reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Cześć Dziewczyny:-)
Gratuluję ładnych porannych wyników:tak:
U mnie na czczo 78:-Da ketonów brak - już sobie dały spokój;-)
Awena - tak jak pisały Dziewczyny - wyniki prawidłowe

Oby tak dalej i miłego dnia życzę:-)

witajcie w ten sloneczny poranek... ślicznie wam dziękuje za wsparcie w tej nowej dla mnie sytacji...dzisiaj zaczelam mierzyc cukier 1h po posilku i powiem szczerze nie wiem co o tym wszystkim sądzic. wynniki na czczo i w nocy super. klopot zaczął sie po śniadaniu. zjadłam 3 kromeczki chleba z ziarnami z szyneczką , pomidorkiem i moze do tego 3 ogorki kiszone. piłam do tego gorzką herbatkę wynik po godz -126:szok: strasznie sie przestraszylam, ze przekroczylam normę i zaraz po 5 min zrobilam kolejny pomiar i juz wyszło 118 co o tym sądzicie? glukometr szwankuje czy ja moze zjadlam za duzo lub cos niedozwolonego ?

Botanica wynik pewnie taki przez chleb 3 kanapki to wydaje mi się sporo... Awena no ja chyba przez to się na nią nie zdecydowałam. muszę poszukać bo jeszcze gdzieś mam zapisane kilka nazwisk lekarzy od cukrzycy. Jak znajdę to dam Ci
znać. To już nie mogę się doczekać jutra i Twoich wieści z polnej :-) u mnie dziś na czczo 80 wreszcie :-) :-)

A ja po zaliczonej WIELKIEJ kolacji rano 94 :baffled: Drugi raz to zrobiłam i drugi raz mam taki wynik a już w mojej tabelce było tak pięknie :-D

Botanica Spokojnie, przekroczyłaś wynik, ale pamiętaj, że norma 2 lata temu była do 140 (od 2 lat jest do 120) więc nic się nie dzieje a 126 to na pewno jeszcze nie powód do stresów. Myślę, że te 3 kanapki Cię tak załatwiły...następnym razem zjedz np.2,5 kromki i zobaczysz. Musisz kombinować ile wlezie :-) Ja w ogóle raczej nie jem wędliny, bo mi podnosiła cukier. Ewentualnie piekę mięso w folii i wtedy kroję na kanapki :)
Aaaa...rozmawiałam ostatnio z diabetologiem o tych pomiarach po 5min, bo mi się też tak zdarzało, że podwyższony wynik był nagle w normie. Powiedział mi, że glukometry mają dopuszczalne 10 % błędu więc może się zdarzyć, że jeśli masz wynik 100 to w rzeczywistości możesz mieć 90 lub 110, ale uprzedził mnie, że one zazwyczaj zawyżają jak zaniżają ;) Tak się czasem zdarza a lekarze patrzą na ogół wyników.

Ostatnia edycja:
jak ja wam zazdroszcze, ze wiecie juz co mozecie a co nie... a ja nadal eksperymentuje. na poczatku balam sie wogole co kolwiek zjesc zeby nie przesadzic... w koncu mąż na mnie nakrzyczal, ze jeszcze bardziej w ten sposob szkodze dzidzi... dziewczyny mam jeszcze pytanie. ile jecie posilkow dziennie?jak myslicie moge przyjmowac witaminy dla kobiet w ciazy?

Botanica witaminy w ciąży, czy inne leki zalecone przez lekarza jak najbardziej trzeba brać.
Co do posiłków to ja jem 5-6. Czasem zdarzy się i 7 - zależy o której wstanę;-)Najważniejsze, żeby nie chodzić głodną i jeść nawet częściej, a małe posiłki.

Co do ilości posiłków to na początku trzymałam się restrykcyjnie tych 6, które miałam zalecone, ale teraz jem właściwie cały czas :-D Tzn. po śniadaniu odczekam 1h, mierzę i jak wynik jest ok to znów coś wsuwam i tak na okrągło. Jem średnio co 1-2h :-D a to czereśnie, a to arbuza, a to porzeczki, a to big milka...itd...:-)

Swoją drogą tak się ucieszyłam wczoraj z tej hemoglobiny glikowanej a dzisiaj już sobie znalazłam kolejne zmartwienie. Myślicie, że jeśli cukry mam w normie to mimo wszystko mogą te pojedyncze przekroczenia przejść na dziecko?:confused:

Ostatnia edycja:
Myślę, że te pojedyncze wyskoki nie szkodzą, a przynajmniej taką też mam nadzieję:-) gorzej jak się nie wie, że ma cukrzycę i w ogóle się jej nie kontroluje:-)
Awena napisałam Ci wiadomość z nazwiskami tych lekarzy żeby nie było że jakąś reklamę im robię to sobie zobacz:-)a ja też chodzę raczej prywatnie bo mi siły i cierpliwości brak na tą służbę zdrowia;-)

Ostatnia edycja:
reklama
Botanica potwierdzam to co napisała kulka, witaminy należy przyjmować :-).
Mój gin ostatnio stwierdził, że nawet jak zapomnę przyjąć tabletkę z witaminami to nic strasznego się nie stanie ale kazał żeby każdego dnia przyjąć DHA.

Do góry