reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Cześć dziewczyny :) mogę do was dołączyć? Też zmagam się z cukrzycą, na diecie jestem od 22 listopada i na razie tylko tak staram się walczyć. Obecnie mam 33+1 tydzień ciąży. Najgorzej wychodzą mi cukry na czczo chociaż raczej nie przekraczają 100. Najgorzej będzie przetrwać święta.

Cześć Ilona, rozgość się;) a lekarz/diabetolog nie proponował Ci insuliny na noc skoro cukry ponad normę na czczo? Albo pokombinuj z ostatnim posiłkiem przed snem ;)

reklama
Cześć Ilona, rozgość się;) a lekarz/diabetolog nie proponował Ci insuliny na noc skoro cukry ponad normę na czczo? Albo pokombinuj z ostatnim posiłkiem przed snem ;)
No właśnie diabetolog ktora zajmuje się ciężarnymi powiedziała że nie ma tak źle. Teraz mam wizytę w środę to zobaczymy co mi powie. U mnie jest ten problem że ja nie przesypiam całej nocy bo mój 2 letni syn jeszcze się budzi i muszę do niego chodzić. Ostatnio jak przespał całą noc to miałam cukier 86 :)

No właśnie diabetolog ktora zajmuje się ciężarnymi powiedziała że nie ma tak źle. Teraz mam wizytę w środę to zobaczymy co mi powie. U mnie jest ten problem że ja nie przesypiam całej nocy bo mój 2 letni syn jeszcze się budzi i muszę do niego chodzić. Ostatnio jak przespał całą noc to miałam cukier 86 :)

Hehe ja mam 5latka który codziennie w nocy mnie woła i też wstaję;) u mnie niestety wyniki na czczo 92-100 skłoniły dibetologa do przepisania insuliny. I tak od 8 tygodnia ciąży wstrzykuję sobie 4 jednostki czyli minimalną ilość i cukier codziennie 75-85. A na ostatni posiłek jem dwie białe bułki z serem żółtym lub masłem orzechowym, więc jest to moja ulubiona pora dnia ;)

Nie wchodzi mi ten link który podałaś :/

Super, że z dzidzią wszystko w porządku i waży idealnie. Do porodu jeszcze trochę, więc zdążysz sobie wszystko przemyśleć i skonsultować wszystko z lekarzem skoro masz wybór między cc a sn ;)No w sumie mi przy pierwszej ciąży cukrzyca wyszła po 24 tyg, leczona tylko dietą i poza tym, ze nie bardzo mogłam przenosić ciążę to cukrzyca też nie robiła duzego problemu. Podczas porodu mialam podłączona kroplowkę z glukozą i co chwilę sprawdzany cukier z palca. Syn urodził sie 3520kg więc dieta pilnowana na tip top ;)

Sprawdź jeszcze raz link, bo dostałam informację, że już Cie dziewczyny dodały i powinnaś widzieć grupę. Mamy zamkniętą bo chodziło o to że dzielimy się informacjami na różne, czasami prywatne tematy i nie chcemy nie udzielających się tylko podglądaczy :)
Ja staram się nie nastawiać na jakiś konkretny poród, jakoś obawy ma co do jednego i drugiego - byle dobrze się skończyło. Tylko pamiętam siebie z pierwszego porodu, jak doszło do skurczy partych to miałam jakąś wewnętrzną blokadę i o zgrozo nie wiedziałam jak przeć :/ Boję się, że się zablokuję psychicznie teraz.

Cześć dziewczyny :) mogę do was dołączyć? Też zmagam się z cukrzycą, na diecie jestem od 22 listopada i na razie tylko tak staram się walczyć. Obecnie mam 33+1 tydzień ciąży. Najgorzej wychodzą mi cukry na czczo chociaż raczej nie przekraczają 100. Najgorzej będzie przetrwać święta.

Witaj :) Masz zupełnie odwrotną sytuację do mnie. U mnie na czczo super, a mam problem z cukrami po posiłkach.

Dziękuję, już widzę grupę:) Przy kolejnym porodzie, wiemy czego możemy się spodziewać mniej więcej. Wcale Ci się nie dziwię, że martwisz się o powtórkę z rozrywki jeśli chodzi o blokadę psychiczną. Ja też się martwię, że znowu nie będę miała skurczów partych. Choć mówią, że każdy poród jest inny ;) tak czy siak damy radę wszystkie :)

Hehe ja mam 5latka który codziennie w nocy mnie woła i też wstaję;) u mnie niestety wyniki na czczo 92-100 skłoniły dibetologa do przepisania insuliny. I tak od 8 tygodnia ciąży wstrzykuję sobie 4 jednostki czyli minimalną ilość i cukier codziennie 75-85. A na ostatni posiłek jem dwie białe bułki z serem żółtym lub masłem orzechowym, więc jest to moja ulubiona pora dnia ;)
Od 8 tygodnia?? Chyba bym osiwiała tak przez całą ciążę. Ja się poprostu nie nadaję na dietę chociaż teraz dla dziecka się staram :) a nie wiecie jak to jest po porodzie z dietą? Dalej trzeba tak się tego trzymać?
Kurczę na taką kolację to też bym czekala z utęsknieniem :)

Od 8 tygodnia?? Chyba bym osiwiała tak przez całą ciążę. Ja się poprostu nie nadaję na dietę chociaż teraz dla dziecka się staram :) a nie wiecie jak to jest po porodzie z dietą? Dalej trzeba tak się tego trzymać?
Kurczę na taką kolację to też bym czekala z utęsknieniem :)

Po porodzie podobno też jest dobrze trzymać się diety/ zdrowego tryby życia, żeby nam ta cukrzyca nie wróciła i nie została na zawsze. Ja po pierwszej ciąży rzeczywiście przestawilam się na zdrowsze odzywianie, ale juz nie tak restrykcyjne jak przy cukrzycy ciazowej ;)

Ja już jestem po porodzie i cukrzyca mi przeszła jak ręką odjął jak tylko urodziłam. Następnego dnia jak zmierzyłam sobie cukier po szpitalnym obiedzie, który na pewno nie był dozwolony w tej diecie, to miałam w normie. Mimo wszytko staram się jeść mało a często i raczej zdrowe rzeczy, Czasem jednak pozwolę sobie na kawałek ciasta. Testu OGGT jeszcze nie robiłam bo nie mam na to zupełnie czasu. Dopiero w nowym roku zamierzam zrobić, jak mi córka pozwoli. Karmię tylko piersią więc to nie będzie łatwe.

Niesyty cukrzyca w ciąży predysponuję do cukrzycy typu II w przyszłości wiec lepiej dbać o dietę.

Dobry wieczor! Nigdy nie udzielalam sie na zadnych forach, ale dzis palka sie przegla. Po prostu potrzebuje troche otuchy. Jestem w 11 tc, a dzis wykryto u mnie cukrzyce ciazowa. Jestem zalamana

reklama
Dobry wieczor! Nigdy nie udzielalam sie na zadnych forach, ale dzis palka sie przegla. Po prostu potrzebuje troche otuchy. Jestem w 11 tc, a dzis wykryto u mnie cukrzyce ciazowa. Jestem zalamana

Spokojnie dasz radę jak my wszystkie. Krok po kroku. Diabetolog a potem dieta i metoda prób i błędów.
Ja dzisiaj testuję trzeci rodzaj pieczywa, może w końcu na jakieś trafię co mogę jeść :D

Do góry