reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Emka- w ten sposób nie uregulujesz cukrzycy. Podali ci na kartce kiedy powinnaś jeść. Ja nie jem śniadania o 7-8 bo wtedy śpię. Ale zawsze jem o 10-10.30, 14-14.30, 17-jabłko/mandarynka, 18.30, 22-22.30. czasem jem o 13 jeszcze owoc jak bardzo głodna jestem. Te godziny są święte i codziennie muszą być takie same. na dodatek nie można zamienić obiadu na kanapki i zjeść np. o 17lub 18.30 obiad- próbowałam tego i nie wyszło to na dobre. ustal sobie godziny i trzymam kciuki żeby ci to wyszło.

Emka regularne godziny posiłków to podstawa leczenia cukrzycy! Ja mam takie zalecenia: śniadanie do 9.00, obiad do 15.00 i kolacja do 18.30. Miedzy posiłkami drugie sniadanie i podwieczorek oraz obowiązkowo kolacja przed snem. U mnie ok 21 bo o 21.30 insulina. Ale dla tych bez insuliny do 22. Między posiłkami może być max trzy godziny przerwy bo po dłuższym czasie organizm wykorzystuje swoje zapasy i wytwarza ketony. Pamiętaj dużo pić! Ja też pilnuję mocno tych godzin i tak jak Maria mówi obiad musi być obiadem nic nie można zamieniać.

Kuroslaw mój maluch tez dzisiaj bardziej leniwy ale czuję od czasu do czasu jakieś wiercioszki więc jestem spokojna. A Ty byłaś na ktg? Ja jadę w poniedziałek.

Gabrielka jest w szpitalu ale ma laptopa i obiecała się odezwać. Miała ktg przez trzy godziny i czeka na poród sn.

cześć dziewczyny
Ja już pisze ze szpitala, leże obecnie na patologii a rano zaraz po przyjęciu byłam na porodówce. Podłączyli ktg i tak leżałam sobie 3 godzinki i nic, skurczy brak a co najlepsze to to , żże przyszedł do mnie lekarz informując, że czekają na moją morfologię (chodzi o płytki) i jeżeli okaże się, że mam wyższe niż 70 to będziemy rodzić naturalnei, bo przecież zaświadczenie od okulisty "względne wskazanie" to nie jest to wskazanie:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: brak mi słów. :no::no::no:

Narazie jestem i leże i czekamy. Mam coś takiego jak przed okresem, takie bóle lae na wypisie ze szpitala miałąm, że mam się zgłosić do szpitala14.12 na cc a tu NIESPODZIANKA:wściekła/y:

Gabrielka powiem Ci szczerze, że Ci zazdroszczę bo wolałabym rodzić sn. Ale ze względu na stratę córci w 38 tyg będą ciąć. Mam jeszcze małą nadzieję, że mały w przyszłym tyg zdecyduje się na wyjście. Dzisiaj tak bolą mnie pachwiny i plecy, że aż zadzwoniłam do mojego gina a on powiedział, że jak nie mam skurczy i czuję ruchy to mam się nies stresować i odpoczywać. Łatwo powiedzieć nie stresować. Spakowałam nawet torbę do szpitala.;-)

A co do posiłków to zjadłąm rano śniadanie o 8 i dopiero dali mi drugie danie po 14. dobrze, że miałam wafle ryżowe. Standardowo głowa mnie boli i uwierzcie nie wiem co mam myśleć. Moje nastawienie było na cc, przygotowałam się, że będzie boleć po porodzie i że mi to zrobią w następnym tyg a tu teraz WIELKA NIEWIADOMA:wściekła/y::szok:
Skurcze przeszły mi już całkowicie, stawia mi się brzuch - termin na 16,18.12 i nie wiem co dalej:no::no::no:

Torba spakowana to najważniejsze. Ty masz ten sprzęt, dzięki któremu słyszy serduszko, to możesz być spokojna.
Jak powinny wyglądać skurcze przed porodem??? Ile powinny pokazywać na ktg???

Kurcze sama już nie wiem. ja jak w tej ciąży najwieksze miałam do 60 to panikowali a Ty jaie miałaś?

ja sniadanie jem przed 10 bo tak wstaje. potem raczej stosuje te godziny wypisane na kartce :) kolacja o 22. a obiad 15-17. inaczej narazie nie umiem :( to moj pierwszy dzien dziewczyny ! :-D

reklama
No ja Gabrielka mam termin na 16.12 a z ostatniej miesiączki na 20 ale nie jestem pewna kiedy była ta ostatnia miesiączka. Ale poza bólami lędźwiowymi typu okresowymi tyle że nieco silniejsze nie mam nic- nie stawia mi się brzuch, więc nie wiem czy te lędźwiowe to mogą być skurcze??? ale może - wiem że już bolą.
A co do skierowania od okulisty to ja nawet nie poszłam do okulisty - noszę okulary, ale już słyszałam że w tym roku lekarze mają jakiegoś przechyła na punkcie sn i nawet takie skierowanie ich nie interesuje i nie robią na końcu cc. Dlatego nie poszłam, żeby się nie denerwować.
Ale trzymam kciuki żeby wszystko poszło dobrze! U mnie na ktg też nie wychodzą żadne skurcze, ale ja słyszałam że te od kręgosłupa aparat nie zapisuje - nie wiem czy to prawda.... hmmmm?
Emka - za kilka dni wszsytko unormujesz i będzie dobrze.
A ja Aga biorę nocną insulinę 30 minut przed ostatnią kanapką a nie po, tak jak ty piszesz.

Do góry