reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cycowanie i butelkowanie - czyli karmienie naszych pociech

reklama
Vinga Marika ja napisalam ze na recepte jesli ma sie alergie, wiem ze mozna kupic bez ... ale po co dawac dziecku mleko bezbialkowe jesli dziec nie ma alergii, wiem ze Twoj Natanielek jest na pepti bo macie problem z tym bialkiem ... ale jesli dziec jest zdrowy a tylko dlatego zeby nie mial kolek dawac mleko calkowicie pozbawione bialka to chyba bez sensu jest ... lepiej dac mleko ktore bialko ma ale hydrolizowane i ze zmniejszona iloscia laktozy (a nie nutramigen ktory laktozy jest rowniez calkiem pozbawiony)

chodzi mi tylko o to ze ok dbac o brzuszek maluszka ale z rozsadkiem, bo jak sie wykluczy mu bialko teraz to czy aby napewno jak bedzie po tych 3 miesiacach zycia wprowadzac sie zwykle mleko to nie wystapia reakcje kolkowe skoro caly czas uklad pokarmowy przyzwyczajony jest do bezbialkowego ? nie sadze ... napewno bedzie brzunio musial sie przyzwyczaic a lepiej przyzwyczajac z choc odrobiny podawanego bialka niz z calkowicie go pozbawionego

chyba troche nieskladnie napisalam ale wiadomo o co chodzi :) my mielismy problemy brzuszkowe i nigdy pediatra nie wspomniala zeby dawac ot tak nutramigen albo pepti ... kazala najpierw comfort bo po tym latwiej przejsc na zwykle mlesio mm ... i bylismy na nim ok miesiaca ... a potem idealnie przyjal normalne mlesio

Marika, byla polozna i sprawdzala takim uzadzeniem i wynik na zoltaczke wyszedl 170 najwyzszy a tu od 300 jest za wysoko, wiec mowila ze nie ma. Mial delikatna przez kilka dni i wtedy wisial caly czas na cycu, wiec to nie to.
On jakby budzi sie po tych mniejwiecej 3 godainach ale nie zdazy zassac tylko chyba sam moj zapach plus dotyk i jest spokojny i moze jeszce pokimac, normalnie to bymbgo zistawila ale mi z cycow mleko leci hehe.
Wiec teraz jak nie zaciaga to go przewijam i wtedy dostawiam...no i ma problem z zassaniem dobrym bo za pelne mam te cycki , az twarde czesto...

Wiolka tak na poczatku bola cycki, bo musza sie sutki przyzwyczaic, jak nie masz zadnych ranbto prawdopodobnie dobrze przystawiasz, ale mozesz porpsic polozna jak bedzie u Ciebie o pordade. Zeby pokazala jak dobrze przystawic.
Glownie chodzi o to ze dziecko masz orzystawic do piersi a nie piers do dziecka.
Ja robie tak ze maly jest na wysokosci sutka i nawprost sutka, oddycha ta dolna dziurka od nosa, a gorna ma zatkana cyckiem hehe. Tak mi polozna mowla ze najlepiej jak sie ma duze piersi...
Ale jak cycek za twardy mam to musze mu trzymac przez chwile zeby od gory oddychal i jak troche oprozni to mu lekko glowke odwracam i wlasnie oddycha od dolu.

No ja sie niby tak nie przejmuje, choc nie wiem nawet ile waze, ale nie bede sie wazyc bo tez nie wazylam sie przed porodem, a po co mam sobie wmawiac ze nic nie zeszlo jak na pewno zeszlo. Brzuch jest i nic nie zrobie narazie...jak sie troche cyce ureguluja to zaczne brzuszki robic , bo teraz to czasem sie schylic nie moge bo mleko leci hehe
Juz musze spac w staniku z wkladka, bo pierwsze dni bez spalam.

Kochane mam pytanko...Mój maluszek jest na MM, I podczas karmienia najczęściej zasypia, I juz wtedy mu sie beka I odbija...potem jak go daje do pozycji do odbicia to juz spi I nie ma siły zeby beknął...czy wysrczy jak mu sie odbije podczas leżenia?? najczesciej ma wtey butle nw buzce ale juz nie je, tylko sobie trzyma....moze dla kogos smieszne pytanie, ale tak sie zatanawim:p
No I mma mi powiedziala, I polozna tez, zeby Małego dopajac woda dla niemowlaków, zeby kupka była lepsza I nie było zatwardzen...co sadzicie??a I zdecyowalismy sie na mlkeo Enfamil Premium...takim byl karmony w szpitalu....

Kasieńka mądrze piszesz :)
lkasia mój też "odbija" już podczas jedzenia, jak go podnoszę do odbicia to już nic nie odbija, więc sądzę, że co miało wylecieć to wyleciało i ostatnio w ogóle nie podnoszę. co do dopajania, to też słyszałam, że dzieci na mm powinno się dopajać. wiadomo na cycy dostaje najpierw "picie" a potem gęstsze mleko, na butli tego nie ma

Popieram Kasienke.. ja mam też podobne spostrzeżenie jeśli chodzi o kosmetyki itp.

Ikasia też nie pomogę... u mnie też dzieci cycowe... Czasem Adrianowi też się odbije na leżąco i wtedy już go nie podnosze jak zasypia. Zauważyłam ze on też ładnie odbija jak po prostu go wyżej położę :-)

Sali dobrze wiedzieć! Adrian co prawda jakiś maga kolek nie ma ale jeszcze wszystko może się zdarzyć!

Dona Vinga współczuję wam tego wstawania w nocy ale za to zadroszczę czasu w dzień :-D Adrian tak ma ale odwrotnie, W nocy śpi ale w dzień ciężko znaleźć czas na cokolwiek...Niby fajnie, ale jest Konrad i czasem bywa ciężko...

Agagsm
współczuję takich przebojów,,,,

Wiola
moj to samo, ale to wcale nie znaczy ze mleka nie ma. Niktóre dzieci tak jak Adrian lubią sobie po prostu possać...

U mnie mleko nie ma nawet kiedy się w piersiach zebrać... czasem jak Adrian pośpi z 2-3 godziny to czuję ze coś tam jest... a tak to flaczki... :-D Je też szybko bo 10 min i po jedzeniu ale wiem ze się najada bo to widać po jego przyrostach masy. Sutki też już przywykły do tego jego wiszenia... normalnie jakby do kroplówki się podczepiał...

Ostatnia edycja:
Jeny padam na ryj ... wczoraj wieczorem poszłam się kąpać zaczeło mi sie mleko lać skąd ? jak? caly czas walczyłam zeby miec i nic a tu nagle ... szok ja rano do wstania a cycki leza ja do góry a one nieeee a bóóóól siedze z dojarką odciągam po 50ml z każdej i rozmasowuje te grudki aaała eeeh ...

reklama
Ikasia jak sobie odbije w taki sposob to mysle ze powinno byc ok chyba ze zacznie misiaczek ulewac ... ale jesli nie to ok ... a mozesz tez probowac wziac go na ramie i masowac delikatnie od dolu do goryraz po jednym boczku raz po drugim ... u mnie nie odbijal niestety tak jak u Ciebie wiec musialam go na ramie dawac i nawet czasem 10-20 inut nosic i masowac (nie klepac), dawac piciu na mm koniecznie :) powinna pic caly dzien tyle ile jedna porcja mleczka, czyli jesli np dajesz na jedna porcje 60ml mleczka to na caly dzien tyle tez wody powinien wypic

Do góry