reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cycowanie i butelkowanie - czyli karmienie naszych pociech

Dziewczyny wspolczuje tych bolesnych zastojow
DONA i jak synek na nowa butelke?
FIFKA dobrze wiedziec, zeby takich stanikow nie zakladac. Kto by pomyslal, ze tak szybko zrobi sie taki zastoj

U mnie to ten jeden sutek ciezko wygoic. Przystawiam Laure. Jak juz rozciagnie to da sie to wytrzymac. Tylko kiedy to sie zregeneruje

reklama
Salli jak sciagasz to tak minimalnie do ulgi i pij szalwie ..

a co do mieszanki to dawaj tak jak jest na opakowaniu w instrukci nigdy mniej wiecej mleka tylko miareczka i zgarniaj dokladne zeby nie bylo gurki, a ja polecam mleko Hippa, a jesli mala bedzie miala jakies kolki itp to moze HIpp 1 COMFORT, ono ma mnejsza zawartosc laktozy i bialko hydrolizowane ... latwiej takiemu okruszkowi trawic takie mleko

Sali o ja cie.... to faktycznie dobrze zrobiliście przechodząc na butelkę bo mała jak zćpana...

Adrian też potrafi długą przerwe zrobić ale bez przesady...

Co do stanika ja niby wiedziałam że cóż... właśnie dlatego ja tak burczałam jak dziewczyny kupowały staniki do karmienia z fiżbinami... nigdy więcej...

Ja czekam do srody , jestem ciekawa ile moj mlauszek przybral na wadze, od zeszlejsrody caly czas sciagam laktatorem i jest tego 60 m, wciaz za malo, bo maly zjada od 80-110 wiec ta roznice dokladam mm bebilonem. Z dwa razy dziennie przykladam go do piersi ale szybko zasypia, i pozniej nie chce juz mm. W nocy co 3 h a wdzien co 2, 2,5 go karmie.

wspolczuje dziewczyny tych problemow z nawalami...:-(
ja tak miałam w 3-4 dobie...wielkie,twarde i obolale cyce,a mleko kapalo caly czas...:-(
teraz juz jest ok, ale przy karmieniu jak maly zacznie ssac dalej cieknie. Areczek w dzien to taki spioch,ze z 4-5godz nie musi nic jesc,a w nocy najchetniej caly czas na cycu:-)

I pytanie do Was kochane: Jak z odbijaniem sie waszym malenstwom? bo synek pije i zasypia,a potem to jedynie ulewa,a odbija tylko sporadycznie... jakies rady?

blue z pierwszym dzieckiem maialam problem z ulewanie, a nawet wylewaniem mleka i chodzilam do lekarza bo balam sie ze mala nie bedzei przybierala przez to, ale okazalo sie ze ładnie przybierala, ale do rzeczy bo chcialam napisac ze wtedy wlasnie lekarz mi powiedzial ze w nocy nie trzeba dziecka nosic do odbijania bo w mniej lapczywy sposob je i nie polyka powietrza, a w dzien owszem. teraz na oddziale powiedzieli mi ze takie maluszki czesto odbijaja a my tego nie slyszymy i nie wiem jak jest, ale moj Antek czesto odbije ale zdaza mu sie ze nie odbija albo wlasnie tego nie slysze.

Sylka mysle ze 2 razy dzienne przykladanie do piersi nie polepszy laktacji, musisz to robic praktycznie caly czas a wtedy mleczka powinno pojawiac sie wiecej

Salli mozliwe ze mala ma kolki jezeli te bole brzuszka pojawiaja sie o stalych porach i trwaja kilka godzin to moim zdaniem to wcale nie musi byc wina mleka tylko niedojrzaly uklad pokarmowy i moze sprobujcie wspomoc ja jakimis kropelkami przeciwko kolce, ja mojemu wlasnie daje od kilku dni i mam wrazenie ze troszke mniej jęczy nocami.

Salli, dzieci butlowe śpią w nocy nieprzerwanym snem dłużej, niż dzieci cycowe. Cycowanie jednak wymaga sporo wyrzeczeń ;)

Dziewczyny, a jak długo brodawki będą takie mega bolesne? Ciarki mnie przechodzą przed każdym karmieniem. Tzn. w zasadzie samo karmienie to już jest ok, mały się nauczył dobrze chwytać i jak sobie ciumka to nie boli, ale moment przysysani się do cyca, tych kilka sekund, to jest taaaaaaaaaaaki bóóóóól, że mnie skręca. A on jak jest bardziej śpiący to potrafi niestety zasysać się kilka razy i 'odpadać' mi od cyca bo zasnął....

SALLI sciagaj po trochu tak zeby cyce nie byly twarde. Ja odstawilam stopniowo i w koncu zaniklo, z tym ze te uczucie zbierania sie mleka mialam jeszcze miesiac. A te tabletki na zatrzymanie sa bardzo mocno i wiele osob mdleje po tym
KATHERINE u nas prawie 2 tyg i dalej brodawka jest poraniona, druga zregenerowala sie ale i tak boli. Jak mala rozmasuje to da sie to zniesc. Ja zawsze tak sie czaje zeby podac cyce i mowie do Laury niuniu mama tchórzy
KASIA u mnie Laura malo kiedy beka po jedzeniu. Podczas karmienia na lezaco jak lezy na lewym boku tak bardziej brzuszkiem do lozka to wtedy beka podczas jedzenia.
A w nocy i w dzien ten sam problem. Mala wciaz na cycu co 30min do 1,5 godz

reklama
Cycek przestał boleć i obeszło się bez kapusty :-) jednak dobry gorący masać wodą i odciąganie pokarmu - w kąpieli podczas masowania - Przyniósł pożądany efekt :-)

Co do brodawek krawiących nie pomogę za bardzo bo nigdy z tym problemu nie miałam... Jak czułam ze boli (bolało czasem naprawdę mocno) od razu smarowałam, wietrzyłam i przechodziło. (wietrzyłam w nocy :-D ) nie wiem czy to zależy od skóryczy od samej pielęgnacji... - na pewno też od przystawiania... jak dziecko ssie sam sutek a nie całą brodawkę to szybciej się piersi ranią...

Co do obijania ja w dzień po każdym posiłku odbjam bo inaczej mału ulewa - odbija mu się razem z mlekiem... ale w nocy nie... Mały zasypia po jedzeniu i kłade go tylko wyżej (pod kątem) i nie odbijam. Jest w porządku. Ostatnio to nawet już za bardzo kolek nie ma.

Sylka ja myślę podobnie jak Dona... mleka w ten sposób nie przybędzie... :-(

Do góry