reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa

Nie, diabetolog kazała zwiększać dawkę dopóki cukru na czczo nie będą dobre, w przyszłym tygodniu będę umawiać się jeszcze do innego diabetologa

Ja miałam lekko przekroczony cukier (92 z groszami, chyba 92.7 nie pamiętam dobrze) i na tej podstawie wylepioną cukrzycę. Nigdy później nie miałam praktycznie przekroczeń (z glukometru max. 91 więc niby za dużo no ale jednak bez tragedii). I mimo to mój lekarz prywatnie uważał, że "pobyt" na oddziale jest obowiązkowy bo tam wszystko pokażą, wytłumaczą itd.
Nie wiem skąd jesteś, ale w Warszawie wygląda to tak, że nie kładziesz się na oddział, to nie ma tak naprawdę związku z tym, że masz złe cukry to jest po prostu dzień kontaktu z dietetykiem, diabetologiem itd. Pokazują Ci po prostu co i jak powinnaś robić, oczywiście dostajesz sobie glukometr itd. ale jak kluczem jest po prostu spotkanie ze specjalistami: https://www.wizk.pl/ciaza-i-porod/cukrzyca-w-ciazy/

reklama
Czy któraś miała sensor ? Ja dziś 1 dzień i wariuje raz pokazuje 80 a na glukometr 124, później nagle wywaliło cukier z 80 na 150 a na glukometrze 120.. czy może on potrzebuje czasu żeby się dostroić ?

Hej. Coś się obawiam,że wróce tu do was szybciej niż myślę . Jestem w kolejnej ciąży 😊 Lekarka powiedziała,że jak wyniki wyszły ok po ciąży to test zrobimy dopiero wtedy jak będzie czas,a narazie tylko glukoza na czczo. Przed ciążą badałam cukier i było ok. Teraz os kiedy jestem w ciąży też od czasu do czasu mierzyłam i było ok. No i dzisiaj postanowiłam zmierzyć po kolacji - bułka pszenna ,serek topiony,szynka, pomidor,ogorek,papryką i herbata bez cukru. Przed posiłkiem miałam 95,a po już 142 😭 Tylko nie pamiętam ,napewno coś podjadlam tak z godzinę przed tą kolacja ,napewno trochę po córce z kolacji i w trakcie jej przygotowania i nie wiem czy nie wchlonelam małego pancake ale nie jestem pewna 🫣 Czuje się przytłoczona,bo o ile w pierwszej ciąży miałam czas na turbo dietę i jezdy do diabetologa tak teraz wolałabym tego uniknąć. A już się boje,że nic z tego 😳🤦

Hej. Coś się obawiam,że wróce tu do was szybciej niż myślę . Jestem w kolejnej ciąży 😊 Lekarka powiedziała,że jak wyniki wyszły ok po ciąży to test zrobimy dopiero wtedy jak będzie czas,a narazie tylko glukoza na czczo. Przed ciążą badałam cukier i było ok. Teraz os kiedy jestem w ciąży też od czasu do czasu mierzyłam i było ok. No i dzisiaj postanowiłam zmierzyć po kolacji - bułka pszenna ,serek topiony,szynka, pomidor,ogorek,papryką i herbata bez cukru. Przed posiłkiem miałam 95,a po już 142 😭 Tylko nie pamiętam ,napewno coś podjadlam tak z godzinę przed tą kolacja ,napewno trochę po córce z kolacji i w trakcie jej przygotowania i nie wiem czy nie wchlonelam małego pancake ale nie jestem pewna 🫣 Czuje się przytłoczona,bo o ile w pierwszej ciąży miałam czas na turbo dietę i jezdy do diabetologa tak teraz wolałabym tego uniknąć. A już się boje,że nic z tego 😳🤦
To wprowadź już dietę:) mi przy 2latku jest trudno ale jest to do zrobienia:) w domu jemy to samo tylko porcje różne, a Synek uczy sie nowych smaków i rodzajów posiłków:)

Czy któraś miała sensor ? Ja dziś 1 dzień i wariuje raz pokazuje 80 a na glukometr 124, później nagle wywaliło cukier z 80 na 150 a na glukometrze 120.. czy może on potrzebuje czasu żeby się dostroić ?

Rychło w czas, ale niestety mogę powiedzieć że u mojego syna działa od początku prawidłowo 😐

A na czczo wynik był w porządku?
W ogóle nie jestem przekonana czy to dobre postępowanie lekarza. Wydawało mi się, że skoro w poprzedniej ciąży była cukrzyca to już w pierwszym trymestrze jednak zaleca się zrobić krzywą 🤔

No nic będę się musiała zacząć pilnować i tyle.
A tak z ciekawości to ta norma 140 po godzinie obowiązuje kazda kobietę w ciąży ? A jak w teście wyjdzie jej 160 to przecież nie cukrzyca ,bo się ją diagnozuje od 180. Tyle tylko,że jak 142 mam po kolacji to ciekawe jaki po glukozie . Akurat w moim przypadku 😉

Rychło w czas, ale niestety mogę powiedzieć że u mojego syna działa od początku prawidłowo 😐

A na czczo wynik był w porządku?
W ogóle nie jestem przekonana czy to dobre postępowanie lekarza. Wydawało mi się, że skoro w poprzedniej ciąży była cukrzyca to już w pierwszym trymestrze jednak zaleca się zrobić krzywą 🤔
Tak na czczo było ok. Z glukometru na czczo ok,raz miałam wyższych wynik ale to od wstania do mierzenia minelo z godzinę więc nie biorę tego pod uwagę mocno,bo prawidłowo wykonywane pomiaru były ok.

reklama
Powiedziała że będziemy robić w swoim czasie bo teraz może się okazać że super nie ma cukrzycy,a ciąża obciąży wątrobę i jednak się pojawi.

Do góry