reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Dzisiaj chyba coś jest nie tak z ciśnieniem, pogoda za oknem przepiękna a ja obudziłam się z bólem głowy. Zmierzyłam sobie ciśnienie i miałam 105/60. Wypiłam kawę i trochę mi przeszło... Pościel zmieniona i się wietrzy :-)

reklama
A ja mam po czekoladzie cukier 104 normalnie nie wiem co jest grane zawroty głowy nadal są zjadłam tez jabłko może to podniesie troszkę cukier ale dzień to mam już chyba do niczego .

Hej melduję że jest u mnie bez zmian zawroty owszem troszkę ustąpiły ale po obiedzie po kapuśniaku miałam 94 no jakaś paranoja . Myślałam że popsuł mi się glukometr ale teściu też ma cukrzyce i on miał 121 po obiedzie i co wy na to . Znów zjadłam czekolade i piję kawe z mlekiem przed chwilą sprawdziłam i miałam 114 dobrze że jutro mam wizytę oby mi przeszło coś mój organizm się buntuje ale czemu. Może coś się szykuje a ja nie wiem hahaha

asus sporo tej insulinki u ciebie było, to jakie poziomy cukru miałaś, że aż tyle ...ja na razie mam 5 jednostek na noc ale pewnie będzie więcej i na dzień też się chyba szykuje ale chyba nie aż tyle.
W związku z tym mam pytanko jak u Ciebie wyglądał poród miałaś cc czy rodziłaś sn, ktoś czy sprawdzał poziomy cukru podczas porodu?

KasiulkaW
ja to bym chciała mieć 114 po posiłku,ja się dobrze czuje jak mam cukier 105-120, a już nie wiem kiedy tak było ...mam deprechę bo albo ciągle przekraczam normę 145-160 na szczęście nie wyżej ...a jak w normie to w górnych granicach 127-140. Jestem zła:( w piątek diabetolog i pewnie dostanę dzienną insulinę:( Teraz robię sobie rybkę w folii i 1 ziemniaka w mundurku do tego mizeria z jogurtem ...jak po tym mi skoczy to ja już nie wiem.A było już tak dobrze. Jem za mało mięsa więc wmuszam w siebie ryby - makrela na kanapkę, tuńczyk do sałatki, filet na obiad...jedyne mięso to pierś kurczaczka podsmazona na oliwie -gotowanej nie przełknę.

Ostatnia edycja:
A ja dziś po wizycie kontrolnej u diabetologa. Pani doktor z moich wyników zadowolona i stwierdziła, że nie ma się do czego za bardzo przyczepić. Tak, że trzymać dietkę i nadal mierzyć poziomy cukru. Następna kontrola 25.03.
Miłego dnia!!!

kurde od kilku dni mam gorsze wyniki. a jem w sumie tak samo jak wczesniej. musialam zwiekszyc insuline o 2 jednostki a i tak mam na granicy.
wczesniej nie było problemu z utrzymaniem cukrów do 120 po jedzeniu, a teraz to 129 albo 160 !
musze dotrwac do wtorku, mam wizyte u diabetolog - ostanią juz, bo w poniedziałek za tydzien do szpitala.

A ja mam po czekoladzie cukier 104 normalnie nie wiem co jest grane zawroty głowy nadal są zjadłam tez jabłko może to podniesie troszkę cukier ale dzień to mam już chyba do niczego .

kasiulka po 36 tc macica sie obniża w związku z czym zmniejsza sie obciązenie trzustki, wiec byc moze po prostu twoja trzustka pracuje juz lepiej i nie potrzebujesz tyle insuliny co wczesniej albo tak ostrej dietki.
skoro masz tak niskie wyniki jedz wiecej. nie doprowadz do zbyt duzego spadku cukrów, szczególnie na noc jedz wiecej. polecam wypicie szklanki rozcienczonego soku, dość długo sie utrzymuje.

Witajcie:) Ja również miałam cukrzycę ciążową, ale udało się i wystarczyła dieta. Po czekoladzie miałam zawsze cukier w normie - paradoks:), gorzej po tłustych potrawach. Przy porodzie sn nikt nie badał cukru, może dlatego, że sama dieta wystarczyła. Dzieciątko zdrowe, waga urodzeniowa 3540g, 58cm, choć czasami normy były zdecydowanie przekroczone. Od porodu minęły 4 miesiące - cukru nie badałam, w ciąży wpadłam w obłęd i badałam cukier 10 razy dziennie. Trzymam kciuki:)

reklama
Witajcie mamuśki jesrtem po wizycie wszystko ok insulinka zmniejszona z 30 na 24 jednostki. Pan doktor powiedział że widać że cukier spada i przygotowuję się do porodu stwierdził to po poziomie cukru, powiedział że na moim miejscu to by się spakował do szpitala i daje mi kilka dni no zobaczymy czy miał racje.Dziewczyny pisałam wcześniej o glukometrze accu-chek że niby trzeba dodawać 10 do pomiaru okazało się że nie, że trzeba odejmować 11% od pomiaru a to dlatego że te paski z kułeczkiem z czarnymi kreskami są przystosowane do pomiaru osocza .Przepraszam za złe info ale tak powiedział lekarz i albo on się walną albo ja go wtedy źle zrozumiałam.Po porodzie automatycznie mam odstawić insulinę i nie trzymać diety tak jak teraz ale zalecił mi odrzywianie na ciemnym chlebie i po prostu zdrowo się odrzywiać żeby cukrzyca nie powróciła bo może po 10-20 latach jeszcze się dziś odezwę papapa

Do góry