reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

faith- bardzo dziękuję za odpowiedź. Jestem na diecie bez insuliny, ale czasem mój wynik nie mieści się w normie, a i tak wstaję od posiłku z uczuciem, że wcale nie jestem pełna. Mam przed sobą jeszcze półtorej miesiąca i nie wiem jak długo dam radę jeść " za mało"...Czasem wydaje mi się , że jestem jakaś taka słaba na tej diecie, a już na pewno ciągle bez humoru i zła....Dobrze że mały przybiera prawidłowo, choć ja schudłam przez pięć tygodni kilogram, ale obawiam się że z biegiem czasu będzie mi coraz trudniej się utrzymywać przy takich ograniczeniach, a zwiększenie ilości jedzenia będzie równoznaczne ze wzrostem cukrów i pewnie insuliną. Ale po Twoim przykładzie widzę , że insulina nie taka straszna jak się wydaje, a stres związany z tym czy wynik będzie w normie czy nie jak zjem jeszcze pół kromeczki bo jestem głodna też chyba dobrze dziecku nie robi....

reklama
smutnamamuśka nie smuć się, ja mam jeszcze 3 pełne miesiące przed sobą.:laugh2: Nie chcę juz narzekać, bo wyjdę na jakąś zołzę ale sa momenty gdy nie daję rady i przeraża mnie np. co ja jutro zjem na obiad? Takie absurdy mnie przerażają:) bokiem mi wychodzi moja dieta. Dziś jadłam podwieczorek, 3 wasy z twarogiem i słatka z pekińskiej i autentycznie zemdliło mnie i było bardzo blisko do zwrócenia tego super dania;-) Ale zaczęłam się z siebie śmiać i jadłam dalej....

Też jestem niedojedzona, potrafię być głodna jak wilk 40 min. po posiłku...ale jeść nie wolno bo cukier np. 115.
Widzę czasem, że dziewczyny z insuliną tez nie mają różowo i mają skoki, więc insulina nie załatwia sprawy tak na 100%. Chodzi też o samopoczucie i zdrowie psychiczne. Jem jak automat. Cały czas te same zestawy. I jeszcze tak prawie 100 dni:tak: - co najlepsze, za kilka tyg. mam USG i już się tak boję, że nie wiem co będzie przed samym badaniem.
Głowa mi pęka od róznych informacji na temat tej cukrzycy. Nie ma jasności która dałaby mi spokój. Każda dziewczyna ma inne zalecenia, inny czas mierzenia cukru itp. Jak nie zwariuję do porodu to będzie sukces. Ostatnio zaczynam się z tego wszystkiego smiać, bo jak stanę z boku i patrzę na siebie to moje zycie od kilku tyg. wygląda że pożal się Boże:-D

PAMKA - Twój gin ma rację z tą nietolerancją glukozy, ale to się tyczy zwykłej cukrzycy a nie w ciąży. Poszukaj w necie o cukrzycy ciążowej. Pamiętam że też czytałam jakieś artyluły i było, że wynik powyżej 200 to dopiero cukrzyca,ale w ciąży wynik ponad 140 od razu jest brany jako cukrzyca ciążowa. Przecież nawet sama nazwa na to wskazuje - to jest 'cukrzyca ciążowa', a nie po prostu 'cukrzyca'. I kiedyś jak czytałam te nowe listy lekó refundowanych to było tam przy paskach napisane, że są refundowane przy cukrzycy, oraz w ciąży. To samo tyczyło się insulin. Przyciśnij gina w tej kwestii. A najlepiej to idź do jakiegoś kompetentnego diabetologa, takiego który się zajmuje ciężarnymi. Bo zwykli diabetolodzy nie znają sie tak dobrze na tym (sama mam porównanie), a cukrzyca ciążowa rządzi się innymi prawami niż ta zwykła.
Tu np. jest bardzo fajny artykuł i jest to wyjaśnione:Cukrzyca ciążowa • Cukrzyca.pl po 50g glukozy wynik poniżej 200 nietolerancja, po 75g wynik ponad 140- cukrzyca.

Ostatnia edycja:
Powiedzcie mi proszę jakie macie normy na czczo? I kiedy mierzycie. Kiedyś czytałam, ze najbardziej wiarygodny wynik jest od razu po obudzeniu i zanim wstanie się z łózka. Jak to u was wygląda? A macie jakieś pomysły co jesc na drugą kolację? I czy ona ma wpływ na cukier rano? DZięki z góry za odp.

Agula80- ja mierze na czczo. Zaraz po toalecie porannej. Potem po śniadaniu, obiedzie i kolacji po 1h.
Normy u mnie to :
na czczo poniżej 100
po 1h po posiłku poniżej 120

Drugą kolacje trzeba zjeść pół godziny przed snem. Musza być węglowodany. Kromka chleba z czymś:)
To tak u mnie wygląda

na czco norma 70-90 ..kolacja okolo 22 i tgak codzien zreszta wszystkie posilki o tych samych godzinach ...jedzenie 6 posilkow ale jak sie chce to nic nie daje ..trzeba ustalic rytm trzustce zeby spodziewala sie nadchodzacego cukry ze tak napisze :):)

po Twoim przykładzie widzę , że insulina nie taka straszna jak się wydaje, a stres związany z tym czy wynik będzie w normie czy nie jak zjem jeszcze pół kromeczki bo jestem głodna też chyba dobrze dziecku nie robi....

Insulina to na prawdę nic strasznego, w drugiej ciąży zaczęłam się kłuć od 2 miesiąca, więc głowa do góry, idź do diabetologa i powiedz mu o tym jak się czujesz, bez sensu jest się stresować "ograniczać" i czuć się głodna, żeby nie wprowadzać insuliny, na pewno coś Ci doradzi. Ja miałam super diabetolog. I polecam dużo warzyw do każdego posiłku :-)

Powiedzcie mi proszę jakie macie normy na czczo? A macie jakieś pomysły co jesc na drugą kolację? I czy ona ma wpływ na cukier rano? DZięki z góry za odp.

U mnie normy wyglądały następująco:
na czczo: 90h
1 h po posiłku 120

Co do drugiej kolacji, to ja miałam zalecone owoce lub sok a dopiero przed snem chleb z pełnym obkładem :-)

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
U nas od jakiegos czasu etap skakania po kanapach wchodzenia na meble i na co tylko sie da narazie nie bylo zadnego upadku ale juz chce zeby mu to przeszlo heheheh .... Dzis wybieram sie do galerii kupic malemu majteczki i jutro nie zakladam mu pampersa przez caly dzien czeste siadanie na nocnik ciekawe ile dni potrwa zanim zalapie ... Mojej siostry corka chodzila bez pampersa jak miala roczek:) i mam nardzieje ze Niko zalapie w ciagu paru dni i pozbędziemy sie papmersow :):):)

Dawno mnie nie było.
Mam dziś strasznego lenia- wczoraj też miałam :-)
Nawe na zakupy nie mam ochoty iść, co mnie się nie zdarza;-) Nic zrobię jakiś podstawowy obiad dla mojego M i z głowy...
Widzaiałam się w ten weekend z koleżanką, która ma cukrzyce i jest w tym samym czasie ciąży co ja- bardzo mnie zastanawia jak ona daje radę tyć z miesiąca na miesiąc. Dla mnie to niewykonalne- ja na początku schudłam a teraz trzymam tą samą wage już 2gi miesiąc... a wcale nie przestrzegam ilości jedzenia- jem dopóki się nie najem.

reklama
Hej!

Proszę doradzcie coś, nie mogę opanować cukrów na czczo. W ciągu dnia jest ok a rano między 89-99. Na kolacje drugą jem kromkę chleba mała, zazwyczaj chrupki chleb z czymś.

Do góry