reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Andzia_S a jaki masz glukometr?
Ja dzisiaj na drugie sniadanie zapodalam sobie Danio waniliowy zeby sprawdzic jak taka slodkosc na mnie wplynie - po godzinie wyszlo mi 124.

obecnie mierzę na optium xido - od około 2 tygodni. Mój mąż ma accu checka i na nim mam na czczo dobre cukry - jak porównywaliśmy to różnica byłą spora i dlatego zaczęłam czytać na necie o optium i się okazało, że zawyża bo mierzy cukry z osocza (krwi pełnej) a nie obwodowej. Zobaczymy co powie lekarz

reklama
obecnie mierzę na optium xido - od około 2 tygodni. Mój mąż ma accu checka i na nim mam na czczo dobre cukry - jak porównywaliśmy to różnica byłą spora i dlatego zaczęłam czytać na necie o optium i się okazało, że zawyża bo mierzy cukry z osocza (krwi pełnej) a nie obwodowej. Zobaczymy co powie lekarz

Ja mam optium omega i tez bada z osocza i ponoc zawyza.
Porownalam wyniki z glukometrem tescia, na moim bylo 83, a na tescia 76 ;-)

Witam słodkie.

czytając was wpałaszowałam ponad pół czekolady zagryzając słonymi paluszkami....uwielbiam mix słonego ze słodkim......
a potem się nie dziwię że wy piszecie o skórze zwisającej a mi co najwyżej zwisają piersi od nadmiaru mleka:-D:-D....bo u mnie brzuch jak u kobiety w ciąży.

agga ja Ci tam nie doradzę ale ja poszłabym pewnie do szpitala tak jak już któraś napisała żeby czuć się bezpieczniej....a poza tym nie chcą oni już też zacząć podawać zastrzyki które mają przygotować tam szyjkę??

co do wagi mojej małej to dowiem się za tydzień jak pójdziemy do lekarza na szczepienie.....

Orientujecie się czy w tej 5 w 1 to już są w niej na rotawirusy czy to się płaci osobno??
Bo u nas to 5 w 1 kosztuje 125 za każdym razem....

A co do wkłądek że są miękkie to kurczę muszę znależć w jakimś sklepie i sobie pomacać....

Ostatnia edycja:
Dzięki za porady :-) Jeżeli chodzi o obawy to się za bardzo stanem Filipa nie martwię, bo wiem, że jest ok. W każdym razie jutro pojadę na KTG pewnie przed obchodem znowu czyli przed 12, jak będzie ok to wybyjędo domu i 8 z rana sięjednak zgłoszę już bez marudzenia. Czytałam, że niby do skończonego 41tc można być w domu jeśli nic się nie dzieje ale pójdę bo pewnie badania jakieś chcą wykonać i sprawdzić jak tam młody i łożysko sobie radzą :-) Tak więc to będzie taki jakby kompromis pomiędzy tym co ja myślę a tym co zarządziła lekarka. Mam nadzieję, że nie jest to decyzja skrajnie nieodpowiedzialna... (albo w ogóle nieodpowiedzialna).

aasica też uwielbiam połączenie słodkiego ze słonym :D Pamiętam, że u mnie w sklepie osedlowym były takie ciacha Digestive w czekoladzie mlecznej i dodatkowo ta czekolada była właśnie słona. Zajadałam się tym potwornie! Teraz widzę, że ciacha te sa ze znaczkiem "LU" więc nie wiem czy dalej są te same ale warto spróbować. Link do ciach jaki znalazłam: Ciastka oryginalne w mlecznej czekoladzie "Digestive" (LU Polska) - Kalorie - Vitabaza - Diety - Vitalia.pl / Najbardziej przydatne opinie / Strona 1

Hej Słodkie Mamusie,

Ja po wizycie u diabetologa. Dostałam glukometr, paski i mam się kłuć 4 razy dziennie - rano na czczo i po 1h po śniadaniu, obiedzie i kolacji. A do tego dieta, dieta, dieta... Nie wolna mi jeść żadnych słodyczy, miodu czy cukru, owoców, soków, białego pieczywa, owocowych jogurtów, śmietany i majonezu. A do tego 6 posiłków dziennie o dokładnie wyznaczonych porach (w tym śniadanie najpóźniej o 8!). Ale pewnie Wy to już znacie. Szczerze mówiąc liczyłam, że lekarz spojrzy na moje wyniki i stwierdzi, że są na tyle dobre, żebym pomierzyła sobie cukier najpierw bez szczególnej diety i wtedy oceni, czy coś jest nie tak. A ja mam wrażenie, że na takiej diecie, to umrę z głodu :baffled:
Dobrze, że w święta pozwoliłam sobie na trochę ciasta, będę miała co wspominać przez resztę ciąży...

agga - dobrze rozumiem, że lekarze uparli się wywołać Twój poród najpóźniej w terminie? Wydawało mi się, że termin jest czymś orientacyjnym i normą jest poród od 2 tyg przed tym terminem jak i do 2 tyg po? Tak mówiła mi moja lekarka. Chyba, że coś pokręciłam? Tym bardziej jeśli dzieciątko zdrowiutkie...

starlet, andzia
- jeśli chodzi o glukometry, to doczytałam, że te, które mierzą w osoczu (oznaczone na opakowaniu pasków żółtą kropką w paski) mają o 11% wyższe wskazania niż te, które mierzą we krwi pełnej (generalnie te starszego typu). Natomiast normy wg najnowszych danych tow. diab. dotyczą wyników w osoczu, dlatego powinno się wynik z krwi pełnej pomnożyć przez 1,1.

mama_ola ja pewnie jutro tez dostane ostra diete...wrrr...moje dotychczas piekne cukry dzisiaj sie zbuntowaly, nawet przy posilkach, przy ktorych wczesniej mialam cukry dobre - np. po tym samym obiedzie mialam ostatnio 110 a dzisiaj 156 :dry:
Dlugo trwala twoja wizyta?

aasica szczepionka 5w1 ani nawet ta 6w1 nie ma w sobie szczepionki przeciwko rotawirusom. Przeciw rotawirusom jest odrebna szczepionka doustna, z tego co pamietam dosc droga, podawana w dwoch dawkach.

Starlet - moja wizyta składała się z dwóch części. Najpierw miałam szkolenie u babki zajmującej się dietami - mówiła co możemy, a czego nie, rozdała glukometry i pokazała jak używać. Trwało to pewnie z 10-15 min. A potem już do lekarza, u którego byłam może z 5 minut. Pytał o dotychczasowy przebieg ciąży, cukrzyce w rodzinie i upewnił się, że wiem co robić. Myślę, że kolejna wizyta - za 2 tyg. będzie dłuższa, bo będziemy analizować wysokość moich cukrów i mam nadzieję, że ponegocjujemy trochę z tą dietą :) Oczywiście jeśli cukry mi nie zwariują ;) Powodzenia jutro.

Assica rotawirusy kosztują 2x300zł. Jest to szczypionka doustna, czyttałam na internecie, że babka bardzo chciałą zaszczepić swoje dziecko i niestety dwa razy wypluła szczepionke więc straciła 600zł a dziecko nie zaszczepiła. Ja nie szczepiłam bo naczytałam sioę na temat skutków ubocznych , a 6w1 czy jakoś tak to za 1-sza zapłaciłąm 180 a kolejne 110 i płace na miejscu w gabinecie.

Agga co zdecydowałaś???

Maria masz odwagę jeździć konno, brrr nie dla mnie ja nawet bym nie usiadła hi hi.
Dziewczyny moja mama przywiozła 4 opakowania batonkó więc jedno już nie ma wogóle a 3 są już po połowie ...

reklama
Mama ola ja przez pierwszy tydzień byłam na okrągło głodna i kończąc jeden posiłek myślałam o drugim. Pij dużo wody to zabije głód jeżeli będziesz głodna. Ilę masz dziennie ww?

Do góry