Nie wyłapiesz. Chłopak mojej siostry zrobił eksperyment (nie ma cukrzycy). Wypił szklankę jakiegoś słodkiego gazowanego napoju i zmierzył cukier dosłownie po 3 czy 5 minutach. Wynik był ok. 200. Później oczywiście szybko spada i po tych 20 minutach mógłby już być 120. Pomyślałabyś, żeby mierzyć co 3 minuty?
Przecież glukometr by zwariował.
Moim zdaniem jeśli nie masz sensora, to nawet takie mierzenie co 20 minut na nic się zda.
Ja po prostu jestem zdania, że skoro to są rzeczy z wysokim IG, to wybijają na pewno (zdrowej osobie też), a że ciąża nie trwa wiecznie, to po prostu tego nie jem. Naprawdę jest mnóstwo fajnych dozwolonych słodyczy, które możemy sobie same zrobić
A z kolei jak danie jest tłuste, to bardziej chodzi o to, że ten cukier może się podnieść normalnie po godzinie, a później się jeszcze długo trzymać, co też nie jest dobre.
Wiem, że ta cukrzyca to generalnie czarna magia i każdy mówi co innego, ale damy radę dziewczyny <3 Kwestia przyzwyczajenia
Jak mierzysz tak często, to też glukometr może wariować i wyniki są niemiarodajne. One mają chyba ustalone, że max 10 wyników w ciągu dnia, to nie wiem, ile Ci tam wychodzi.
Tak, ja nie mówię, że nie można nic smażonego, bo np. robię sobie jajko sadzone i daję pół łyżeczki masła, albo jak podsmażam kurczaka, to też dam łyżeczkę oliwy i to jest ok. No ale mielone na łyżeczce oleju to się nie zrobią, nie oszukujmy się
Poza tym jest w nich pszenna buła.
Dziewczyny, sprawdźcie sobie też jakie macie glukometry, bo niektóre tak zawyżają, że szok. Ja mam accu check Instant i on jest ogólnie polecany
Co prawda nie porównywałam wyników z laboratorium, ale wiele dziewczyn to robiło i na tym sprzęcie te rozbieżności nie są takie duże.