reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Bombek - to jak miałaś taki wynik spróbuj zastąpić Wase małą kromka chleba

MartaH - ja robiłam pomiar tak z 10 minut po obudzeniu, szłam do kuchni coś tam zaczęłam przygotowywać i wtedy.
Co do jajek - ja jadłam takie śniadanie przez 3 miesiące. Jakoś mi bardzo nie przeszkadzało. Urozmaicałam inne posiłki. Zresztą bez cukrzycy na 90% śniadań jem płatki z mlekiem więc też to samo :-)

reklama
Właśniue nie miałam takich zaleceń...ale to z lenistwa...i właśnie dzisiaj zmierzyłam sobie cukier na czczo około 15 minut od wstania z łóżka i miałam o wiele niższy wynik niż zawsze...dlatego pytam:-)

smutna_lala- a dzielisz to śniadanie na 2 części? tzn. na przykład 1 część-jajko na miękko lub dwa, lub jajecznica z 2 jajek i 1 kromka żytniego (bez pszennego) chlebka plus pekińska czy og.zielony za godzinę mierzysz cukier i 2 część- ja mogę wtedy nawet 2 kromki (cienkie oczywiście), jakaś chuda wędlinka z sałatka, zapijam kawą zbożową bez mleka i cukru-- i w ten sposób ja mam opanowane to śniadanie
Jem na śniadanie 2 cienkie kromki chleba o niskim IG, do tego 2 plasterki chudej wędliny z indyka, ogórek zielony lub pomidor, do picia woda... i echo :( dziś przed śniadaniem poszły 3j a i tak był 175...

smutna_lala spróbuj żytni chlebek-1 kromkę (nie z niskim IG), nie wędlinę, nie pomidorek i gotowane jajko lub jajecznicę (czystą)
mnie tylko to trzyma przy niskim cukrze na śniadanie

dzięki Karenka... będę walczyć z tymi śniadaniami. Gin (taki zastępczy) mi dziś na wizycie powiedział, zagłębiając się w dzienniczek samokontroli, że ładne mam... Przynajmniej takie pocieszenie...
Mam jeszcze pytanie- cz można ŹLE wbijać insulinę??

smutna_lala ja też jadłam z nim śniadanie, do czasu jak w końcu dołączyli do niego ulotkę i już wiem, czemu na śniadanie miałam podwyższony cukier.
I tak skład chlebka IG, który ja znalazłam, to woda, mąka z pełnego przemiału orkisz, nasiona słonecznika, płatki z pszenicy orkisz, skrobia, zakwas na bazie mąki z pełnego przemiału orkisz i do tej pory OK, ale potem jest CUKIER, MĄKA SŁODOWA ŻYTNIA, MĄKA PSZENNA...
Także teraz znalazłam chlebek żytni z pełnego przemiału na zakwasie, co prawda jest tam syrop glukozowy, ale on chyba wolniej podnosi cukier, bo spokojnie mogę dwie kromki zjeść na śniadanie, a on jest na prawdę syty
Oskroba
Dlatego pokombinuj z innym chlebem.

dokładnie,, podobno te właśnie chlebki dla diabetyków czy z obniżonym IG to taki "pic na wodę"
najlepiej żytni zwykły (broń boże z dodatkiem pszennego) w kolorze takim szaro-burym, wtedy wiadomo,że bez karmelu i słodu żadnego

Nie spodziewałam się takich problemów z chlebem...

Słyszałam jeszcze, że "deski", np. Sonko 7 ziaren lekkie mogą być:
sklad-surowcowy.gif

mąka żytnia ( 57,9%), kaszka kukurydziana (15%), mąka pszenna (9%), pełnoziarnista mąka pszenna (7%), woda, mąka jęczmienna (3%), mąka z amarantusa (2%), prebiotyki - inulina (2%), mąka gryczana (1%), mąka ryżowa (1%), ekstrakt słodowy, sól, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu

reklama
hej kobietki u mnie dzisiaj coś zaszalał po kolacji ale to pewnie dlatego ze całą godzinę leżałam plackiem taka zmęczona dzisiaj jestem

ja na śniadanie jem 1 kr razowego i 3 pieczywa chrupkiego i cukier po nich ok bo jak już zjem dwie razowe to już ponad normę skacze

ciekawe jak tam Isia czy jeszcze w dwupaku :)

Do góry