reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Bombek - a jakie masz normy? Wszystko zależy od podejścia lekarza.
Ja nigdy nie trafiłam na insulinę, a też raz na jakiś czas zdarzało mi się przekroczyć. W górnych granicach normy to nadal norma więc te wyniki są ok.
A dlaczego tak często mierzysz?

Isia - powdzenia

Smutna lala - możliwe, że przed ciążą miałaś np nietolerancję glukozy. Wszystko zweryfikuje się badaniami po porodzie. W każdym razie bardzo dobrze, że to wykryto i ktoś się Tobą zajmuje. Cukrzyca leczona jest przykra, ale nie ma takich konsekwencji jak ta o której się nie wie i nic z nią nie robi. W każdym razie nawet jak zostanie po porodzie to i tak procedury są wtedy zupełnie inne - po pierwsze można brać tabletki i często można się obyć bez insuliny, poza tym norma to 140 po 2h a nie 120 po 1h więc dieta też od razu mniej straszna.

reklama
Bombek- ja byłam w poradni w piątek i powiedzieli, że jak będą przekroczenia to trzeba się zgłosić jak najszybciej, chyba, że ewidentnie wynikają ze złego stosowania diety i grzeszków:-) Mówili też, że podanie rodzaju insuliny zależy od tego czy przekroczenia są na czczo po nocy czy po posiłkach.
Dziewczyny a czy któraś z Was ma glukometr Evercare? Wydaje mi się, że zawyża wyniki...i chciałam z Wami porównać

Kasia_ B ja też mierzę 6 razy obowiązkowo i po II kolacji jak chcę. W Ty ile razy mierzysz w ciągu dnia? Mnie już tak bolą palce że masakra...

Normę mam 120 i dokładnie jak MartaH1985 mam 6x mierzyć obowiązkowo, ale teraz w ramach testowania mierzę dla własnej informacji po każdym posiłku, więc wychodzi nawet i 8x. Nie powiem, bo nie odmierzałam wszystkich składników co do grama i trochę nadużyć z mojej strony też było. Chyba muszę się wziąć za aptekarską dokładność i na pewno rozbić pierwszy posiłek na dwa razy. Na szczęście na czczo mam dobre pomiary.
Swoją drogą jestem głodna na tej diecie :crazy:.
Też zaczynam mieć zasinienia na opuszkach :].

ja korzystam z przepisu Kasi_B na śniadanie, czyli 2 jajka smażone i 2 kromki chleba + pomidor i cukry tak nie skaczą. Dużo też chyba zależy od pieczywa...ja np po takim samym śniadaniu z chlebem żytnim mam ok.100, a po chlebie dla diabetyków 156!!! I jak mierzylam na contour ts to miałam zawsze mniejsze wyniki około 20-30 jednostek niż na evercare. I sama nie wiem czy ten mierzy dobrze czy contour...

Hmm muszę spróbować z tą jajecznicą, fakt chleb dziś kupiłam dla diabetyków i mimo, że kromeczki tyci-tyci i składniki śniadania jak trzeba 150 wyskoczyło :baffled:. Z grachamkami też mam sporawo, jutro chyba z rana pójdę po wase i zobaczę, co się będzie działo. Też mierzę Contour'em.

Hej. Czwarty dzień mojej diety i mam problrm- rano na czczo 97 i ketony w moczu (chyba śladowe ilośći bo ja jakaś daltonistka jestem chyba, ale trudno mi jednoznacznie wynik odczytać...)I jhak mam się tego pozbyć? Zjeść więcej węglowodanów na kolację? I boję się wtedy o cukier...czy miałyście ketony w moczu? Trudno się ich poozbyć?

Nam mówili, żeby się pozbyć ketonów należy zjeść jeszcze posiłek koło północy nawet białą bułkę. Ich obecność oznacza, że organizm w nocy głoduje. Trzeba też pić dość dużo wody do południa, aby się ich pozbyć z organizmu, jeśli pojawiły się w porannym pomiarze.

reklama
MartaH - na ketony w moczy - zdecydowanie więcej weglowodanów na kolację i 2 kolację - ale nie prostych tylko najlepiej z pieczywa. Mi wyszły kilka razy, ale dosłownie w pojedyncze dni - najczęściej jak przesypiałam 2 kolaację.

Na Wasę ja bym uważała - ma małe wartości odzywcze a też może podnieść cukier. Próbowałyście orkiszowego?
Jak nie to chyba już lepiej rozbić na dwa - zwłaszcza, że nie jesteście najedzone

MartaH - nie zman się na tych glukometrach. Poczytaj w jaki sposób mierzą, bo wiem, że są glukometry które podają wyniki trochę inaczej i trzeba je korygowac o 10%

Co do pomiarów - ja mierzyłam na czczo i po głównych posiłkach - w sumie 4 razy. Moim zdaniem mierzenie po 2 śniadaniu, podwieczorku i 2 kolacji jak ma się cukry w normie po głównych posiłkach jest bez sensu bo te palce muszą odpocząć.
Dodatkowe pomiary robiłam sobie tylko jak mi poprzedni wyskoczył w kosmos, albo po grzeszkach :-)

Agnieszka - frytki to niestety był mój śmiertelny wróg przy cukrzycy - podobnie jak placki ziemniaczane - dlatego teraz jem na zapas ;-)

Do góry