reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cycowanie i butelkowanie - czyli karmienie naszych pociech

yyyyyyyyy czy ty porownalas matke karmiaca do krowy?:sorry:

kochana z tego co ja wiem mleko matki sie zmienia z czasem na tzw bardziej dojrzale....i to co zawira zawiera zawsze to samo a jesli czegos brakuje w jedzeniu dziecko tzn.mleko wyciaga to z twojego organizmu.
przyklad....procentowo wiecej kobiet cierpi na osteoporoze dlaczego? bo karmily piersia i dziecko z kosci wyciagnelo wapn, ja osobiscie po poprzednim karmieniu stracilam 2 zeby...teraz staram sie ratowac kolejne dwa...a tez omijam nabial ze wzgledu na dzieciowy brzuszek.

to bardziej kwestia dziecka...jego apetytu gabarytów potrzeb....z czasem kazde dziecko bedzie spalo dluzej na naszym mleczku. kiedy bedzie sobie poprostu jadlo a nie roslo na potege jak teraz.

reklama
DIABLICA nie porownuje kobiety do krowy. Tylko probuje zrozumiec ten mechanizm.
Ja w to wierze, bo dlaczego to dziecko na mm spi kilka godzin, a na cycowym maksymalnie 2 godziny. Zauwazylam tez, jak mama nie musi trzymac drakonskiej diety z powodu bolacego brzuszka i je bardziej normalnie to karmienie trwa krocej i dziecko sie na dluzej najada.
Jakies wytlumaczenie musi byc. Wiec ja to tak sobie tlumacze.
Ja nie raz karmie Laure jak wstanie i karmie jak idzie spac. Czyli od jednego do drugiego karmienia mija godzina. Jak gdzies wychodze a praktycznie bez niej nie wychodze, mala nakarmie z dwoch cycow to za godzine je mm. Wiec obstawiam, ze moje mleko jest z tych chudych

Ostatnia edycja:
Marika ja mysle ze mleko matki sie latwiej trawi dla tego czesciej je niz mm...zreszta cycowanie jest na zadanie... ale jak ch esz to mozesz wprowadzic raz na 3 godziny. Im czesciej karmisz tym barcziej wodniste masz mleko...bo wtedy jakby poisz dziecko...a jak zadziej to dziecko dluzej ssie i efektywniej i wyciaga syty pokarm. Moj potrafi na cycu nawet 5 godzin...a w dzien 4 wytrzymac. I wcale nie ma roznicy czy zjem wiecej czy mniej. Wczoraj np. Snoadania nie jadlam do 12 a dzien wczesniej kolacji a nakarmilam malego o 8 i spal do 12.30

U mnie Laura praktycznie nic nie spi. Ale tego juz nie przypisuje mleczku. Po mm tez prawie nie spi. 10 min to jej sen. Pozniej tylko placz, marudzenie. Spi jak jej sie buja poduszke, lozeczko. Caly czas jej cos spac nie daje. Wciaz trzeba ja na nowo usypiac. A jak nie ma snu to jak tu rzadziej karmic. Jak m jest to on ja trzyma i usypia. U mnie kazda proba odlozenia to 10 min i placz.
Juz powinnam diete rozszerzac a ja od kilku dni wprowadzilam scisla, bo juz nie wiem jak jej pomoc.

A co do tlustosci mleka. Kwestia warstwy smietany. Im jej wiecej tym tlusciejsze. A u kazdej manmy ta warstwa jest inna

Marika to prawda ja z Alexem duzo mniej tluszczu mialam ale Alex potrafil cale noce przesypiac jak mial 2 miesiace...wiec nie wiem juz sama hehe.

AKUKU chyba zalezy od dziecka. U siostry dzieci tez szybko zaczely przesypiac noce, a moj syn na MM budzil sie co 3 godz.
Drugie dziecko siostry bardzo slabo przybieralo na wadze. Dieta drakonska z powodu ostrej alergi. Jak byli w szpitalu na zapalenie pluc, tam codzienne wazenie. Mala miala 3 msce to lekarka mowila dokarmiac mm po kazdym karmieniu piersia. A mimo tego i tak noce przesypiala i w dzien ladnie spala. Siostra to az sie dziwi jak to takie male dziecko, jak Laura praktycznie nie spi :)

Marika, ja dziś dokładnie to samo napisałam na innym forum!!! Wydaje mi się, że twierdzenie, że nie ma chudego mleka jest po to, by nie zniechęcac kobiet do karmienia piersią, bo chude czy tłuste-mleko mamy i tak najlepsze. Ja swojego synka karmię moim mlekim ale z butelki (nie nauczył się efektywnie ssać), więc dokładnie wiem, ile zjada. I co? Po wypiciu 150-170ml za 2-2,5h zjada kolejną taką porcję! Ma 8tyg, waży 5300g, więc to trochę dużo jak na niego. Też zdarza mu sie mieć max. 4h przerwę w nocy. Dodatkowo jak odciągam, to widzę, że "smietanki" mam niewiele na mleku:( Ale u mnie to chyba taka "uroda", bo nawet jak staram sie jeść więcej, treściwiej itd, to nic nie zmienia:( Pytałam doradcy laktacyjnego i przyznała, że na mleku innej mamy mógłby wytrzymać dlużej, tzn wolniej je strawić.

ja mysle ze to kwestia dziecka ile wypija i z przyzwyczajenia ... wczesnie dawalam co godzine teraz a nauczylam co 2 ... czasem je co trzy jak zasnie mocniej a w nocy spi mi od 20:30 do 2 a potem do 6

reklama
Marika- ja się zgadzam z Tobą w kwestii "chudego" mleka bo i ja tego doświadczam. Dokarmiam mm i widzę różnicę!! po opróżnieniu cyca czasem nawet po 30 min znów jest głodna. W nocy pobudki co godzinę były!! więc wprowadziłam w nocy wyłącznie mm, i co? i śpi po nim czasem i 5 godzin!! Więc nikt mnie nie przekona, że to tylko zbieg okoliczności.

Do góry