reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

witam obecne i przyszle mamy i rownie dołączam sie do gratulacji dla megi :)

narobilyscie mi smaka na tego anatola :) no i dzisiaj sie poddalam w sklepie, dokupilam do tego mleko sojowe waniliowe (niestety u mnie biedronkowe jest tylko kakaowe) i zdziwiona bylam ze to waniliowe jest tak pysznie slodkie :) mniam
przy regale ze zdrowa zywnoscia troche czasu spędzilam - ale szafka uzupelniona o otreby i przeniczne i zytnie - a do tego jeszcze dzemik dla diabetykow - na kolacje bede robic doswiadczenie wiec przekaze co i jak:)

ehhh mamy karmiące - jak ja wam zazdroszcze.... :) ale dzielnie wyczekam jeszcze dwa miesiace, moja kolezanka wlasnie pare dni temu przez cesarke urodzila blizniaki w 36tc i mowi biedna ze sa tak malenkie ze boi sie je wziąc na rece - 2,2 i 2,4 kg wiec grzecznie przemecze sie te 8 tygodni :) upsss.. no i na powaznie musze zaczac ganiac za jakas wyprawka i dla dziecka i dla mnie do szpitala bo to chyba juz najwyzsza pora co? :)

reklama
MEGI SUPER !!

a co do kota...
jak Pola placze to wychodzi z pokoju :) kladzie sie kolo niej i tez zasypia :) obserwuje :)
o jejku.. przede mna kolejna noc.. juz sie boje :(
w czym wasze bobasy tak po domku chodza ? moja ma body bez nozek i raczek i na to pajacyk z nozkami i raczkami. nie za cieplo nie za zimno ??

jupi - gabrielka ja cie wyściskałabym najchętniej - zrobiłam placki ale już stwierdziłam ze zaspokoję żołądek i najwyżej za godzinę się załamię :) a tu taka niespodzianka i taki sukces
twój przepis urozmaiciłam wzięłam: po trzy łyżki otrąb pszennych i żytnich i dolałam jednak trochę mleka żeby się skleiło :) dodałam jeszcze jajko i wielką łychę sera twarogowego i jeszcze trzy łyzeczki dżemu dla diabetyków i dosypałam jeszcze troche proszku do pieczenia :) zrobiło się za wodniste to dosypałam jeszcze prawie drugie tyle tych otrąb i usmażyłam - mój luby był zachwycony :) i polowe mi zjadł :) ihhihi tak czy siak (poprzednio zjadłam zaledwie dwa) zjadłam chyba z 5 takich placków i... hura - cukier po godzinie 95 :) polecam bo pyszniutkie i lekko słodkie :)

a powiedzcie mi proszę jeszcze z tymi cukrami rano - bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam wcześniejsze wypowiedzi - ale wychodzi na to ze im później zje sie ostatni posiłek tym niższy będzie wynik rano? czy już się zamieszałam.... :) pozdrawiam serdecznie :)

ale noc ! Pola od 1 do 4 nie spala ! trzymalam ja na rekach to "spala" odkladalam do lozka nie spala i tak 3 h ! po 2 h juz plakalam z niemocy :/ obudzilam M i on ja ululal kolo 4 :/ chlop czasem sie przydaje.. ;)

Witam Słodkie,

Aga86 to poleciałaś z tym cukrem fiksuje organizm ale już malutko Ci zostało będzie dobrze nie stresuj się tylko:-)trzymam kciuki:-)bo Ty pierwsza urodzisz ja dwa tygodnie po Tobie :-)
Aureolcia czy Ty masz jakąś rozpiskę z dietą ? czy próbujesz wszystkiego ? ja dostałam rozpiskę co kiedy jeść i staram się stosować 6 posiłków w ciągu dnia w regularnych odstępach czasu tak aby nie chodzić głodnej w tym ostatnia kolacja ok 21.-22 skoki się zdarzały ale nie było ich dużo w przeciągu miesiąca zero przekroczenia :-)
Megi gratulacje super że Synio już z Tobą!!!

Pozdrawiam Wszystkie Mamusie i dobrych cukrów życzę

Witam Słodkie,

Aga86 to poleciałaś z tym cukrem fiksuje organizm ale już malutko Ci zostało będzie dobrze nie stresuj się tylko:-)trzymam kciuki:-)bo Ty pierwsza urodzisz ja dwa tygodnie po Tobie :-)
Aureolcia czy Ty masz jakąś rozpiskę z dietą ? czy próbujesz wszystkiego ? ja dostałam rozpiskę co kiedy jeść i staram się stosować 6 posiłków w ciągu dnia w regularnych odstępach czasu tak aby nie chodzić głodnej w tym ostatnia kolacja ok 21.-22 skoki się zdarzały ale nie było ich dużo w przeciągu miesiąca zero przekroczenia :-)
Megi gratulacje super że Synio już z Tobą!!!

Pozdrawiam Wszystkie Mamusie i dobrych cukrów życzę

Nie mam żadnej rozpiski, jak już wcześniej gdzieś pisałam diabetolog mi tylko dał recepte na paski a jego pielęgniarka glukometr i tekst ze mam ograniczyć cukry i nic poza tym :no::wściekła/y: Wszystko co wiem na temat odżywiania wiem z tego forum i jeszcze kilku innych stron no i eksperymentuje :wściekła/y:. Jem 5 regularnych posiłków i w sumie w ciągu miesiąca też normy nie przekroczyłam bo mam norme na czczo do 110 a godzine po posiłkach do 140 a jeszcze nigdy nie przekroczyłam 120. Ale jakbym rano miała np 80 zamiast 100 to czułabym sie lepiej :tak:Gdyby ci się chciało to napisz kilka rzeczy z tej twojej listy bo to co jem już mi bokami wychodzi i chętnie spróbuje czegoś nowego :tak:

Ostatnia edycja:
co do cukrów rano to może mieć wpływ ostatni posiłek i trzeba go zjadać koło 21-22 tak jak dziewzyny pisały. Najlepiej żeby było tam cos tłustego -masło, oliwa, tłustsze mięso, bo tłuszcz opóźnia wyrzut węglowodanów i w związku z tym dłużej w nocy utrzymuje się stały poziom cukru. Natomiast jet jeszcze kwestia tego, że jak się długo nie je to wytwarzane są węglowodany przez organizm (chyba przez wątrobę...) i dlatego rano cukry moga rosnąć na czczo (np. 06 rano 90 a o 8 rano 100). I jeszcze trzeba uważać na ketony -uboczny produkt pozyskiwana węglowodanów z wątroby jak nie ma tych z pokarmu -w dużym stężeniu są niebezpieczne dla dziecka. Można je kontrolowac samemu paskami Ketodiastix (na rcepte tanie są chyba z 5 zł) i rano kontrolować w moczu i wtedy wiesz czy to co zjadłaś na długo starczyło czy też już ketony się wytworzyły (ketony możemy teżzawdzęczać przerwom w posiłkach w ciągu dnia -dlatego trzeba jeść co 2-3 godziny!). Oprócz tego niewiele można zrobić, bo w nocy trzuska szaleje i ma nas gdzieś :sorry2: i dlatego istnieje insulina...

emka:ja też tak mojego ubieram -body z rękawami albo kaftanik i na to pajacyk albo spiochy i bluzeczka jeszcze -szczególnie na noc bo się tak diabeł rozkopuje i odpycha nogami, że wychodzi spod kocyka i śpi bez przykrycia czasami!:-) Dlatego często zakłądam mu pajacyki welurowe albo frotte na noc a w dzień bawełniane.

a teraz w taka pogode jak mamy dzis i w takim stroju jak ubieramy pod domku to masz okna pootwierane tzn uchylone czy tylko rozszczelnione?

Dzień dobry!
Aasica - dzieki za wieści od Megi:tak:
Megi - gratuluję!!!:-)
Agga - oj poszalałaś z tym cukrem;-) dobrze, że masz juz końcówkę ciąży to i stres sie skończy a jak piszą dziewczyny - czasu na mierzenie cukru nie będzie;-) a opowieśc o Eluni - słodka:tak:
Majka - dobrze, że eksperymentujesz - ja jeszcze otręb nie zakupiłam, ale po Twojej reklamie na pewno to zrobię - może dzis mi się uda po południu M do sklepu wyciągnąć;-)
Emka - ciężka noc:szok: - masz rację, że czasami chłop szybciej uspokoi dziecko niż mama - to chyba taki radarek ma maluszek i wyczuwa, że jak mama to da cyca;-)
Kuroslaw - mnie wyszły właśnie w moczu ciałka ketonowe obecne (+) - pytałm wczoraj lekarza i powiedział, że zdrowym mamom w III trymestrze też sie to zdarza, mam pilnować płynów i że to normalne - a Tobie mówili coś innego na temat tych ciałek ketonowych:szok:

Pozdrawiam Was słodko;-) i życzę miłego dnia - u mnie piękne słońce, to się na spacer chyba wybiorę

reklama
Do góry