reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Agga widze ze po nocach piszesz jak i ja kiedys :D 1,3,5 ;))) teraz wylaczam kompa na noc bo Pola je i zasypia :) z tym ze my na jednym lozku tata w drugim pokoju na drugim :)
co do przekarmienia to wydaje mi sie ze swojego mozesz dawac ile chcesz ale sztuczne to juz ostroznie :)
dzis neurolog :/

aaa 2 miesiace minely od niesamowitej meki :D

dziewczyny jakie badania warto zrobic zanim lekarz dobierze i przepisze antykoncepcyjne ? nigdy nie bralam :))

Ostatnia edycja:
reklama
assica napisz jak Twoje pomiary u mnie dzis na czczo 95 po normalnym sniadaniu 86
martwi mnie to ulewanie u malego raz wiecej raz mniej ma takie pory dnia ze co zje to zwrot na wadze ladnie przybiera nie wiem czy leciec do doktora czy to ja przewrażliwiona jestem połozna ma byc we czwartek zapytam
dobrych cukrow Dziewczęta w ten piekny słoneczny dzien :-)

Z powodu braku poprawy cukru na czczo, kazał mi dr zwiększyć insulinę do 12 jednostek i... dziś rano miałam pierwszy raz poniżej 90: 87! Huuuura! :-D (skaczę z radości podtrzymując brzuch:)

Mama_ola Jak będziesz po wizycie to napisz co i jak i u kogo, bo ja też w Sz-cinie do lekarzy chodzę. I co oprócz leżenia bierzesz na te skurcze. Ja tylko no-spę i asmag. Ale mi się unormowały i nie przekraczają 20 na dobę. Mogę sobie pozwolić na chodzenie na spacery powolutku i bez obciążenia.

Andzia_S Mnie w każdej ciąży spojenie bolało, ale to podobno normalne, bo łono się rozchodzi przygotowując się do porodu.

Aasica Co znaczy że z cukrzycą nie wolno wędzonego? To o ryby chodzi? Czy o kiełbasę, kabanosy też? Bo ja jem makrelę, łososia i szprotki, a może to mi szkodzi?

A jak to jest z przyrostem wagi u ciężarnej z cukrzycą??? Od początku tej ciąży schudłam 10 kg, tylko brzuszek rośnie. czy ma na to wpływ cukrzyca, czy to że przed ciążą swoje ważyłam? Szwarna ze mnie dziołcha ;)

Witam Słodkie,

U mnie od kilku dni cukry w normie. Właściwie od powrotu ze szpitala. Wiem już mniej więcej co mogę jeść, a czego nie i nawet 120 udaje mi się nie przekraczać :-). Dziś na przykład 2 wasy i sałatka z tuńczykiem, groszkiem, kukurydzą, żółtym serem i świeżymi warzywami okraszona majonezem. Bałam się szczególnie tej kukurydzy, bo przestrzegali. Troszkę się stresowałam, a tu 115 :-). A nawet się najadłam!

starlet - z tymi skurczami to tak dziwnie. Sama już nie wiem kiedy je mam. Cały czas biorę leki, więc nawet jak mam skurcz, to dużo słabszy niż wcześniej i mogę go nie zauważyć... Choć wydaje mi się, że nie zdarzają się częściej niż 3-4 na dobę, a wczoraj to żadnego nie zarejestrowałam. Mam nadzieję, że lekarz uzna to za dobry znak :blink:. A nic tego wszystkiego nie zapowiadało. Od stycznia moja ciąża wręcz książkowa. Sporo ruchu, prac domowych i żadnych negatywnych efektów. Mam pewne podejrzenia co mogło te skurcze wywołać (masowanie brzucha na długaśnym usg lub silny stres i pół dnia płaczu), ale zapytam o to lekarza dzisiaj.

aasica - dzięki za życzenia, oby się spełniły. Ja pisałam o truskawkach - miałam po 1h 122, ale jadłam z jogurtem. Tylko, że wg moich norm jest ok. Może nie rewelacja, ale ... uwielbiam truskawki i nie umiem ich sobie odmówić :zawstydzona/y:

wwwanda - napiszę, napiszę. Mam nadzieję, że dobre wieści. To co piszesz trochę mnie podnosi na duchu. Ja w tej chwili jak napisałam wyżej mam po kilka skurczów dziennie. Tylko, że jestem na lekach - biorę cordafen (4x1), który zmniejsza zdolność mięśni do kurczenia. A do tego aspargin (3x2). A ja też rybki wędzone pochłaniam (łososia, halibuta mmmm). I mięsko też! Nie słyszałam, żeby miały być szkodliwe... Wiem tylko, że rym takich jak makrela czy tuńczyk nie można za często (do 2-3 x na tydzień) bo mogą zawierać metale ciężkie.

Pięknego dnia i niskich cukrów.

Ostatnia edycja:
Agga a może to mleko którym go dokarmiasz mu nie odpowiada, spróbuj dać mu inne :tak:

A ja dzisiaj w nocy podłożyłam sobie pod pupe poduszke i już mnie te biodra tak nie bolały, ale magiczna poduszka i tak jest rewelacyjna i mimo że droga to nie żałuję że ją kupiłam :-)

Jeszcze 6 godzin do wizyty u gin :szok::szok:

Może już czas żebym zaczęła prać ubranka??

Witajcie słodkie mamusie.. te nowe i te już zadomowione...
Długo nic nie pisałam....

AGGA: GRATULUJĘ WIELKAŚNEGO SYNCIA !!!!!

Nie pisałam, bo i jakoś z nastrojem u mnie kiepsko.. wróciły nudności a wczoraj byłam znowu bliska spotkań z kibelkiem.... cały dzień w łóżku...
Co do bólów spojenia łonowego, dziewczyny cieszcie się, że nie macie ich od 20 tygodnia... ja je non stop mam i z czasem się nasilają... czasem myślę, że jak idę do ubikacji to zgubię "zawartość".. no i straszliwe kłucia "pipki"... naprawdę jest to straszne.. dobrze, że w 1 ciąży tak nie miałam, bo bym się ostro zastanawiała nad drugą....

Widzę, że niektórym fajnie cukry wychodzą.. ja się ostatnio pochwaliłam, że u mnie chyba wogóle nie ma cukrzycy.. a tu wczoraj ZONK !!!! nigdy tak nie miałam.. po lekkim jedzeniu 179 !!!! zmierzyłam z innej ręki a tam 169.... nawet takiego wyniku nie wpisywałam do książeczki obserwacji, bo jakbym na to patrzyła to chyba codziennie bym zawroty głowy miała.... aaa i zjadłam właśnie ciastko na biszkopcie truskawki w galaretce (niesłodkiej) a między malusia warstwa budyniu.... nigdy więcej. !!!!!
Czuję że mnie się skurcze zaczynają.. ale pewnie ze 2-3 tygodnie to spokojnie je przeżyję... dzisiaj jedziemy do szpitala umawiać termin cesarki... już się nie mogę dokładnego terminu doczekać....!!!!

Aureolcia: wg mnie za wcześnie napranie.. chyba że się wcześniejszego porodu spodziewasz... Za niedługo będzie ciepło, to pranko szybko wyschnie i będzie świeżutkie... ja dopiero teraz robiłam pranie.. z racji że ja mniej więcej wiem kiedy mała będzie z nami...

Wiolan nie spodziewam się wcześniejszego porodu ale nie znam dnia ani godziny :szok:
Pewnie po dzisiejszej wizycie u gin cos się więcej wyjaśni, czy się tam juz coś "otwiera" czy nie, ooo matko coraz bardziej mnie to przeraża :szok:

Mnie też ok 20 tygodnia bolało spojenie, ale jakoś samo przeszło, za to teraz walcze z bólem bioder, który nie pozwala mi spać bo w dzień aż tak nie dokucza :baffled:

Czy to możliwe żebym miała siniaka jeśli młody ciągle atakuje jedno miejsce?

maria dawałam jabłkową z bobovita, bez glutenu. czytalam ,że gluten podaje się po 4 miesiącu dzieciom karmionym piersią a po 5 butelką, więc jeszcze poczekam do 5. Kaszka jest fajna bo gęsta, tylko tam jest napisane , żę 3 łyżki stołowe i dałam ale czubate, a sama nie wiem. Jak znajdę czas to napisze do bobovity to mi odpowiedzą.

Włąśnie przebrałąm małego i ... poleżał na macie 3 minuty i zrobił kupe.

Na ile wam starcza paczka pieluch i jaka jest duża?

reklama
Dziewczyny czy wy też macie przed wizytą u gin taką schize że dziecko waży 5 kg :szok::szok: 3 tygodnie temu ważył 1400g więc chyba do 5 by nie dał rady dociągnąc :no:

3 godziny do wizyty :szok::szok:

Do góry