reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

No niestety WildWild, tylko, że to nie życie jest popieprzone, a ludzie... Uuuu to bedzie się działo jak mężulek wróci wrrrr;-), a tak na marginesie to kiedyś chodziłam z chłopakiem z Gdyni i bardzo podoba mi się Twoje miasto:-)

Dobranoc:-)

reklama
ja w gdyni mieszkam dopiero od 3 lat..ale kocham to miasto:) nie przeprowadze sie nigdzieeee.. po za tym wlasnie kupilismy 2 mieszkanie i tylko 3 kg od poprzedniego bede mieszkala... dalej-ani rusz!!

Witaj, jestem w podobnej sytuacji, po obciążeniu 75g glukozy miałam po 2 godzinach wynik 233. Od razu skierowanie doszpitala dostałam, tam mnie nie przyjęli bo brak miejsc, zarejestrowałam się do poradni diabetologicznej dla kobiet w ciąży, kupiłam glukometr i już sporo się dowiedziałam na temat diety, poczytałam w necie i 8x dziennie sprawdzam poziom cukru we krwi, wyniki teraz mam super.
Jeśli masz pytania pytaj- postaram się pomóc.

Witam, mam zdrowego, 18 miesięcznego synka. W ciąży też miałam cukrzycę, obeszło sie bez insuliny ale tylko dzięki mojej silnej woli i chęci urodzenia zdrowego dziecka. Ja łasuch musiałam z dnia na dzień zrezygnowac ze słodyczy, soków, miodu, owoców, mleka, jogurtów. Kupiłam glukometr, bardzo pomagał mi diabetolog - dlatego zalecam wizytę jak najszybciej. Mierzyłam poziom cukru 5 razy dziennie. Ważne w tej diecie jest regularne spożywanie posiłków, 6 razy dziennie i niedopuszczanie do głodu. Ja mogłam jeść ciemne pieczywo, wedliny, zółty ser, pomidory, ziemniaki i mięso oraz warzywa. Natomiast cukier skakał mi po mleku, twarogu, jagurtach - wiec z tego zrezygnowałam. Można się przyzwyczaić, a w sklepach ze zdrową zywnościa sa nawet słodycze dla diebetyków :-) Ps. W szpitalu dziewczyna miała w nosie nakzay lekarzy i skończyło sie insuliną - więc wybór należy w zasadzie do WAS. Powodzenia!

Witaj. Ja teraz jestem w 8 m-cu ciązy i też mam tę cukrzycę, dowiedziałam się o niej w 6tym z testu obciążenia glukozą 75g, po dwóch godzinach miałam 150, a norma jest do 140. Na początku była dieta ale wraz z postępem ciąży cukry też rosną dlatego teraz juz od miesiąca mam insulinę, nie jest miło ją sobie podawac ale to dla dobra dziecka. Musisz jak najszybciej pojść do diabetolog to ona powie ci czy bedziesz miała diete czy insuline i nic sie nie bój bo wczesniej wykryta cukrzyca ciązowa i leczona nie jest grozna.

Witam :-)
jako, że z innymi ciążowymi słodkimi mamuśkami trujemy naszym koleżankom w innych tematach postanawiamy założyć odrębny wątek, który się jeszcze nie pojawił.
Na pewno jest to strapienie wielu ciężarnych jak i mnie dlatego proponuję, aby się wspierać, doradzać, podawać informacje dietetyczne oraz przykłądowe posiłki z niskim indeksem glikemicznym, dzielić się informacjami od diabetologa i rozmawiać o pociechach :)

Powodzenia i pozdrawiam

Jako, że jestem tu pierwsza to podziele się świeżymi informacjami.

Właśnie wróciłam od diabetologa - wspaniały lekarz, wszystko tłumaczy z przekonaniem swojej racji, słucha moich pytań i tak dalej..
Cukier mierzę 1,5h po trzech głównych posiłkach i na czczo. średnia z kilku dni to:
79-90-111-76
73-90-114-111
77-99-127-108
90-99-115-99

3 razy udało mi sie zjeść pół grejpfruta po jakims posiłku, pije raz dziennie kawę zbożową z mlekiem.
Pani doktor słusznie przyznała, że zbliżają się święta i czeka mnie wiele pokus. powiedziala, ze najbardziej niebezpieczny jest cukier, ktory dlugo sie utrzymuje w podwyzszonym stanie, zatem jak pozwole sobie na pierogi, rybe smazona czy barszcz pozniej ubierac kurtke i sporo maszerowac az zeby sie spocic zeby spalic jak najszybciej i przegryzac duza iloscia surowych warzyw bo one zawieraja najwięcej błonnika i spowalniaja wchłanianie cukrów.
Nie liczę na ciasto ;/ ale na barszczyk z uszkami czy gołąbki ( bo u mnie sie je) sie skusze z powodzeniem :)

Następna wizyta czeka mnie 7go stycznia i znowu kontrola. Cieszy mnie fakt, ze nie przytyłam. Od ponad 3 tygodni przybyło mi 200gram co oznacza ze nawet schudłam bo przeciez dziecko na pewno przez ten miesiąc przybrało na wadze.
Najważniejsze aby było zdrowe.. Na internecie mozna wyczytac wiele strasznych informacji o cukrzycy ciązowej i przez to chodziłam zestresowana - bałam sie o zdrowie malenstwa. ale dr naprawde uspokajała i mowila ze jesli diete sie prowadzi aby utrzymywac cukry w normie nie ma najmniejszych obaw co do stanu dzieciątka.

reklama
witam was bardzo serdecznie,jestem w 27 tygodniu ciazy i moja gin zlecila mi badania obciazone glukoza tylko ze dawka mam 75mg.dzis bylam u lekarza rodzinnego widzial moje skierowanie na badanie i mowi mi ze w zupelnosci wystarczylo by 50mg ze ta dawka 75mg jest za duza i to bedzie szok dlas maluszka,napioszcie prosze jaka wy macie dawke albo mialyscie,bo ja nie mam kogo sie nawet poradzic,moj lekaqrz rodzinny mowi mi ze da mi skierowanie na te badania ale obciazone 50mg i ze te wyniki mam pokazac mojemu gin,a wytlumaczenie moge miec takie ze wzielam nie te skierowanie do laboratorium ale czy warto tak kombinowac?????nieiwem czy mam ufac mojemu gin czy lekarzowi rodzinnemu.a wy co myslicie na ten temat.................................................

Do góry