reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Magda wroc troche wczesniej to tam przeczytasz wszystko co Cie interesuje. Podstawa jest to ze najczesniej wlasnie rano cukry sa wysokie bo trzustka dopiero zaczyna pracowac. Te normy to 140 po godzinie? Sniadanie to proponuje 1 kromke a wiecej wedliny lub najlepiej jajecznica czy omlet bo to nie podnosi cukrow. Co do roznych wynikow to kazda z nas to przechodzila zastanawiajac sie nad tym.:tak: A wyniki masz wysokie - niestety musisz ograniczyc sie z poczatku bardzo a dopiero pozniej sobie folgoiwac kiedy poznasz swoj organizm. jest to metoda prob i bledow.

Assica nie ma niestety ;-)zadnego przepisu na porod. Ja urodzilam przzed terminem wiec nawet sie tego nie spodziewalam:-D faktem jest to ze na porodowce bylam 1,5 godz i juz mialam malenstwo:-D
U Was tez bedzie dobrze:-)

Magda trzymam kciuki za wytrwalosc;-) ja jak pamietam to przez 1 tydzien bylam na okraglo glodna!!! Ile masz wymiennikow na dzien?
Wejdz na www.tabele-kalorii.pl i tam masz dokladnie podany kazdy produkt ilosc weglowodanow.:happy:

reklama
witam słodkie mamusie. tak sobie czytam i błądze po forum i myśle że może dopomogę bo w ciąży też miałam cukrzycę. Na szczęście to już za mną ale Emka się ciekawi czy się leży na patologi ciąży. No więc ja leżałam już dwa tygodnie wcześniej. Chcieli mi już w 38 tyg. poród wywoływać ale nie dałam:-). I tak urodziłam w końcu na tej patologi dzień przed terminem;-). Na przyspieszenie to lekarz doradzał seks w windzie a położne siedzenie w pozycji siadu skrzyżnego:-). Powodzenia Wam życzę.

ja wlasnie wstalam ;)
spalam od 17 :szok:
teraz wyslalam M po cos slodkiego bo mi strasznie niedobrze :| od kilku dni mi sie wymiotowac chce :/ a po slodkim i gazowanym mi przechodzi :/ :confused2:
a powiedzcie mi co to.. od kilku dni mam non stop mokre majtki. nie jakos niesamowicie bardzo ale jednak. nie sa to uplawy. nie jest to mocz. :szok::szok:

a co do szpitala. rozumiem ze jesli mam termin na 28 02 i nic z tego to na drugi dzien 1 marca juz musze sie zglosic do szpitala tak ?

kurde moglam zapisac date od kiedy to mam :/ ale mysle ze z tydzien juz bedzie :/ nie wiecej. mam nadzieje ze urodze w terminie.. nie chce wywolywania i lezenia w szpitalu :(
to co najlepsze na "wywolanie" porodu ? jakie domowe sposoby ? :-D

dzięki Gabrielka, wiem że muszę się ograniczać ale stosuję się do tej diety i jest właśnie coraz gorzej:szok: dziś z tym głodem była tragedia myślałam że padnę i w głowie się kręci, i ciągle słabo ledwo co się snułam po domu. mam 19 wymienników i też za bardzo nie wiem jak je zamieniać żeby mojej małej nic nie brakowało.:-( spróbuję jutro rano tylko jedną kromkę zjeść i zobaczymy co wyjdzie za wynik. chyba popadam w paranoje. tak te 140 to po godz.
Emka jeśli możesz to powiedz mi jak wyglądały wizyty u Ciebie na Karowej, bo też tam zostałam skierowana i powiedzieli że mam się zgłosić jak cukry będą przekraczać norme. co najśmieszniejsze dali glukometr ale bez nakłuwacza :szok:

ano wiem
ze dali glukometr bez nakluwacza :] nakluwacz kupisz albo na allegro albo z zestawem w aptece za 60 zlotych :/ ja pierwszego dnia klulam sie igla zwykla ale drugiego dnia powiedzialam dosc i zamowilam na allegro :/ poczekalam na paczke i od tego czasu mierzylam cukier "jak czlowiek".

a wizyty.. hmm mi powiedziano ze jesli bede przekraczac normy mam zadzwonic.. wiadomo na poczatku dopiero zapoznajesz sie z cala ta dieta i mozesz czasem miec wynik ponad 140.. ale nie ma powodu by odrazu dzwonic i o tym opowiadac.. na przyszlosc lepiej nie jesc tego co sie jadlo albo zmniejszyc porcje. mi wielokrotnie zdarzalo sie miec wyzszy wynik ale nie dzwonilam. poprostu nie jadlam tego juz pozniej. njwazniejsze to poranne cukry na czczo jak ze 2-3 razy w ciagu tygodnia masz ponad 95 wtedy dzwon.

aha i jesli chodzi o wymienniki i 19 to raczej pilnowac tego kaza jak sie bierze insuline. ja np bez liczenia jadlam (teraz nawet po 2 paczkach mam dobry wynik wiec nie jem jak kiedys ;):
sniadanie - 1 kanapka pieczywo wedlina warzywo
2 sniadanie 1 kanapka pieczywo wedlina warzywo
obiad ziemniaki chude mieso salatka
podwieczorek 1 kanapka pieczywko wedlina warzywo
kolacja omlet z warzywami
2 kolacja 1 kanapka pieczywo wedlina

nic nie liczylam jadlam to co wiedzialam ze ma malo weglowodanow badz wogole.

Ostatnia edycja:
Gabrielka świetny ten link co mi podałaś:-) czyli tak jak myślałam parówki mogę jeść:-) tylko z tego co zauważyłam to chleb najbardziej podwyższa cukry, więc od dziś tylko jedna kromka na śniadanko. a teraz coś dla mojej córci mleczko z płatkami:-) a powiedzcie jeszcze jak zaradzić na te poranne cukry?

chodzi o te na czczo ?
nie jedz po 23 :)
a jesli juz musisz to naprawde niewiele i to co nie ma weglowodanow.
2 plasterki chudej wedlinki
jakies warzywo

:)

reklama
heh ja też męczyłam się igła do szycia:-) z rana to mój kochany mógł się wyżyć, bo ja jakoś chyba nie należę do ludzi samookaleczających się:-) więc poszłam do mojej internistki kobieta anioł dała mi nakłuwacz prosto z pudełeczka plus komplet igiełek:-) ja od wtorku na diecie jestem i jak na razie od środy dwa razy poranne cukry przekroczyły 95 miejmy nadzieję że już się nie powtórzą.
właśnie nie chce tam dzwonić do nich i tyłki zawracać, z tego też względu że może będą mi chcieli wcisnąć insuline:szok: Emka to Ty byłaś w tym mądrzejsza bo ja to się podłamuję tymi cukrami, a byłaś jeszcze na Karowej po tym całym szkolonku które tam fundują?

Do góry