reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

tez jestem ciekawa *AgA* co ci powie, pisz od razu jak wrócisz...
u mnie dziś cukier na czczo 75 , z tej okazji śniadanie kromka chlebka z jajkiem na twardo, + kaszka smakija i jedno merci:no: oj te niskie cukry nie mobilizują...

reklama
Hej! Dawno nie pisałam, ale czytałam Was na bieżąco. Termin porodu mam za tydzień, jeśli chodzi o poród to nic się nie dzieje, żadnych skurczy, rozwarcia, no dosłownie nic!!! Ale cukry muszę trzymać cały czas na wodzy, myślałam, że przed porodem już to się wszystko poprawi, a tu guzik! Wczoraj zjadłam kubek płatków i cukier po nich 170!!!:szok:Straszne jest zobaczyć taki wynik, zresztą mam też podwyższone wyniki po śniadaniu, niewiele 142-143, ale zawsze, a jem tylko 1 kawałek chlebka z wędlinką lub jajeczkiem i ogórkiem, na czczo 82, a po takim śniadaniu już ponad 140. Szlak mnie trafi jak niedługo nie urodzę. Do diabetologa już mi się nie chce jechać, to 100 km, więc czekam, może sprawa sama się rozwiąże. Już porządki zrobiłam, ale to niczego nie przyśpieszyło. Pozdrawiam

Ja po sniadaniu dzis 116 :/ (moja krakowska norma to 120) Czyli wina lezy po stronie kiełbasy :) od dzis znów wędlina drobiowa :) a w piątek ryba! Dziewczyny jakie ryby na kanapki jecie -> jakies wskazówki?

AgA masz rację po godzinie po 50 powinno być do 140, ja miałam 160 i zlecone dodatkowe badanie z obciążeniem 75 gr glukozy,a tu wynik po 2 godz 180!!!:crazy: No i jestem z Wami, ale mam taką nadzieję, że już niedługo

ja często, jadałam makrele wędzoną na przemian z tunczykiem bo nie tyłam i potrzebowałam kalorii, ale mi się przejadło teraz najczęsciej jajko na twardo, lub serek wiejski lub almette.

Ja też makrela (ale bardziej dlatego że za nią przepadam)

Dziś zaszalałam na śniadanie :no:
I wcale nie zjadłam aż tak super.
Robiłam sobie kawkę i w tym czasie podjadłam przewspaniałego palmiera (no, kilka gryzków)
A na śniadanie kromka tego gryczańca z dosłownie kapką dżemu (do kawki)
I po godzinie umarłam jak zobaczyłam wynik :baffled:
167!!!
Dalej mam nadzieję że glukometr się pomylił :sorry:

Aha, i teraz ostrzeżenie dla mierzących cukier po 2 godzinach.
Zmierzyłam.
Spadł do 99!
Czyli te pomiary po 2 godzinach są do d... Co z tego że jest norma do 120 (i to z zapasem), jak po drodze mogę zrobić krzywdę dziecku mając 170 po godzinie?
Czytałam na innym forum jak się dziewczyny cieszyły z wyników 115-120 po 2 godzinach i po zjedzeniu czegoś bombowego.
Ciekawe jakie miały wyniki po godzinie? 200? :baffled:
Dziwne że lekarze dają w ogóle takie zalecenia :no:

moniqsan a jakie masz, średnie wyniki z pomiarów cukru? Czy przekraczają ci 140? u nmie średnio w granicach 120-13o niby nie przekraczaja ale jestem blisko normy :angry: a tygodniowe to glukometr pokazuje 121 to chyba nie tak żle, wyczytałam w necie że, dopiero powyżej 140 w średniej dziennej wzrasta ryzyko niebezpieczeństwa dla dzidziusia ale nie mam pojęcia jak do tego się mają wyniki hemoglobiny glikowanej, bo skoro ja mam dość wysokie średnie a hemoglobinę idealną 5,2 to już nie wiem jak się ma jedno do drugiego?

a tak na marginesie, właśnie wczoraj usłyszałam, że znajoma , która nie miała cukrzycy urodziła synka 4700 ! I to poprzez poród naturalny bo lekarz, na dzień przed porodem ocenił, że dziecko ma 3700, rodziła tylko 2 godzinki, szok, co????

Ostatnia edycja:
cześć, kiedyś do was zaglądałam bo czekam na cukrzycę i mówiłam że się kiedś pojawię. Dostałam wyniki, a nie mogę znaleść stronki żeby je zinterpretować, macie jakąś?

reklama
ptaszyna83, ale ja nie piłam do Ciebie :tak:
Są osoby które mają mierzyć po 2 godz, nawet tu na forum i o tym mówiłam, też oczywiście nie ganiąc ich samych tylko systemu w jakim funkcjonują (chyba że jest jakieś logiczne tego wyjaśnienie, bo ja na razie tego nie rozumiem :no:)

nikuś
U mnie glukometr pokazuje średnie z tygodnia 117, z 30 dni 118, z 87 dni 118

Ale i tak uważam że to wszystko to pic na wodę.
Bo żeby to było zgodne z prawdą i działało jak trzeba, uważam że się powinno mierzyć cukier po wszystkich posiłkach. Co z tego że trzymam normę po głównych posiłkach, jak czasami zmierzę sobie po jakiejś przekąsce która wyglądała mi na lekką i mam 160? 5 paluszków 168, miseczka lodów (ok 220-250 g) 120. Bądź tu człowieku mądry :baffled:

Do góry