reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Bombek - to jak miałaś taki wynik spróbuj zastąpić Wase małą kromka chleba

MartaH - ja robiłam pomiar tak z 10 minut po obudzeniu, szłam do kuchni coś tam zaczęłam przygotowywać i wtedy.
Co do jajek - ja jadłam takie śniadanie przez 3 miesiące. Jakoś mi bardzo nie przeszkadzało. Urozmaicałam inne posiłki. Zresztą bez cukrzycy na 90% śniadań jem płatki z mlekiem więc też to samo :-)
 
reklama
Właśniue nie miałam takich zaleceń...ale to z lenistwa...i właśnie dzisiaj zmierzyłam sobie cukier na czczo około 15 minut od wstania z łóżka i miałam o wiele niższy wynik niż zawsze...dlatego pytam:-)
 
smutna_lala- a dzielisz to śniadanie na 2 części? tzn. na przykład 1 część-jajko na miękko lub dwa, lub jajecznica z 2 jajek i 1 kromka żytniego (bez pszennego) chlebka plus pekińska czy og.zielony za godzinę mierzysz cukier i 2 część- ja mogę wtedy nawet 2 kromki (cienkie oczywiście), jakaś chuda wędlinka z sałatka, zapijam kawą zbożową bez mleka i cukru-- i w ten sposób ja mam opanowane to śniadanie
Jem na śniadanie 2 cienkie kromki chleba o niskim IG, do tego 2 plasterki chudej wędliny z indyka, ogórek zielony lub pomidor, do picia woda... i echo :( dziś przed śniadaniem poszły 3j a i tak był 175...
 
smutna_lala spróbuj żytni chlebek-1 kromkę (nie z niskim IG), nie wędlinę, nie pomidorek i gotowane jajko lub jajecznicę (czystą)
mnie tylko to trzyma przy niskim cukrze na śniadanie
 
dzięki Karenka... będę walczyć z tymi śniadaniami. Gin (taki zastępczy) mi dziś na wizycie powiedział, zagłębiając się w dzienniczek samokontroli, że ładne mam... Przynajmniej takie pocieszenie...
Mam jeszcze pytanie- cz można ŹLE wbijać insulinę??
 
smutna_lala ja też jadłam z nim śniadanie, do czasu jak w końcu dołączyli do niego ulotkę i już wiem, czemu na śniadanie miałam podwyższony cukier.
I tak skład chlebka IG, który ja znalazłam, to woda, mąka z pełnego przemiału orkisz, nasiona słonecznika, płatki z pszenicy orkisz, skrobia, zakwas na bazie mąki z pełnego przemiału orkisz i do tej pory OK, ale potem jest CUKIER, MĄKA SŁODOWA ŻYTNIA, MĄKA PSZENNA...
Także teraz znalazłam chlebek żytni z pełnego przemiału na zakwasie, co prawda jest tam syrop glukozowy, ale on chyba wolniej podnosi cukier, bo spokojnie mogę dwie kromki zjeść na śniadanie, a on jest na prawdę syty
Oskroba
Dlatego pokombinuj z innym chlebem.
 
dokładnie,, podobno te właśnie chlebki dla diabetyków czy z obniżonym IG to taki "pic na wodę"
najlepiej żytni zwykły (broń boże z dodatkiem pszennego) w kolorze takim szaro-burym, wtedy wiadomo,że bez karmelu i słodu żadnego
 
Nie spodziewałam się takich problemów z chlebem...

Słyszałam jeszcze, że "deski", np. Sonko 7 ziaren lekkie mogą być:
sklad-surowcowy.gif

mąka żytnia ( 57,9%), kaszka kukurydziana (15%), mąka pszenna (9%), pełnoziarnista mąka pszenna (7%), woda, mąka jęczmienna (3%), mąka z amarantusa (2%), prebiotyki - inulina (2%), mąka gryczana (1%), mąka ryżowa (1%), ekstrakt słodowy, sól, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu
 
reklama
hej kobietki u mnie dzisiaj coś zaszalał po kolacji ale to pewnie dlatego ze całą godzinę leżałam plackiem taka zmęczona dzisiaj jestem

ja na śniadanie jem 1 kr razowego i 3 pieczywa chrupkiego i cukier po nich ok bo jak już zjem dwie razowe to już ponad normę skacze

ciekawe jak tam Isia czy jeszcze w dwupaku :)
 
Do góry