reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

U mnie też ryż kasza i ziemniaki już odpadają, ale reszte warzyw mogę szamać do woli, zwłaszcza szpinak. Ostatnio na obiad miałam szpinak z smażoną piersią z kurczaka i po takim obiedzie miałam 98... a objadłam się jak dzika świnia.
Dzisiaj byłam u ginekologa pomierzyła Małego i mówi, że 2900 g :0 <szok> (35 tc), no ale sporo a pilnuje diety cukry mam w normie, może pojedyncze przekroczenia. No to dr: zmierzmy jeszcze raz brzuch bo jakiś duży wychodzi, I nagle wyszło 2600 g. Więc lekkie ufff. Ale z drugiej strony Tatuś waga urodzeniowa 4 kg do czegoś zobowiązuje.
A no i te cukru z rana skomentowała, że takie do 92 to jeszcze mogą być, zwłaszcza, że nie są codzienne, tylko co 2-3 dni, ale mam obserwować.
Eh no i tak podbudowana i zadowolona z siebie jak wróciłam zrobiłam paszteciki z ciasta francuskiego z serem i kiełbasą, miałam zjeść 1 a zjadłam w sumie 3 ale w odległościach ok 30 min każdego i teraz ani nie wiem kiedy mierzyć i się tego boję. Dzisiaj sobie odpuszczę. Teraz wizyta za 2 tyg. i już wyczekuję Maluszka na świecie :)
To chyba dużo Twój maluszek nie wazy? :) należy Ci się nagroda i ja bym po takim jednorazowym wyskoku z pasztecikiem nie mierzyła ;)

To po ryżu brązowym miałaś taki skok? To dziwne, ryż brązowy powinien być ok. Pamiętaj, ze rozgotowane warzywa maja wysokie IG. Ja np. robię warzywa na parze lub w piekarniku i cukry zawsze ok po takiej wersji. Nie możesz unikać węglowodanów i chodzić głodna. Jak to długo będzie trwało to może powinnaś brać insulinę do posiłków?
Z brązowym było 156 tez dużo. Odstawię ryż, bo samo leczo było ok. Ale dzięki za wskazówki :)
Warzywa generalnie dobrze działają, tylko te dodatki skrobiowe mi psują wyniki. Moim hitem jest makaron z cukinii i chyba muszę przy nim zostać ;)

reklama
Kurczę jestem pełna podziwu, że po takiej diecie nie macie ketonow. U mnie wystarczy, że ze dwa dni zjem mniej chleba i od razu pasek ciemny. Na szczęście mogę jeść i chleb i ryż.

Ech, ja się dzisiaj wkurzyłam bo miałam piękne wyniki ( choć głodna jestem), zjadłam lekkie leczo ale niestety z ryżem i cukier 174 :/ jeszcze jakbym zgrzeszyła! A ja się nawet porządnie nie najadłam :( muszę odstawić zupełnie ryż, bo nawet brązowy robi mi masakrę. Do obiadu dodatki skrobiowe chyba u mnie odpadają. Jak kocham warzywa, to powoli mam ich dość. Niedługo będę jeść tylko je i nabiał :/

U mnie 29+4 i ok. 8 kg na plusie, ale od miesiąca prawie stoi. Na tej diecie pewnie dużo nie ruszy, bo i z czego...
A może spróbuj 2 małe ziemniaczki bo je rzekomo też możemy. Warzywa bez ograniczeń, ale ile można :)
Jesteśmy w podobnych terminach :) Ja dziś mam 29+3

A może spróbuj 2 małe ziemniaczki bo je rzekomo też możemy. Warzywa bez ograniczeń, ale ile można :)
Jesteśmy w podobnych terminach :) Ja dziś mam 29+3
Akurat z gotowanymi ziemniakami trzeba bardzo uważać:) mają wysokie ig. Jadłam raz z sadzonymi jajkami i było ok, porem nawet zrobiłam kopytka z maki żytniej, ale już był skok. Jeszcze raz potem próbowałam z ziemniakiem, ale nie wyszło:) więc darowałam sobie. Boże, to jest chore. Człowiek nie może zjeść nawet normalnych produktów, bo ciągle coś...
Ja mam dzisiaj usg, boję się:/ ale świadomość, że już niewiele zostało mi pomaga. 36+3.

Ja do swojej diety muszę mieć ciemny ryż,makaron,kaszy inaczej cukier wysoki zawsze muszę mieć kawałek mięsa, węglowodany surówkę i warzywa i z przepisami kombinuje ile mogę.

A pozwalacie sobie dziewczyny na desery ? Ja odkryłam ze jak jem coś słodkiego na drugie śniadanie, przeważnie są to lody czekoladowe z kawałkami czekolady grycana [emoji6] cukier po 1h mam w okolicach 130.. albo galaretka z owocami i kruszonym ciasteczkiem.. wiec u mnie drugie śniadanie jest zawsze słodkie..[emoji6]
Niestety w innej porze dnia juz to nie działa i po obiedzie np podbija mi cukier taki deser kolacje.. najgorzej u mnie z pieczywem.. próbowałam juz rożnego.. zawsze po 1h 140-160.. czy jadacie cos słodkiego sprawdzonego co wam cukru nie podnosi za bardzo ?
33 tydzień ciąży, sama dieta ,+8 kg, dzidzia 1,9kg

A pozwalacie sobie dziewczyny na desery ? Ja odkryłam ze jak jem coś słodkiego na drugie śniadanie, przeważnie są to lody czekoladowe z kawałkami czekolady grycana [emoji6] cukier po 1h mam w okolicach 130.. albo galaretka z owocami i kruszonym ciasteczkiem.. wiec u mnie drugie śniadanie jest zawsze słodkie..[emoji6]
Niestety w innej porze dnia juz to nie działa i po obiedzie np podbija mi cukier taki deser kolacje.. najgorzej u mnie z pieczywem.. próbowałam juz rożnego.. zawsze po 1h 140-160.. czy jadacie cos słodkiego sprawdzonego co wam cukru nie podnosi za bardzo ?

Ja jem słodkie, ale takie dozwolone na diecie cukrzycowej. Np robię taki krem avocado+ kakao+ erytrytol (to taki zdrowy zamiennik cukru, nie ma kalorii) Po takim czymś cukry zawsze w normie.
Upiekłam też tartę z mąki pełnoziarnistej (trochę orkiszowej, trochę żytniej) Z erytrytolem zamiast cukru i z jeżynami. Cukier po godzinie 115 po sporym kawałku, a po dwóch godzinach już poniżej 90 :-DTakże ciasto na pewno nie ma wpływu na kolejny posiłek.

Te dwa przykładowe desery zawierają zdrowe, złożone węglowodany. Dla mnie są ok, ale wiadomo na każdego działa co innego.

U mnie 30 tydzień i nie przytyłam w ogóle :) Też jestem na samej diecie. Dzidzia około 1400g.

Akurat z gotowanymi ziemniakami trzeba bardzo uważać:) mają wysokie ig. Jadłam raz z sadzonymi jajkami i było ok, porem nawet zrobiłam kopytka z maki żytniej, ale już był skok. Jeszcze raz potem próbowałam z ziemniakiem, ale nie wyszło:) więc darowałam sobie. Boże, to jest chore. Człowiek nie może zjeść nawet normalnych produktów, bo ciągle coś...
Ja mam dzisiaj usg, boję się:/ ale świadomość, że już niewiele zostało mi pomaga. 36+3.

Ja to ziemniaków w ogoóle nie jem. Wolę nie ryzykować. Za to brązowy ryż, razowy makaron, różne kasze są dla mnie ok.

Dziewczyny ja jednak wybrałam się do diabetologa bo cukier na czczo przez 2 dni wyskakiwal 106. Do tej pory ostatni posiłek jadłam o około 22-23 , teraz kazała zjeść około 20. Chyba podzialalo bo dziś rano cukier 88. Powiem Wam, że ja już nie nadążam z tą cukrzyca... Dobrze, że trafiłam na fajna babeczke, stwierdziła, że za tydzień mam się pojawić na kolejnej wizycie, jeśli cukry się poprawia to obejdziemy się bez insuliny[emoji4]

Co do ziemniaków to ja ogólnie boję się nawet ich spróbować. Po kaszy i ryżu cukier ok. Wczoraj opedzlowalam grikowana pierś z kurczaka , pół woreczka kaszy i sałatę. Cukier po godz 96, także super

Boże lody [emoji7]już powiedzialam mężowi, że jak tylko będę mogła jeść normalnie po cc to ma mi kupić magnuma w polewie czekoladowej..aż się rozmarzylam

reklama
Będę jutro próbować ciasteczka imbirowe wg Lewandowskiej bo mam jej książkę dla kobiet w ciąży i dam znać czy podnosi. Czytałam, że imbir pomaga w utrzymaniu prawidłowego cukru więc zobaczymy :)

Do góry