reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Witam, co do tego, że czasem po słodkim jedzeniu albo małym szaleństwie wyjdzie ok, a po super zdrowej kontrolowanej kanapce jest źle, to zauważyłam dwie rzeczy:kiedyś zjadłam kawałek szarlotki- nie jakiejś bez cukru tylko zwykłej i wynik był chyba 104 po godzinie, ale pokusiłam się po dwóch i niestety był wyższy, tak samo było jak zjadłam kawałek pizzy- po godzinie 98 a po dwóch jakieś 136 czy coś takiego, więc nie wiem ale po sobie widzę że to nie służy. Niby mam zalecone badanie po godzinie, ale jak zjem (a raczej zjadłam bo potem miałam za duże wyrzuty sumienia)coś nie takiego a wynik był zaskakujący to sprawdziłam też po dwóch. Pamiętam, że gdzieś czytałam że jak się zje coś niewłaściwego to może być tak, że organizm zbierze się w sobie i jednorazowo "dość szybko" to spali, ale potem jest już tak nadwyrężony że kolejny posiłek nawet lichy podniesie nam znacznie cukier- ale zaznaczam gdzieś to wyczytałam a czy tak jest to pojęcia nie mam bo nie jestem lekarzem i się nie wypowiem.
Ach jaka piękna pogoda...aż chce się wyjść na spacer...niestety daleko nie zajdę:sorry:- ale chociaż posiedzę na ławeczce!

reklama
anik. Dziewczyno masz nienormalnego lekarza ja mialam 142 i mialam diabetologa pod kontrola mierzenie cukru jezdzilam do poradni jak tu wszystkie .... a 180 to duuzo ponad norme wiec oczywiscie mierz cukry i masz cukrzyce ciazowa a nie nietolerancje ... ja sie dziwie tym lekarzom przeciez to powazna sprawa ....ale wiadomo to nie twoja wina ..poros go o skierowanie do poradni diabetologicznej i tam ci wypozycza glukometr

Ostatnia edycja:
anik. zgadzam się z Agula u kobiet w ciąży nie ma czegoś takiego jak nietolerancja glukozy,a wynik 180 jest niestety wysoki,powinnaś od razu dostać skierowanie do diabetologa. Ze mną do diabetologa chodzi dziewczyna,która po obciążeniu miała 146 a już bierze po 6 jednostek insuliny. Glukometr dostaniesz za darmo w poradni tylko załatw sobie skierowanie.Nie wiem jak u Was ale w Toruniu kobiety z cukrzycą przyjmowane są bardzo szybko mimo iż jest tylko jedna lekarka specjalizująca się w cukrzycy u kobiet w ciąży.

A ja mam pytanie do dziewczyn na insulinie.... Czy któraś bierze 2 rodzaje insuliny?

Dziewczyny, dzięki za odpowiedź... Nie sądziłam, że sprawa jest aż tak poważna... Wyniki widział i ginekolog i mój internista i stwierdzili, że nie ma powodu do paniki... Ale w takim razie biorę się za to, bo to poważna sprawa jak widzę. Mam nadzieję, że nie zostanie mi cukrzyca po ciąży...

Ostatnia edycja:
A czy nie można sobie w ciąży darować węglowodanów w postaci makaronów, kasz i chlebów? Przejść na dietę niskowęglowodanową? Czyli jeść tylko produkty o niskim indeksie glikemicznym? To by ułatwiło sprawę bo takie jedzenie nie podnosi cukru.

Agula, własnie mam ten sam dylemat:-) Przestałabym prawie zupełnie jeść chleb i spokój. A na obiad świetnie dałabym sobie rade z mięskiem i warzywami. ALe podobno nie wolno... Już podjęłam ten temat na innym forum o cc. ;-)

No to jak cos sie dowiesz to daj znać, to by było najwygodniejsze jesz do syta a cukier piekny. Czasami tak robię na obiad tylko mięso albo ryba i fura sałaty. Jem do syta i pomiary idealne. Tylko nie wiem czy można bo cos mi się wydaje, ze nie do końca.

reklama
Witajcie!!
Ja mam dziś mega głodny dzień. Chodzę i ciągle podjadam. jem co 1 h, bo normalnie jestem mega głodna. Właśnie. jem dużo białka czyli mięsa lub ryby lub jajka i do tego 2 chlebki wazzy.
I o dziwo jak mierze teraz cukier to wyniki ok bo troszkę ponad 100. Tylko jak wcisnęłam w siebie pomarańcza całego to skoczył. ale szybko spadł:).

Mi dietetyczka kazała przy dniach głodu jeść co 1h. A główne posiłki też jem z podziałem na 1h czyli np. 7 śniadanie potem 8 śniadanie i mierze cukier. Potem przerwa około 2h(raczej1.5) i 2 śniadanie, ale tylko raz. Potem mam zupę i znowu przerwa 1h i drugie danie i znowu mierze cukier dopiero po 2 daniu po 1h.

Do góry