reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cycowanie i butelkowanie - czyli karmienie naszych pociech

reklama
U nas z tym mlekiem to dziwna sprawa. W dzień czasem jest często jedzenie, nawet co 1h. Zwykle co 2-2,5h. Za to po pierwszym uspaniu na noc, przesypia zwykle 4-5h. Jak się budzi, je z obu cyców i już nie śpi tak długo, max 3h. I bądź tu mądry, przecież mówią, że mleko nocne bardziej syte, a mój najdłużej śpi po tym popołudniowo-wieczornym.

PUSTISZI ja od 4 msca mialam juz mleczko z kleikiem ryzowym, a na noc takie z kleikiem ryzowym i kukurydzianym a i tak max 3 godz synek wytrzymywal, czy to dzien cxy to noc ;)

Ja to wiem, ze mam chude mleko. Dzis Laura po 1,5 godz je ponownie z takim zapalem jakby pol dnia nie jadla

NIZJOLOG to faktycznie wasz przypadek tylko to poteierdza to

Marika a moze nie chude a Laura wypija tyle ile chce i nie jest to duzotak jak sie moze wydawac tylko tyle zeby za godzine jesc znowu ... bo np sa dzieci ktore wola mniej a czesciej :)

Sa dzieci co lubia muec "zatankiwane pod korek" przez to co chwile jedzą...
Moj Emil raz je po 5 gidzinach a raz po półtorej. tu tez chodzi i bliskosc, przytulanie..

Marika moja siostrzenica od urodzenia jadła często i moja siorka mówi, ze non stop ją karmiła i umęczyła ją strasznie córa - dziewczyna ma teraz lat 18 i tez je jak ptaszek za to wkółko chodzi i coś gryzie. Za to laska jest, bo to zdrowe jeść częściej a mniej :-D
mi sie wydaje, ze to mity matek karmiących co właśnie muszą często karmić z tym chudym mlekiem. Kobieta to nie krowa ani małpa żeby nas porównywać w ten sposób i mleko zestawiać. Jedne dzieci lubią jeść non stop inne mogą co 3-5h - każde jest inne i ma inną przemianę materii. A mleko modyfikowane nie trawi się tak jak mleko matki i jak dziecku na żołądku leży to raczej nie bardzo ma ochotę po godzinie dojadać, choć sa wyjątki pewnie i przy MM..
do tego dochodzi to, że im częściej je tym bardziej się napiją, bo to treściwsze mleko jest dalej, więc trzeba dłużej ciumkać żeby leciało, a więc taka pętelka samonakręcająca się...

reklama
Pisalam o krowim mleku bo te regularnie sie bada. A kto bada kobiece mleko? A przeciez poziom smietanki sugeruje, ze sa mleka tlusciejsze i chudsze.
Laura jak je to "pod korek" po odbiciu tresc zoladka jej podchodzi, dostaje czkawki, podczas niej slychac jak to wszystko sie cofa. Trzeba ja trzymac w pionie jakis czas, zeby to sie uspokoilo.
Dzis bylam u lekarza, na zebraniu u syna i od karmienia minelo 1,5 godz i juz z glodu plakala ze maz po mnie dzwonil. Czas miedzy karmieniami 1h 40min.
Wiec ja wierze w terorie z tlustym i chudym mlekiem. Niektorzy mowia na to "lekkostrawne".
Nie karmie Laury tak na raz. Nieraz cale karnienie moze treac pol godziny a srednio to 10-15min. Podnisze 2-3 razy do odbicia, zeby jej lzej bylo na brzuszku.
Dzis oszukalam ja spacerem w salonie. I szok spala 2 godz. Pozniej glodowy placz z zamknietymi oczami. Czyli moje mleko trawi 2 godziny i dluzej nie ;)
Fakt MM na dluzej starcza bo tak szybko sie nie domaga i pozniej cyce nie tak chetnie ciagnie jakis dluzszy czas bo wciaz czuje sie najedzona. Troche pociumka i jej to starcza. Dlatego unikam sytuacji, gdzie jest karmiona MM. Mam takie rezerwowe, gotowe w sloiczkach po 90ml

Do góry