reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Aga! O nie, juz mam chyba dość, choć momentami czuje się świetnie, jakbym w ciąży nie była. Trochę nie bardzo tak się urodzić na koniec roku, mój kuzyn urodzil się w styczniu, umiał juz chodzić gdy ja się pojawiłam na świecie! Ale z drugiej strony zawsze to człowiek o cały rok mlodszy od innych :)
Amelia list do Mikołaja pisze i rysuje, oby matce kasy starczyło..
Dzis u nas późny obiad, tak mi sie nic nie chce pitrasic, mam pierogi i pulpety od mamy ale pierś leży i patrzy tak na mnie...

reklama
Luca
Norma labo do 4, ale moja dr cos mowila, ze 4 to dla kobiet po 40 czy jakos tak. My mamy miec chyba ok 1-2. Ft 3i4 tez robilam.

Margo mhm nie wiedziałam że jest jeszcze podział na wiek. Tsh ok 3 jak miałam to lekarka mówiła że dobry wynik. Teraz mam coś ok 1,5 ale to po porodzie więc zobaczymy jak będzie za parę miesięcy.

Cześć witam :) U mnie tez stwierdzono cukrzyce ciazowa. Juz w 12 tygodniu wynik 100 na czczo, a szlam na to badanie 40 minut szybkim marszem, wiec ciekawe co bez tego. Potem obciazenie glukoza i bummm wynik pozwalający. Wiec witam sie z Wami serdecznie :)

Jestem teraz w 18 tygodniu. Skierowanie na glukoze dostalam od razu na 75 g czyli juz diagnostyczne po tych wynikach ogolnych. I wtedy na czczo 109, po godzinie 213, a po dwoch 174. Takze very najs :) Jakos ogarnelam to dieta poki co, z pomoca internetu bo w poradni zostalam raczej olana. Zobaczymy co dalej ale to forum bardzo duzo wiedzy mi dalo.

Witaj Oliwio, trzymam kciuki za sukcesy w diecie.
Luca, forumowa ekspertko, czyli skoro ja miałam na czczo tak jak Oliwia, po godz 81 a po dwóch 82 to moja cukrzyca jest jakaś inna czy co. Najlepsze jest to, że to endokrynolog kazała mi zgłosić się do diabetologa, bo wyniki na miejscu w szpitalu byly powyżej 100 na czczo a gin przyjmuje w przychodni gdzie nie robią analizy na miejscu tylko wysyłają do Lublina. A po kilku godz wiadomo ze wynik ulega zmianie. I tak myślę ile tam dziewczyn robiło obciążenie i wynik w normie wyszedł a ile tam ukrytej cukrzycy. A jeszcze dodam ze jedna lekarka ogólna zobaczyła moje wyniki i stwierdziła ze to nietolerancja glukozy na czczo a nie cukrzyca ciążowa. Ale chyba diabetolog wie lepiej..

Poszlam ze skierowaniem z takimi wynikami do szpitala wojewodzkiego, specjalistyczna poradnia podobno. Pielegniarka ze ojojoj i pojazuje lekarce ta pffff i do kolejki na miesiac. Do dietetyczki wyslali wyniki ja nie interesowaly, dala kserowke ze to dobre a to zle i siema. I przez miesiac szukalam sama i mialam okropnego dola. Jak sie doczekalam na wizyte i w koncu laskawie dostalam gluometr (oczywiscie wizyta znowu 2 minuty i won) to mi sie poprawilo psychcznie bo juz wiedzialam na czym stoje. Na czczo jest ok poki co, po sniadaniu male wyskoki, a reszte ogarniam. Ale z taka pomoca to dzieki bardzo. Nie wiem kto mi pomoze jesli bedzie insulina bo na pewno nie te baby.

reklama
Oliwia a nie możesz pójść prywatnie do diabetologa? Bo powiem szczerze że jestem w szoku takim traktowaniem. Mnie nawet lekarka nie dała slierowania tylko poszłam do lekarza rodzinnego. No i ze skierowaniem (było napisane pilne) poszłam do diabetologa żeby się zapisać a przyjęli mnie od razu. Dostałam glukometr mimo, że jako tako cukrzycy nie mam bo moje wyniki były na granicy normy. Ale kazała przestrzegać diety i mierzyć cukier raz dziennie po różnych posiłkach. No i oczywiście mierzę ale co do diety to bywa różnie. Bo czasem zjem ciastko i cukier w normie a na czczo mam troszkę ponad 70. Sporadycznie wyjdzie 80-84. Ale bardzo rzadko

Do góry