczywiście można iść do psychologa, szukać wsparcia w rodzinie. Ja schudłam ok 15 kg , bez wsparcia, nie jadłam o 22 ani 24 co było kiedyś normą plus zero cukru. Ćwiczyć zaczełam po paru miesiącach. Żadna chodakowska znalazłam zajęcia na siłowni : spinning, który uwielbiam [emoji173] .

f2w3skjoapwrgv7j.png

I żeby było jasne nie chodzi o żadne odchudzanie a jedynie o lepszą formę fizyczną, która dotlenia dziecko, ułatwia poród i przyspieszy powrót do formy po.

Więc proszę mi tu nie pisać, że ja i tak jestem gruba, albo że zacznę dbać o formę po porodzie, albo takie tam [emoji12]

Jestem za :) nawet mam kupiona plyte ale lezy i sie kurzy... Nie mogę się zmobilizowac a wczesniej cwiczylam 6 razy w tygodniu...

oar8s65gmlqg37sx.png

reklama
Polecacie jakieś ćwiczenia dla kobiet w ciąży ? Seria na płytach albo na YouTube? Sama nie chce sobie wymyślać ćwiczeń, nie wiem jakie są w 100% bezpieczne. Znaczne jak mi przejdą mdłości.

f2w3skjoapwrgv7j.png

Do góry