reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cycowanie i butelkowanie - czyli karmienie naszych pociech

hmm mówicie żeby nie budzić? ja się bałam go nie budzić na jedzenie bo lekką żółtaczkę miał
dziwny ten mój dzieciak heh, w dzień by spał i spał, nie można go dobudzić, za to w nocy może się budzić co godzina - dwie, no nie da mamie pospać :p
ah właśnie przeczytałam Dona że masz podobnie :)

reklama
ehh nie wiem strasznie boli mnie jedna piers lewa cały czas jest twarda a jak mały sie zasysa to juz wgl musze zeby zaciskac z prawa jest super , Cierpie na goraczke od rana słabo sie czuje ehhh .. i nie wiem co z tym zrobic...

a ja wczoraj w nocy i w dzien odciagalam laktatorem z tej poszarpanej sutki. Nieznacznie mi sie zagoila, bo bylo tak ze nie dalam rady karmic. Dzis rano nakarmilam mala z tej piersi i jest nieznaczna poprawa.
Mala od 2 dni dluzej spi. Nie juz co 30-60 min a ja zalewam sie mlekiem. Z takimi przerwami mleczko zdazy sie nazbierac i Laura najada sie w koncu
SALLI to bardzo wczesnie Oliwka ma kolki. A moze mleczko jej nie odpowiada. Karmisz tym HA? Moze na Nutramigenie albo Bebilonie Pepti bedzie jej lepiej
VINGA DONA u nas nocki tez z czestymi pobudkami dlatego Laurka spi ze mna
AGAGSM az mnie ciarki przechodza jak czytam co przeszlas z tym karmieniem
IKASIA spokojnie ja tez dokarmialam. Mleczko przyszlo na 4 dobe dopiero. Laura tez zasypiala i w kolko ja tylko karmilam bo sie budzila
NIEGRZECZNA piwo karmi albo slod jeczmienny jest do kupienia w aptece

Marika, nie wiem czy to normalne kolki czy po prostu brzuszek przyzwyczaja się do "innego pokarmu" niż wody ;) Zgłaszałam położnej środowiskowej jak była i nic nie mówiła, że wcześnie czy że to coś nienormalnego. Jest na mleczku Enfamil Lipil. I już po tych kropelkach nie ma wcale problemów. Wydaje mi się, że po prostu fakt zmiany pokarmu z mojego (3 dni na nim była i od razu na całkiem przeszliśmy na MM) był da niej obciążeniem. Bo z siary nagle pełnowartościowy pokarm.
Ale jak pisałam, już jest lepiej. Dostaje kropelki i dodatkowo jeszcze troszkę ją "oszukujemy" bo jak robimy mleczko to wsypujemy o pół miarki mniej - bo powodem napinania, jak powiedziała położna, może być zbyt bogata mieszanka i dzidzię męczą gazy i nie może ich uwolnić.
W każdym razie teraz łatwiej jej puszczać bąki (ma chyba to po tatusiu) i kupkę ładnie robi bez problemów.

Ostatnia edycja:
SALLI u synka ten Enfamil w ogole sie nie sprawdzil. Lapszy byl bebilon na brzuszek bo ponoc prebiotyk powoduje, ze kupki sa jak po cycowym mleczku. Jesli bedzie dalej tak reagowala to rozwazcie mleczko HA. Jesli dalej to Nutramigen. U wielu moich znajomych dzieciaczkow wtedy kolki przeszly. Tak wiec obserwujcie mala

Dzięki, będziemy :) A jak coś to zmienimy. Przecież nie będziemy dziecka męczyć jak coś bedzie źle. Póki co jest ok. Mała je ładnie, kupka ładnie i przybiera na wadze, a brzuszek się uspokoił. Jeszcze jak będę z nią na wizycie w poradni neonatologicznej 23.01 to pogadam z lekarzem.

Salli ja bym nie szla od razu na HA bo jesli to od bialka w mleku to ok ale jesli np od ilosci laktozy to takie mleko nic nie zmieni ... a najczesciej dzieci maja problem jak sa malutkie z trawwieniem wlasnie laktozy, wtedy poleca sie mleka typu comfort albo HIPP (nam super pomogl) albo Bebilon (ten nam nie pomogl)
a juz napewno nie przejscie na bebilon pepti albo nutramigen bo nie macie rozpoznanej alergii na bialko ... a te leka sa na recepte wlasnie przy rozpoznaniu alergii ... nie ma sie co w nie pchac bo mozna tez zaszkodzic

no i ja tez polecam ta Biogaie bo sama podaje do teraz Nikosiowi :)

Ostatnia edycja:
Vinga ja bym nie budzila i nie budze, spi czasem 5 godzin, czasem 3 a czasem godzine. Jak mam za duzo mleka to sciagam i jak w ciagu doby nie zuzyje to wylewam, bo sciagam tylko ok 50ml z jednej piersi, i nie ma sensu tego mrozic. Dzis sciagnelam i maky zjadl jak bylismy w sklepie to mama mu dala.
Vinga ttlko jak Ci maly w nocy sie budzi co chwile a w dzien spi to on sobie z nocy dzien zrobil, wiec moze faktycznie go wybudzaj i probuj zagadac na chwile, u nas juz da rade i maly obserwuje. Po kilkudniach powinien przestawic sie na nirmalny tryb w nocy i wtedy moze bedzie dluzej w nocy spal.

Salli ja tu w uk takich kropelek nie kupie, mam infacol na wielki wszelki...ale mam nadzieje ze nie bede musiala go uzywac... staram sie jesc lekko, mimo ze wiem ze moge probowac bo tu tak zalecaja, ale ja wole nie ryzykowac i miec spokoj, zreszta dieta mi sie przyda bo brzuch ogromny nadal mam...
Wczoraj przyszla do mnie kolezanka i pytala czy czasem drugiego w brzuchu nie mam? Troche mnie wkyrzyla bo do chudych ona nie nalezy, wrecz nadwage ma wiec, chyba sie pocieszyc chciala, moim kosztem.
No i moj Alex naciska mi na brzuch i mowi zmniejsz sie brzuchu... chyba zaczne juz jakies cwiczenia...

SALLI grunt to znalezc dobrego lekarza, ktory cos zaradzi. Ja z synem mialam taka lekarke co nic nie mowila tylko kazala w internecie czytac albo ulotki wziasc. Synek mial kolki od 14 dni zycia do 3 miesiaca. Byl na karmieniu mieszanym do 2 mz. Byc moze MM byla dla niego nieodpowiednia i biedny tak by sie nie meczyl
KASIENKA te mleka nie sa na recepte. Jedynie jak ma sie zaswiadczenie od alergologa to nie kosztuje wtedy 40 a 3,20zl.
Takie mleko jest zalecane tez przy kolkach. Wielu dzieciaczkom pomaga
AKUKU a maly nie ma zoltaczki? Bo u synka bilirubina byla powyzej 21 i to bylo bardzo duzo. Byl wlasnie taki senny bardzo.
Moja tesciowa jak przylazla to ani gratuluje ani nic tylko sniech ze co ja znowu w ciazy? Takim gadaniem sie nie przejmuje bo zostaly mi tylko 3 kg do zrzucenia a brzuch wiadomo. Miekki a po cc sie nie scisne. W d...e miec takie gadanie

reklama
Marika dobrze pisze, Bebilon pepti na receptę nie jest, Nataniel do dziś jest na nim, bez recepty kosztuje ok 23zł . co do nutraminegu to nie wiem...

Do góry