reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa

@Daria1991 co chwilę nowe wyzwania jak nie z mniejszym to z większym. 🙈 Podziwiam Cię i każda mamę odkąd sama nią jestem 🙈

My byliśmy dzisiaj u pediatry,bo wysypka na buzi jest chyba wysypka,a nie potowkami w dodatku jakieś dziwne strupki jakby ropne takie żółte. I ten brzuch coraz mocniej dokuczający .
Lekarz kazał mi odstawić całkiem nabiał. Dostała Delicol, fenistil jakiś probiotyk i na buźkę maść robiona .
Mam nadzieję,że to pomoże .
Więc ja z diety z niskim IG przeskakuje na bezmleczna ,co za życie. Ech,ale tylko żeby pomogło.

reklama
@Daria1991 co chwilę nowe wyzwania jak nie z mniejszym to z większym. 🙈 Podziwiam Cię i każda mamę odkąd sama nią jestem 🙈

My byliśmy dzisiaj u pediatry,bo wysypka na buzi jest chyba wysypka,a nie potowkami w dodatku jakieś dziwne strupki jakby ropne takie żółte. I ten brzuch coraz mocniej dokuczający .
Lekarz kazał mi odstawić całkiem nabiał. Dostała Delicol, fenistil jakiś probiotyk i na buźkę maść robiona .
Mam nadzieję,że to pomoże .
Więc ja z diety z niskim IG przeskakuje na bezmleczna ,co za życie. Ech,ale tylko żeby pomogło.
U nas póki co bezmleczna, bezjajeczna, bez orzechów i miodu. Mam dość bo dalej ma krostki. Albo to jeszcze po ostatnim miodzie, jaki jadłam albo uczulają go pomodory, kakao lub nie wiem co… szczerze? Zgadywanie mnie męczy… na brzuch nie narzeka, puszcza nam bąki ale ta buzia nie wygląda dobrze, jak przestaję smarować bepanthenem sensiderm. Szczerze? Wolałabym już tą cukrzycową. Łatwiej.

U nas póki co bezmleczna, bezjajeczna, bez orzechów i miodu. Mam dość bo dalej ma krostki. Albo to jeszcze po ostatnim miodzie, jaki jadłam albo uczulają go pomodory, kakao lub nie wiem co… szczerze? Zgadywanie mnie męczy… na brzuch nie narzeka, puszcza nam bąki ale ta buzia nie wygląda dobrze, jak przestaję smarować bepanthenem sensiderm. Szczerze? Wolałabym już tą cukrzycową. Łatwiej.
Właśnie przypomniałam sobie,że któraś pisała o diecie właśnie . No ja nie wiem,od początku jem to samo,a teraz dopiero taka sytuacja z tą buzia i uchem. Odstawie i zobaczę
A buzia wygląda tak,zdjęcie na dole . Jakby miało pomoc to jakoś ogarnę,byle się nie męczyła i nas ,bo wczoraj już był hardkor .
Mówiłam do lekarza,że to białko mleka krowiego ,czy samo mleko to w wielu produktach to co mam jeść...stwierdził,że na początek wystarczy że odstawie podstawy mleko,ser,jogurty itp. Ile trzeba na jakiś efekt ? Kilka dni,tygodni?

Załączniki

• e187cdc2-e1f1-4a12-a08c-291e19321e99.jpeg
    e187cdc2-e1f1-4a12-a08c-291e19321e99.jpeg
    33,4 KB · Wyświetleń: 49
Właśnie przypomniałam sobie,że któraś pisała o diecie właśnie . No ja nie wiem,od początku jem to samo,a teraz dopiero taka sytuacja z tą buzia i uchem. Odstawie i zobaczę
A buzia wygląda tak,zdjęcie na dole . Jakby miało pomoc to jakoś ogarnę,byle się nie męczyła i nas ,bo wczoraj już był hardkor .
Mówiłam do lekarza,że to białko mleka krowiego ,czy samo mleko to w wielu produktach to co mam jeść...stwierdził,że na początek wystarczy że odstawie podstawy mleko,ser,jogurty itp. Ile trzeba na jakiś efekt ? Kilka dni,tygodni?
Gdzieś słyszałam, że z organizmu matki alergen znika w 2-4 tyg a u dziecka 2 tyg dłużej 4-6 tyg (bo wcina jeszcze ten co u mamy w mleku krąży). Na ile to prawda - nie wiem. Ogólnie u nas te krosty w najgorszym momencie wyglądały bardzo podobnie. Pediatra przepisała nam maść sterydową (mały miał 1,5 miesiąca). Uznałam, że na głowę upadła bo ta maść od 2 r.ż. a nie dla takiego maluszka. Kupiliśmy ten sensiderm i pomaga.
Nam też powiedziała - ograniczyć… szkoda tylko że samo ograniczenie przynosi marny skutek skoro mleko jest nawet w bułkach słodkich, czekoladzie, ciastkach… pominę produkty w których jest serwatka w proszku i te inne cuda… moim zdaniem jak odstawić BMK to już wszędzie a nie trochę tak a trochę nie… może ja się nie znam, u nas wciąż szukam co to za krostki i od czego. Umówię go chyba do alergologa dziecięcego, nie wiem czy w czymś pomoże

Nie chcę tu jakoś mocno w kompetencje lekarza ale ja bym to skonsultowała z drugim. Niestety dopiero pomału zaczynam was czytać, więc nie wiem w jakim wieku masz bobasa, ale to na uszach wygląda jak ciemieniucha.
A na buźce (na zdjęciu nie widzę dokładnie), to nie jest trądzik niemowlęcy? U moich dzieci wyglądało to tak:

09300.jpg

Ogólnie jeżeli faktycznie jest to uczulenie na BMK to musisz odstawić wszystko co je zawiera, to że zmniejszysz porcję nic raczej nie da (a jak da to raczej to nie BMK), alergeny w mleku matki utrzymują się zwykle od 2 do 6 tygodni więc poprawa raczej nie jest wcale taka szybka.

Delicol jest w ogóle nie na alergię BMK tylko na problemy z trawieniem laktazy - a tu ważne, że żadna dieta nie ma racji bytu bo poziom w mleku matki jest stały bez względu na dietę. I zazwyczaj tutaj objawami są brzydkie śluzowate często zielone kupy, a nie problemy ze skórą

A poza zdjeciem powiem Wam, że u mnie od wczoraj armagedon że starszym synem. Miłość do brata została, ale matkę chce wykończyć. Zachowuje się jakby go piorun strzelił. Nie reaguje na nic, nie słucha się wcale a wcale, robi na złość, biję, pluje i szczeka na całe osiedle 🙉podejrzewam, że tak odreagowuje nowego członka rodziny.

To na pewno reakcja na Maluszka bo Starszak zapewne probuje odnalezc sie w nowej sytuacji a reakcja zawsze to bunt. Musisz byc silna, minie!
Ja swojego mamczesto ochote wyslac w kosmosbez biletu powrotnego :-)

Maksiu jest mega slodziak 🥰

Unas moooocna reakcja na kakao bo sobie do owsianki wrzucilam dwie kostki czekolady 96%. Wysypka i bol brzuszka a juz byl spokoj to mi sie zachcialo czekoladki poczuc 😔

Zapisuj sie na fb do grupy Mama karmiąca na diecie eliminacyjnej
Duzo wiedzy.

Btw to na uszkach to rzeczywiscie wyglada jak ciemieniucha na glowce i brwiach nie macie? Bo u nas takie combo bylo wraz z wysypka jako pierwsze objawy okolo 6tż.

Mowilam zebyscie sie obzarly slodkosciami po porodzie bo pozniej jest pod gorke :-p trza bylo futrować! Teraz trzeba ograniczac.

Ja z doswiadczenia wlasnego polecam odstawic bmk i bjk na rowni. Pozniej obserwowac a po 6t sprawdzic prowokacja.

I alergen w mleku matki nie utrzymuje sie 2-6t tylko 2-6t jelita dziecka dochodza do siebie i prawidlowego dzialania. Tak wyczytalam na tej grupie i to by sie zgadzalo bo wysypka potrafi sie cofac szybciej.

Ja potwierdzam co pisze Alexis o kremie bepanthen sensiderm. Stosujemy jak pokaza sie wypryski i szybciej lagodzi zaczerwienienia. I fenistil tez stosowalismy i mam wrazenie ze gdy byl armagedon szybciej schodzily zaczerwienienia.
Chcialam i ja Wam buzke pokazac 'przed' i 'po odstawieniu alergenow' ale akurat oddalam telefon do naprawy i nie moge nigdzie znalezc.

reklama
O znalazlam. Takze ja tez myslalam ze to tradzik niemowlecy, dopiero pediatra sprowadzila mnie na ziemie. I o ile kazala mi ograniczyc bmk to odstawilam ale sie nie poprawialo i dopiero po odstawieniu bjk reakcja zaczela sie cofac takze u kazdego troszke inaczej sie zaczyna.

Do góry