reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa

No nic będę mierzyć jutro,żeby się upewnić jak to jest. Mierzyłam już parę razy i wyniki nie przekreczaly 125 po godzinie. Nie jadłam przed temu czekolady,ale w miarę normalnie jak dotąd żeby nie oszukać pomiaru. Nie wiem czy ten wynik ok czy przez to,że faktycznie podjadlam bo to mierzenie dzisiaj wyszło u mnie tak spontanicznie. Jutro pomierze od rana i zobaczę jak to wygląda. Dam wam znać .

reklama
Hej dziewczyny. Zmierzyłam dzisiaj cukier , po głównych posiłkach i był w normie. Po Jedynie na czczo wyszło mi sporo bo 103. Ale miałam 12godzinna przerwę w jedzeniu. Nie wiem co myśleć . Za tydzień będę robić glukozę na czczo. I pogadam z gin co robić dalej .

Hej dziewczyny. Zmierzyłam dzisiaj cukier , po głównych posiłkach i był w normie. Po Jedynie na czczo wyszło mi sporo bo 103. Ale miałam 12godzinna przerwę w jedzeniu. Nie wiem co myśleć . Za tydzień będę robić glukozę na czczo. I pogadam z gin co robić dalej .
Ja też miałam tylko na czczo źle, i biorę insulinę na noc. Ale nie ma co się stresować na zapas, jak się bardzo martwisz zrób sobie wcześniej badanie ja robiłam prywatnie 20 zł to kosztuje plus koszt glukozy 7,50 zł wyniki na następny dzień :) ale przerwa 12 h to też dużo spróbuj zjeść sobie dziś przed snem małą kromkę pełnoziarnistego pieczywa z szynką czy coś i zmierz rano jak to wygląda

Powiedziała że będziemy robić w swoim czasie bo teraz może się okazać że super nie ma cukrzycy,a ciąża obciąży wątrobę i jednak się pojawi.

Ogólnie wiem, że nie powinno się robić krzywej za często, nawet bez ciąży, ale dla mnie mimo wszystko dziwne.
Jednak zalecenia mówią wprost, że są czynniki ryzyka, przy których należy zrobić krzywą już w 1 trymestrze i ewentualnie powtórzyć w tym 24-28tc. (i takim czynnikiem jest cukrzyca ciążowa w poprzedniej ciąży)

Ja miałam krzywą w 1 trymetrze mimo dobrego cukru na czczo (84 jak dobrze pamiętam), właśnie z powodu ryzyka (otyłość w wywiadzie). I powtarzałam ją przecież w 28tc.

Oczywiście nawiązując do tego co napisałaś później zrobisz jak uważasz, ale dla mnie nieleczona cukrzyca jest groźniejsza niż podwójna krzywa i ja bym zrobiła już krzywą.

Ale ja może nie jestem teraz zbyt w tym dobra, bo moje starsze dziecko (13 lat) 2 tygodnie temu wylądowało w szpitalu nagle z cukrzycą 1 typu, z cukrem na czczo 400 więc robiłabym krzywą każdemu jak leci.

@olka11135 jezus maria! Przeciez to chwila moment i spiaczka cukrzycowa. Zareagowalas w miare szybko?
I nasunelo mi sie jakos tak drugie pytanie - nigdy nie badaliscie cukru wczesniej dziecku ze az tak wyrabalo? Czy dopiero terazsie uaktywnilo?
Oh to w sumie duzo pytan 🙈

@Nath096 ja bym krzywej jeszcze nie robila. Wlasnie ze wzgledu na obciazenie z ciazy z Marysia. Ja bym wdrozyla juz diete cukrzycowa i tego sie trzymala. Plus kontrolnie badalabym cukier przez minimum tydzien i jesli wyniki beda z tylka - diabetolog i zapewne po insuline. Dieta jak pamietasz nic zlego nie zrobi - moze jedynie pomoc :-) i jak pamietasz dawalysmy rade i Ty rowniez ja daszdla drugiegi Bąbelosa :-)

A nie wyjasnilam dlaczego bym jeszcze nie robila- a no dlatemu ze jak mozna obejsc poki co cukrzyce ciazowa dieta to nie obciazalabym organizmu. Wiadomo ze jesli dieta sie nie spisze to juz nie ma co wrozyc z fusow tylko czym predzej robic oggt.

@olka11135 jezus maria! Przeciez to chwila moment i spiaczka cukrzycowa. Zareagowalas w miare szybko?
I nasunelo mi sie jakos tak drugie pytanie - nigdy nie badaliscie cukru wczesniej dziecku ze az tak wyrabalo? Czy dopiero terazsie uaktywnilo?

@Nath096 ja bym krzywej jeszcze nie robila. Wlasnie ze wzgledu na obciazenie z ciazy z Marysia. Ja bym wdrozyla juz diete cukrzycowa i tego sie trzymala. Plus kontrolnie badalabym cukier przez minimum tydzien i jesli wyniki beda z tylka - diabetolog i zapewne po insuline. Dieta jak pamietasz nic zlego nie zrobi - moze jedynie pomoc :-) i jak pamietasz dawalysmy rade i Ty rowniez ja daszdla drugiegi Bąbelosa :-)

Tata moich dzieci jest cukrzykiem typu 1 od 12 albo 13 roku życia (nie pamiętam)
Dzieci mają regularnie badany cukier na czczo, ale zawsze był w normie.
Dodatkowo Staś (najmłodszy, gdzie miałam jeszcze Ja cukrzycę ciążową) miał badanie genetyczne w związku z tym programem - Link do: Świat bez jedynki jeszcze w szpitalu po urodzeniu

Jeżeli chodzi o mojego starszego syna - Jasia, on od jakiś 2 lat miał bóle głowy, chodziliśmy po lekarzach, miał bardzo dużo badań. Krzywa wyszła źle, ale nie aż tak - o ile dobrze pamiętam tylko jeden wynik był delikatnie przekroczony, gorzej było z krzywą insulinową. Przyjmował metformię, było ciut lepiej. Niestety bóle głowy nie ustały, a wręcz nasiliły się, bardzo przytył. Poszliśmy do POZ - lekarz najpierw chciał mu dać po prostu skierowanie, a potem stwierdził że spróbuje go przyjąć na pediatrię żeby go przepadali tam wzdłuż i wszerz. I tam właśnie wyszło od razu, że ma tak wysoki cukier i przenieśli go na diabetologię gdzie spędził 2 tygodnie z końcową diagnozą cukrzycy typu 1

Tata moich dzieci jest cukrzykiem typu 1 od 12 albo 13 roku życia (nie pamiętam)
Dzieci mają regularnie badany cukier na czczo, ale zawsze był w normie.
Dodatkowo Staś (najmłodszy, gdzie miałam jeszcze Ja cukrzycę ciążową) miał badanie genetyczne w związku z tym programem - Link do: Świat bez jedynki jeszcze w szpitalu po urodzeniu

Jeżeli chodzi o mojego starszego syna - Jasia, on od jakiś 2 lat miał bóle głowy, chodziliśmy po lekarzach, miał bardzo dużo badań. Krzywa wyszła źle, ale nie aż tak - o ile dobrze pamiętam tylko jeden wynik był delikatnie przekroczony, gorzej było z krzywą insulinową. Przyjmował metformię, było ciut lepiej. Niestety bóle głowy nie ustały, a wręcz nasiliły się, bardzo przytył. Poszliśmy do POZ - lekarz najpierw chciał mu dać po prostu skierowanie, a potem stwierdził że spróbuje go przyjąć na pediatrię żeby go przepadali tam wzdłuż i wszerz. I tam właśnie wyszło od razu, że ma tak wysoki cukier i przenieśli go na diabetologię gdzie spędził 2 tygodnie z końcową diagnozą cukrzycy typu 1

Rety. Dobrze ze udalo sie znalezc przyczne. Gorzej ze to zmiana stylu zywienia o 360st ale mysle ze ogarniecie i teraz bedzie juz tylko lepiej. Czyli wnioskuje ze to poszlo po prostu genetycznie i uaktywnilo sie przy dorastaniu jak u taty.
A najmlodszy 'czysty' w zwiazku z tymi badaniami?

reklama

Mierze cukier znowu od trzech dni. Po posiłkach ok ,też testowo zjadłam białe pieczywo i 146 na liczniku. W ciągu dnia ok,gorzej rano nie mam pojęcia dlaczego,bo z rannym cukrem problemu ostatnio nie było. Ale wiem każda ciąża inna. Rano miałam ostatnio 96,87,94. Staram się jeść w miarę późno ,kładę się koło 22 to tak 21;30 ta kanapka czy dwie małe. Wstaje koło 8.
Ale moze potrzeba chwilę żeby to się jakoś unormowało. I już sama nie wiem co zrobić i co na to gin. Sama z siebie nie będę robić chyba krzywej. Zrobię sobie ten cukier na czczo i dodatkowo wezmę glukometr to z ciekawości zobaczę jaka jest różnica. No chyba że na czczo wyjdzie za wysoki no to po ptakach. Oczywiście wszyscy uważają,że świruje i sobie wmawiam,bo badań nie robiłam,a wnioskuje coś na podstawie glukometru.
No i nie wiem na wizycie mam powiedzieć, że wyszłam przed szereg i badam ten cukier ,mam za wysoki i trzymam dietę ? 🙈 Nie wiem już jak to ugryźć,mam trochę doła z tym wszystkim. Potem znowu ciężko będzie mi się wyrwać na ten test,bo mąż pojedzie na trzy tygodnie,a domyslcie się jak ciężko znaleźć kogoś w tygodniu od samego rana do małej na tyle czasu 😅
Ale narazie chyba nie będę nic rozkminiac ,na 24 mam do Endo to przy okazji zrobię ten cukier na czczo z ciekawości i potem będę myśleć co dalej. A do tej pory dieta i obserwacja.

Do góry