reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

smutna_lala, a ile jesz tego chleba na śniadanie? Ile kanapek lub ile gram?

Ja ostatnio na chleb rano nie mogę patrzeć i codziennie jem musli z mlekiem - cukry w porządku. Dziś nawet odpuściłam sobie insulinę do śniadania, żeby zobaczyć, jaki będzie cukier i był w normie. Zawsze jednak uważam, żeby mleka nie było więcej niż 250 ml i 30 gr musli - ja jem Nestle Classic.

reklama
2 cienkie kromki, jest mniejszy niż standardowy bochenek, nie mam pojęcia ile to waży... dzwoniłam do diabetolog, powiedziała, że to nie dużo, że jest ok i mam po prostu próbować.
Może znacie gdzieś na Śląsku sprawdzone chleby? Mleka się boję na śniadanie... a płatki mieszam sama i czasem z jogurtem na 2 śniadanie zjadam :) reszta dnia jest ok ... tylko to śniadanie nieszczęsne...
Mama ma to samo- reszta dnia cukry w porządku a po śniadaniu ARMAGEDON... może to rodzinne?

Smutna_lala ja nie mogłam pomidora z rana jeść, tylko 2 kr żytniego i 2 jajka (na miękko lub jajecznica) do tego sałatka zielona i gorzka kawa zbożowa :-)trwało to chyba z 2 tygodnie a w końcu wywalczyłam niski cukier na śniadanie

Ja dziś z kolei przeżyłam szok po obiedzie, bo pierwszy raz miałam 163 mg po godzinie od posiłku. Faktem jest, ze obiad nie był przygotowany według diety cukrzycowej (2 bitki wołowe obtoczone wcześniej w mące, 2 kluski na parze i 1 ogórek kiszony, wszystko oczywiście z sosem), ale nie spodziewałam się tak wysokiego wyniku.
Dostrzyknęłam sobie insulinę, wzięłam psa na spacer i na szczęście zjechał do 88 mg.

tez sie udzielalam jakis czas temu tutaj :p

co do chlebka jadlam taki z biedronki Pano zytni (polecam) lub zytni taki prawdziwy (na sniadanie 3 kanapki, maslo, wedlina drobiowa, pomidor i ogorek z nieslodzona herbata). w kazdym cukry tylko kilka razy przekroczyly limit najwiecej mialam 137... diabetolog mnie chwalila zawsze, nie bylo nawet mowy o insulinie.

Opanowałam cukier rano był piękny: 86 !!! Mnie pomidory dobrze robią... ba! byliśmy w Ikea, zjadłam miseczkę sałatek i 10 klopsików bez sosu i był 89 !!! a na kolację zjadłam marchewkę surową z jogurtem i czosnkiem, 2 kromki chleba i polędwicę sopocką i wyszedł mi 198 ale uwaga !!! 5 minut później na tym samym glukometrze: 117, na glukometrze mamy: 123...w jaki wynik mam wierzyć?? i skąd taka DUŻA rozbieżność??

Opanowałam cukier rano był piękny: 86 !!! Mnie pomidory dobrze robią... ba! byliśmy w Ikea, zjadłam miseczkę sałatek i 10 klopsików bez sosu i był 89 !!! a na kolację zjadłam marchewkę surową z jogurtem i czosnkiem, 2 kromki chleba i polędwicę sopocką i wyszedł mi 198 ale uwaga !!! 5 minut później na tym samym glukometrze: 117, na glukometrze mamy: 123...w jaki wynik mam wierzyć?? i skąd taka DUŻA rozbieżność??

pomiar zalezy od tego czy kropla krwi byla wyciskana i czy umylas rece. poza tym glukometry roznie mierza, ja mam swietny :)

reklama
Do góry