reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa

Nie, diabetolog kazała zwiększać dawkę dopóki cukru na czczo nie będą dobre, w przyszłym tygodniu będę umawiać się jeszcze do innego diabetologa

Ja miałam lekko przekroczony cukier (92 z groszami, chyba 92.7 nie pamiętam dobrze) i na tej podstawie wylepioną cukrzycę. Nigdy później nie miałam praktycznie przekroczeń (z glukometru max. 91 więc niby za dużo no ale jednak bez tragedii). I mimo to mój lekarz prywatnie uważał, że "pobyt" na oddziale jest obowiązkowy bo tam wszystko pokażą, wytłumaczą itd.
Nie wiem skąd jesteś, ale w Warszawie wygląda to tak, że nie kładziesz się na oddział, to nie ma tak naprawdę związku z tym, że masz złe cukry to jest po prostu dzień kontaktu z dietetykiem, diabetologiem itd. Pokazują Ci po prostu co i jak powinnaś robić, oczywiście dostajesz sobie glukometr itd. ale jak kluczem jest po prostu spotkanie ze specjalistami: https://www.wizk.pl/ciaza-i-porod/cukrzyca-w-ciazy/

reklama
Czy któraś miała sensor ? Ja dziś 1 dzień i wariuje raz pokazuje 80 a na glukometr 124, później nagle wywaliło cukier z 80 na 150 a na glukometrze 120.. czy może on potrzebuje czasu żeby się dostroić ?

Hej. Coś się obawiam,że wróce tu do was szybciej niż myślę . Jestem w kolejnej ciąży 😊 Lekarka powiedziała,że jak wyniki wyszły ok po ciąży to test zrobimy dopiero wtedy jak będzie czas,a narazie tylko glukoza na czczo. Przed ciążą badałam cukier i było ok. Teraz os kiedy jestem w ciąży też od czasu do czasu mierzyłam i było ok. No i dzisiaj postanowiłam zmierzyć po kolacji - bułka pszenna ,serek topiony,szynka, pomidor,ogorek,papryką i herbata bez cukru. Przed posiłkiem miałam 95,a po już 142 😭 Tylko nie pamiętam ,napewno coś podjadlam tak z godzinę przed tą kolacja ,napewno trochę po córce z kolacji i w trakcie jej przygotowania i nie wiem czy nie wchlonelam małego pancake ale nie jestem pewna 🫣 Czuje się przytłoczona,bo o ile w pierwszej ciąży miałam czas na turbo dietę i jezdy do diabetologa tak teraz wolałabym tego uniknąć. A już się boje,że nic z tego 😳🤦

Hej. Coś się obawiam,że wróce tu do was szybciej niż myślę . Jestem w kolejnej ciąży 😊 Lekarka powiedziała,że jak wyniki wyszły ok po ciąży to test zrobimy dopiero wtedy jak będzie czas,a narazie tylko glukoza na czczo. Przed ciążą badałam cukier i było ok. Teraz os kiedy jestem w ciąży też od czasu do czasu mierzyłam i było ok. No i dzisiaj postanowiłam zmierzyć po kolacji - bułka pszenna ,serek topiony,szynka, pomidor,ogorek,papryką i herbata bez cukru. Przed posiłkiem miałam 95,a po już 142 😭 Tylko nie pamiętam ,napewno coś podjadlam tak z godzinę przed tą kolacja ,napewno trochę po córce z kolacji i w trakcie jej przygotowania i nie wiem czy nie wchlonelam małego pancake ale nie jestem pewna 🫣 Czuje się przytłoczona,bo o ile w pierwszej ciąży miałam czas na turbo dietę i jezdy do diabetologa tak teraz wolałabym tego uniknąć. A już się boje,że nic z tego 😳🤦
To wprowadź już dietę:) mi przy 2latku jest trudno ale jest to do zrobienia:) w domu jemy to samo tylko porcje różne, a Synek uczy sie nowych smaków i rodzajów posiłków:)

Czy któraś miała sensor ? Ja dziś 1 dzień i wariuje raz pokazuje 80 a na glukometr 124, później nagle wywaliło cukier z 80 na 150 a na glukometrze 120.. czy może on potrzebuje czasu żeby się dostroić ?

Rychło w czas, ale niestety mogę powiedzieć że u mojego syna działa od początku prawidłowo 😐

A na czczo wynik był w porządku?
W ogóle nie jestem przekonana czy to dobre postępowanie lekarza. Wydawało mi się, że skoro w poprzedniej ciąży była cukrzyca to już w pierwszym trymestrze jednak zaleca się zrobić krzywą 🤔

No nic będę się musiała zacząć pilnować i tyle.
A tak z ciekawości to ta norma 140 po godzinie obowiązuje kazda kobietę w ciąży ? A jak w teście wyjdzie jej 160 to przecież nie cukrzyca ,bo się ją diagnozuje od 180. Tyle tylko,że jak 142 mam po kolacji to ciekawe jaki po glukozie . Akurat w moim przypadku 😉

Rychło w czas, ale niestety mogę powiedzieć że u mojego syna działa od początku prawidłowo 😐

A na czczo wynik był w porządku?
W ogóle nie jestem przekonana czy to dobre postępowanie lekarza. Wydawało mi się, że skoro w poprzedniej ciąży była cukrzyca to już w pierwszym trymestrze jednak zaleca się zrobić krzywą 🤔
Tak na czczo było ok. Z glukometru na czczo ok,raz miałam wyższych wynik ale to od wstania do mierzenia minelo z godzinę więc nie biorę tego pod uwagę mocno,bo prawidłowo wykonywane pomiaru były ok.

reklama
Powiedziała że będziemy robić w swoim czasie bo teraz może się okazać że super nie ma cukrzycy,a ciąża obciąży wątrobę i jednak się pojawi.

Do góry