reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Ja dzis na 2 sniadanie wciagnelam znowu nalesnika i po 2h - 96.
Elmoo ja jem co 2-3h. Moje posilki mnie normlanie syca, bo jem pieczywo na sniadanie, na obiad tez w miare normalnie tylko mneijsze porcje ziemniakow itp.. Generalnie jako przekaske jem sobie jablko, kabanosy, ogorki.
Aha i ja nie stostuje zadnych norma weglowodanowych, zamiennikow czy czego tam jeszcze. Tylko, ze mi jakos tam sie te cukry w miare normalnie trzymaja.

elmoo - mamy dość blisko termin porodu :-) A jeśli chodzi o przekąski, to staram się najadać na główne posiłki i jeść co 2,5h. Ale czasem i tak w międzyczasie jestem głodna, wtedy najlepiej - surowa marcheweczka, kabanos, parówka itp białkowe sprawy. Albo mleko, kakao (niesłodzone), jogurt (naturalny), twarożek. Nie powinno być tak, że chodzisz głodna. W końcu to ciąża i musisz odżywiać się tak aby normalnie przybierać na wadze. Poczekaj też trochę aż organizm się przyzwyczai do pór posiłków. Jakbyś byłą bardzo głodna, to zawsze możesz przyspieszyć kolejny posiłek i jeść np co 2h.

Ja mam 28, ale maluszka urodzę już jako 29-latka :tak:

Witam wszystkie słodkie Mamy!
Forum BB podczytuję już od jakiegoś czasu, wreszcie wypada się przywitać :)
"Nowym nabytkiem" chyba się nazwać nie mogę- na diecie jestem od końca grudnia ub. roku, mam podejrzenie cukrzycy przedciążowej- glukoza na czczo 99mg/dl była "uprzejma" wyjść, a więc za dużo jak na normy ciężarne... Próby obciążeniowej jeszcze nie miałam i chyba nie będę mieć...
Ogólnie jakoś sobie z dietką radziłam i mam nadzieję, że insulina nie będzie potrzebna, choć trochę się obawiam że od teraz moja trzustka będzie miała "pod górkę" z powodu wzrostu zapotrzebowania na insulinę w II/III trymestrze.
Na razie zaczęłam mieć problemy z porannymi cukrami- dotychczas było 80-90 po śniadaniu, wczoraj 120, a dzisiaj 110... :( A jem jak dotychczas (pieczywko chrupkie, wędlina, pomidor). No nic, zobaczymy...

Aha, normy mam: na czczo do 90mg/dl, 1h po jedzeniu do 120mg/dl. Mam nadzieję, że ich w najbliższym czasie nie zaostrzą do 100 (jak pisałyście wcześniej), choć i tak strach, że na tę "nowinkę" wpadnie moja ginekolog i będę mieć przechlapane ;-). Teraz i tak mam mierzyć średnią glikemię dobową i ona właśnie nie może być wyższa niż 100 :-0

Tak w ogóle, to też- podobnie jak mama_Ola ciążę od niemal początku spędzam w domku, mało się ruszając z powodu początkowo plamień (spowodowanych prawdopodobnie przez krwiaka podkosmówkowego w macicy), a teraz "twardniejącego" brzucha.

Majka20001 - wychodzi mi, że jakoś podobnie mamy urodziny (chyba że coś pokręciłam- ostatnio to jedyne, co mi dobrze wychodzi :->); ja 19 maja kończę 30 lat.

Dobra, na razie tak tylko wstępnie parę słówek gwoli przywitania się. No i oczywiście- Gratulacje dla wszystkich Mam, które mają już Dzieciaczki przy sobie! :)
Pozdrawiam

Majka- fajnie :happy2:
No i proszę- okazuje się, że nie tylko cukrzyca może stanowić na forum wspólny element... ;-)

Witam wszystkie słodkie mamy :)

Wanda co do za dieta o której pisałaś?
Postanowiłam zastano0wić się nad dietą białkową i z ciekawości chodziłam po sklepach i nie ma nic co by nie miało tłuszczu a wiem , że przy diecie białkowej nie powinno być się głodnym.

Aureolcia - ja sobie zrobiłam najpierw tsh i wyszło mi 2 razy wyższe i dopero wtedy do endokrynologa - kazał mi dorobić FT4 i anty TPO (to FT4 miałam jeszcze w normie a przeciwciała znty TPO juz były wysokie) - mój endokrynolog stwierdził, że wczesnie wykryte to miałam - a objawy inne oprócz tycia to senność, zmęczenie, problemy z cerą, sucha skóra i włosy, zaparcia
Starlet - ja właśnie mam chustę Bebelulu Rapalu:tak:
Majka - ale sobie prezent na urodzinki strzeliłaś;-)
Elmoo - ja staram sie nie jeśc pomiędzy - jem co 2,5 - 3 godziny
Nimue - witaj wśród słodkich mam! Ja też od początku ciąży na L4

zaczęło kropić a miałam suszarkę z praniem na dworze - nie zauwazyłam, że siedzi osa na bluzie i mnie franca użądliła:szok:

ujjj Andzia S - a to niedobra franca.... ja bym juz miala banię na pół ręki.... :( a co do prezentu to wolałabym go sobie strzelić szybciej zeby moc torta wciągnąć :)

reklama
Witaj nimue wśród słodziaków :blink:

Co do norm, to raczej się nie przejmuj że coś zmienią. Najpierw musieliby ujednolicić obecnie obowiązujące, a co region to inna "moda". Próbę obciążeniową robi się zazwyczaj koło 23-24 tc, bo wtedy zazwyczaj dopiero rozpoczyna się cukrzyca ciążowa (dojrzewa łożysko i produkuje w największej ilości hormony, które regulują pracę trzustki, a w naszym przypadku zaburzają :-p), pewnie dlatego cukry zaczęły być mniej posłuszne...
Ja mam normy do 130 po 1h, ale diabetolog zakreśla mi na czerwono wszystko, co przekracza jakieś 125 uznając za podejrzane ;-)
Życzę cukrowej stabilizacji i zniknięcia cukrzycy po ciąży.

Do góry