reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

emka: spokojnie, moze sie okazac, ze tylko brązowy ryż tak na ciebie działa a na przykład pączki możesz jeść ;-). Jedz pęczaka i gryczaną. Spróbuj makaron chiński z fasoli mung. Ja zjadłam godzine temu z warzywami i mam 115 a zjadłam dużo :-)

Aga: byłam na KTG i wykres ok. Tylko lekarz taki młody mnie opiniował i oberwałam, że nie przywiozłam wszystkich badań i wypisu i glikemii i cisnienia ze sobą! A nikt mi nie mówił, że muszę wszytsko ze soba na każde KTG ciągać... no i mam sie przywlec w poniedziałek i dostarczyc i znowu KTG. Ale bardziej mnie zdziwiło, że stwierdził, że USG mam raz w tygodniu robic teraz w kierunku ilości płynu i przypływów... Nie bardzo mi to pasuje, bo każde USG to 200 zł:wściekła/y: Nie wiecie czy na NFZ to sie da zrobic??? No i jeszcze stweirdził, że trochę po 38 tyg. powinno się taka ciąże wywoływać już a to będzie między świętami a Sylwestrem! No juz chyba moga poczekac do Nowego Roku... Głupio tak urodziny miec 28-31 grudnia.... Zobaczymy co na to moja gin - ma mnie umówic na konsulatacje z Ordynatorem...:cool2:
A co do bóli to ja mam tez takie miesiaczkowe ze 2 razy na dobę a z łóżka to klnę jak szewc jak wstaje i to tez z podpórką przez te pachwiny, więc to pewnie taki okres ciąży mamy :eek: A jak mi sie kazała na KTG przekręcic na drugi bok to myślałam, że spadnę z łóżka :-) -prawie niewykonalne!

Gabrielka: odpręż sie to sama urodzisz zanim cie zaczną męczyć! :-) Niech ci jabłka chociaz ktos przyniesie, to będziesz na II sniadanie wcinac! I kefirek czy cos... A potem raz dwa i po cukrzycy!

reklama
emka chrupki ktoś jadł w szpitalu, tzn gdzieś to czytałam z owocem jako podwieczorek, więc chyba sa ok, a co do grzeszków to jasne, że je popełniamy :D

ale brzuchol :)
ja w 29 mam taki ze panie reklamujace w centrum handlowym nowy klub fitness chcialy mnie zapisac na zajecia ;) jak powiedzialam ze jestem w ciazy to mowily ze chyba poczatek ;)

a pytanko: szalejecie czasem i jecie cos slodkiego ? :) jak tak to co i jak czesto ? a co myslicie o chrupkach kukurydzianych ? :)

chrupek można 20 szt na 1ww
paluszków 12 szt na 1ww
krakersy 3szt na 1ww

Dziewczyny, ja się wciąż nie mogę nadziwić poziomowi obsługi w poradniach diabetologicznych. ja ze swojej jestem bardzo zadowolona, bo wszystko super zostało mi wytłumaczone. co do Wymienników węglowodanowych to 1 WW oznacza 10 g węglowodanów zatem np. serek wiejski opak. 200 g z opisem na etykiecie, ze w 100 g jest 2,5 g węglowodanów to 0,5 ww, baton twix w 100 g 70g węglowodanów, zatem w dwoch paluszkach , ktore waza 64g jest 45 g czyli 4,5 ww (ale nie zachęcam do jedzenia słodyczy, bo to cukry proste i podnoszą cukier dużo bardziej niż węglowodany z chleba czy kasz). nie mam w tej chwili przed soba ani serka ani twixa, wiec te wartosci moga odbiegac od rzeczywistych. po prostu trzeba czytac etykiety :-)
najłatwiej jest jednak skorzystać z gotowych tabel. i tam jest wszystko czarno na białym: 2 łyżki ugotowanego ryżu to 1ww, średnie jabłko to 1 ww, 1 szkl. mleka 200 ml 2 % to 1 ww itd.
Rybko, śliczny brzuszek.
ja patrzę w lustro ze zdziwieniem , ze swojego juz nie mam :-)
Gabrysiu, wiem jak to jest nastawiać się na coś i obawiać się porodu sn, ale chyba trzeba zaufać lekarzom. na pewno szybko zareagują jeżeli będzie potrzebne cięcie.

Dziewczyny, ja się wciąż nie mogę nadziwić poziomowi obsługi w poradniach diabetologicznych. ja ze swojej jestem bardzo zadowolona, bo wszystko super zostało mi wytłumaczone. co do Wymienników węglowodanowych to 1 WW oznacza 10 g węglowodanów zatem np. serek wiejski opak. 200 g z opisem na etykiecie, ze w 100 g jest 2,5 g węglowodanów to 0,5 ww, baton twix w 100 g 70g węglowodanów, zatem w dwoch paluszkach , ktore waza 64g jest 45 g czyli 4,5 ww (ale nie zachęcam do jedzenia słodyczy, bo to cukry proste i podnoszą cukier dużo bardziej niż węglowodany z chleba czy kasz). nie mam w tej chwili przed soba ani serka ani twixa, wiec te wartosci moga odbiegac od rzeczywistych. po prostu trzeba czytac etykiety :-)
najłatwiej jest jednak skorzystać z gotowych tabel. i tam jest wszystko czarno na białym: 2 łyżki ugotowanego ryżu to 1ww, średnie jabłko to 1 ww, 1 szkl. mleka 200 ml 2 % to 1 ww itd.
Rybko, śliczny brzuszek.
ja patrzę w lustro ze zdziwieniem , ze swojego juz nie mam :-)
Gabrysiu, wiem jak to jest nastawiać się na coś i obawiać się porodu sn, ale chyba trzeba zaufać lekarzom. na pewno szybko zareagują jeżeli będzie potrzebne cięcie.

dziękuje bardzo i zazdroszczę że ty już po...

ale trafilas. mam i twixa i serek wiejski :) oczywiscie twix nie dla mnie :)

ja to nadal nie wiem jak to WW obliczac. masz jakis matematyczny wzor na to ? :(

ale trafilas. mam i twixa i serek wiejski :) oczywiscie twix nie dla mnie :)

ja to nadal nie wiem jak to WW obliczac. masz jakis matematyczny wzor na to ? :(

wzór to moze nie ale liczysz tak

w każdych 100 gramach produktu możesz mieć 10g węglowodanów

więc jeśli w jogurcie jest w 100g 14 węglowodanów a serek ma 150 gram to cały serek to 2ww

reklama
Do góry