reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Dominika a posiłki welgowodanowe?? bo cukier podwyższa się przeciez nie tylko po słodyczach czy rzeczach słodkich a niektórym np poo ziemniakach albo po pieczywie białym, i produktach wysokoprzetworzonych.

reklama
Dominika wiem co czujesz, ale musisz wsłuchac się w swój organizm.
Ziemniaków podobno nie zalecają a jak robie ziemniaki do obiadu to wyjmuje sobie z wody 2-3 na talerz a dla męża duszę z koperkiem i masełkiem i po takiej formie mi nie skacze. wczoraj na sniadanie zjadłam jajecznice na kiełbasce wiejskiej z 3 jaj! i po poltorej godziny cukier miałam 94.

Na obiad natomiast 2 ziemniaczki i 2 kawałki rolady nadziewanej z poledwicy i surówka i cukier po 1.5h wyszedł mi 105. z tej racji wczoraj pozwoliłam sobie na kawałek sernika. Bo skoro doktor mowila mi ze najwazniejsze w cukrzycy jest to aby cukier na wysokim poziomie sie dlugo nie utrzymywal to mozna czasem zrobic sobie lekka dyspenze.

Ryz jest bardzo dobry dla nas i tez sie dziwie dlaczego taki wynik Ci wyskoczył. A z drugiej strony jedna kromeczka nie powinna az tak wpływac bo ja sama jem ich dziennie sporo. Bo co tu jesc innego.

W szpitalu jak lezałam na obserwacji miałam diete cukrzycowa to na sniadanie/kolacje dostawalam 2 kromki bialego pieczywa i jedną ciemna do tego kawalek masła i 3 plasterki wędliny drobiowej. i cukier mialam w granicach 95-105.

Dziewczyny, ja zauważyłam, że jak się trochę więcej poruszam po posiłku, to cukier mam niższy niż jak siedzę, dlatego po posiłkach nie lecę położyć się na kanapę, tylko sprzątam, lub idę z psem na spacer..

Właśnie Miroslava ja tez zauważyłam, wczoraj po kolacji poszłam prosto w pielesze i miałam 122 - w normie ale jak na moje wyniki to wysoki byl. a tak to staram sie po jedzeniu cos wyprasowac, umyc naczynie czy chociaz isc sie wykapac zeby bezczynnie nie lezec i jest juz zupełnie inaczej.

Mirka pytałam moja diabetolog o badanie hemogl A1C i powiedziała, że to badanie byśmy wykonały gdybym miała cukrzyce przed ciążą aby zaobserwować jak dieta wpływa na moją glukozę, poza tym mowiła ze w ciążowej cukrzycy sie tego nie wykonuje raczej. i tak samo jak powiedzialam ze kiedys badałam sie nie tylko po 1.5godziny ale tez po godzinie i zawsze po godzinie bylam przerazona bo byl wysoki wynik to mnie okrzyczala i powiedziala ze mi nie kazala badac po godzinie!!!! hehe, ja juz nic nie wiem, ale co lekarz to inne doświadczenia i inne zalecenia.

Ostatnia edycja:
Dokładnie Justina, każdy lekarz leczy inaczej i ma inne zasady, mi kazała się badać po godzinie, więc też tak badam, ale i tak nie jest źle, najważniejsze, że wyniki mamy w normie:-) A co do przybierania na wadze, to ja też słabiutko przybieram, w ciągu ostatniego miesiąca przybrałam 10 dkg, ale mi to nie przeszkadza, bo mam nadmiar tłuszczyku sprzed ciąży, a w ciąży jak do tej pory to jestem na minusie, do mojej wagi sprzed brakuje mi jeszcze 80 dkg. Ale diabetolog powiedziała, że teraz to już powinnam przybierać...no może na następnej wizycie okaże się że przybrałam, ale jak narazie to ja nie narzekam:-D

Jak przeżyłyście Święta? Ja w wigilię oszczędzałam się, więc wyniki był ok. Ale w 1 dzień Świąt i wczoraj trochę sobie pozwoliłam za mocno i już nie było tak wesoło...
Ja miałam badać 1,5h po jedzeniu, także co lekarz to inne zalecenia. Ale myślę, że właśnie dostosowane do każdego indywidualnie.
A przez ten cukier przytyłam sporo... Po ostatniej wizycie waga pokazała 18 kg na + (!!!!!) :) Ale tak bardzo po mnie tego nie widać. a twarzy, czy w rękach, nogach wyglądam mniej więcej tak samo jak przed ciążą. Chyba wszystko poszło w brzuszek :)

reklama
U mnie święta były ok, nie miałam problemów z cukrem, oprócz wczorajszej kolacji, ale poprostu zmierzylam poziom cukru 10 min przed czasem i miałam podwyższony, ale jak sprawdziłam już potem to było ok.

Dominika, ja dla odmiany nie przytyłam jeszcze nic od początku ciąży i na następna wizytę u diabetologa mam się stawić z kg na plusie, mam nadzieje, ze mi sie uda. Ale moja mama miała tak samo, ze w ciąży nie przybierała na wadze, nie wiem, moze to rodzinne..bo głodna nie chodzę, jem tyle ile potrzebuję....

Do góry