Hej Słodkie Mamusie,
Ja po wizycie u diabetologa. Dostałam glukometr, paski i mam się kłuć 4 razy dziennie - rano na czczo i po 1h po śniadaniu, obiedzie i kolacji. A do tego dieta, dieta, dieta... Nie wolna mi jeść żadnych słodyczy, miodu czy cukru, owoców, soków, białego pieczywa, owocowych jogurtów, śmietany i majonezu. A do tego 6 posiłków dziennie o dokładnie wyznaczonych porach (w tym śniadanie najpóźniej o 8!). Ale pewnie Wy to już znacie. Szczerze mówiąc liczyłam, że lekarz spojrzy na moje wyniki i stwierdzi, że są na tyle dobre, żebym pomierzyła sobie cukier najpierw bez szczególnej diety i wtedy oceni, czy coś jest nie tak. A ja mam wrażenie, że na takiej diecie, to umrę z głodu
![Zaskoczona(y) :baffled: :baffled:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/baffled5wh.gif)
Dobrze, że w święta pozwoliłam sobie na trochę ciasta, będę miała co wspominać przez resztę ciąży...
agga - dobrze rozumiem, że lekarze uparli się wywołać Twój poród najpóźniej w terminie? Wydawało mi się, że termin jest czymś orientacyjnym i normą jest poród od 2 tyg przed tym terminem jak i do 2 tyg po? Tak mówiła mi moja lekarka. Chyba, że coś pokręciłam? Tym bardziej jeśli dzieciątko zdrowiutkie...
starlet, andzia - jeśli chodzi o glukometry, to doczytałam, że te, które mierzą w osoczu (oznaczone na opakowaniu pasków żółtą kropką w paski) mają o 11% wyższe wskazania niż te, które mierzą we krwi pełnej (generalnie te starszego typu). Natomiast normy wg najnowszych danych tow. diab. dotyczą wyników w osoczu, dlatego powinno się wynik z krwi pełnej pomnożyć przez 1,1.