reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ćwiczenia w ciąży

Hej dziewczyny, co polecacie?
Jakaś gimnastyka,joga ? Chodziłyście może na zajęcia? Których ćwiczeń, lub sportów nie polecacie? A może ćwiczyłyście w domu ? Piszcie wasze wrażenia, przestrogi dla innych mam :)

reklama
Ja ćwiczyłam w domu. miałam na płycie zestaw dla ciężarówek.
Mamusie pamiętajcie koniecznie po uzgodnieniu z lekarzem.
Chodziłam też na basem, uwielbiałam to i czułam się tak lekko :-).
Teraz też będę ćwiczyć poczekam tylko na spotkanie z ginem, aby wiedzieć co i jak.

Moja babka od cwiczen dla ciezarowek i swiezych mam powiedziala, ze po pierwsze zaczynamy od 6 tyg po porodzie ale NIE WOLNO cwiczyc miesni prostych brzucha. Tylko skosne bo w przeciwnym razie brzuch sie nie zejdzie a nawet rozejdzie...

Mysle wiec, ze lepiej robic to pod okiem kogos wykwalifikowanego a nie zwykly fitness.

Ja bardzo polecam jogę dla kobiet w ciąży. Jestem w 8 miesiącu i nadal ćwiczę, nie mam przeciwskazań, a czuję się świetnieJ Joga bardzo mi odpowiada nie tylko w aspekcie ćwiczeń, ale i stylu życia. Jestem zrelaksowana i spokojniejsza, a zważywszy na bliski termin, jest to niezłe osiągnięcie. A jeżeli chcecie ćwiczyć w domu, to w kwartalniku Yoga&Ayurveda są świetne propozycje asanów dla kobiet w ciąży.

Joga jest bezpiecznym i relaksującym pomysłem na aktywność w ciąży. Jeżeli ktoś nie lubi pływać, ale nie przeszkadza mu basen może zapisać się na aerobik w wodzie dla ciężarnych. Bardzo relaksuje, nie jest wymagający i jest idealny dla kobiet w bardziej zaawansowanej ciąży. Ćwiczenia w wodzie nie obciążają dodatkowo stawów. Wiele propozycji ćwiczeń w domu można znaleźć w internecie. Są również szkoły i trenerzy, którzy znają się na tym i potrafią ułożyć ciekawy trening dostosowany do możliwości i aktualnego zaawansowania ciąży.

ja nie wiem jak to jest z bieganiem ale ja chodze na ćwiczenia - aktywna ciąża, może jak będziesz na najbliższej wizycie u lekarza to się zapytaj, ale wydaje mi się, że nie powinno zaszkodzić

ja wcześniej chodziłam na jogę, teraz chodzę na ćwiczenia aktywna ciążą, oparte na jodze, basen też fajnie rozluźnia :)

reklama
Odświeżam temat :)

Są tu aktywne Przyszłe Mamusie?
Przed ciążą byłam bardzo aktywna, co cały czas kontynuuje w ciąży. Biegam, chodzę na fitness, a ostatnio ćwiczę dużo w domu, gdyż skupiam się teraz ( II trymestr ) na dolnych mięśniach miednicy (dla łatwiejszego i szybszego porodu), mięśniach poprzecznych brzucha, grzbietu oraz dwuglowych nóg dla lżejsze III trymestr. Nie ćwiczę mięśni prostych i skośnych.
Oczywiście wszystko ze zgodą od lekarza, przy dobrze przebiegającej ciąży oraz po konsultacji z trenerka dla kobiet w ciąży.
Może polecacie jakieś konkretne filmy na yt z ciekawymi ćwiczeniami :)
Fajnie, że aktywność w ciąży staje się coraz bardziej popularna i nie jest już postrzegana jako fanaberia stwarzająca jedynie zagrożenie dla dziecka.

reklama
Do góry