reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Haaaaa...dziewczynki, dzieki wielkie, co wiele głów to nie jedna i pomału staje się jakaś jasność. Ja taki niski poziom na czczo mogłam mieć dlatego że kładłam się późno spać, jadłam wieczorkiem i było bardzo nisko. Faktycznie teraz sobie przypomniałam, ze diabetolog coś mówił żeby początkowo jak się przebudzę w nocy też zmierzyć poziom (ale tego nigdy nie robiłam) czyli juz wiem dlaczego, aby sprawdzić czy nie maleje a potem rośnie
Czyli jeden problem z głowy, próbujemy kanapeczkę z wędlinką na noc i oby do rana był piękny poziom cukru na czczo.
A tym mamusiom, które mają po śniadaniu wysoko, radzę dzielić śniadanko na pół, najpierw bez chlebka, żadnego, same warzywka i jakaś kiełbaska, parówka szyneczka, godzina przerwy, pomiar-no i w zależności czy już jest nisko, czy jeszcze nie, odczekać trochę (może i drugą godzinę) i drugie śniadanko, może być z chlebkiem (nie wiem czemu ale u mnie to działało super) na piewsze śniadanie 0pieczywa.
No dobra, mądruje się tu a nie wiem jak teraz będzie, hihi
elisabethtak to moja druga ciąża (widzę że synków mamy zbliżone daty urodzin :) Poprzednia była bez insuliny, poza małymi wyjątkami i eksperymentami rzeczy zakazanych a straszną chęcią na nie świetnie udało mi się utrzymać poziom cukru. Tak naprawdę uważałam jedynie na śniadania, a potem w dzień dużo spacerów, bo było lato i był luzik, spadał cukier szybciutko, wiec lody jak najbardziej w porze 12-14 i podczas spaceru. NIGDY NIE BYŁO POWYŻEJ norm. Teraz na razie jestem po badaniu glukozy i wyszło mi po 2godzinach 180 więc już powyżej normy, w przyszły piątek idę do gin, poprosze ją o receptę na paski do accu-chek (dziś przyszedł) od jutra zmierzę trochę się pomierzę, mam 10pasków (tylko tyle było z glukometrem) Mam nadzieję że teraz też obejdzie sie na samej diecie
Monikadania z Hortexu musze spróbować, to dobry pomysł, hmm..ale tam jest biały ryż i co, on nie podwyższa?? Bo jak tak, to ja lubię zapiekanki z ryżem kurczakiem i papryką
KasiulkaWuuuuuuuuu..zazdroszczę Ci, Ty już na finale..ja nie wiem co mnie jeszcze czeka
Mamuśki, mam pytanko tak z innej beczki, czy któraś z Was nosi dziewuszkę pod serduszkiem?? (coś mąż mi wciska, że skoro w ciąży na dziewczynkę zazwyczaj chce sie słodkiego, bo organizm się tego dopomina, a przy chłopcach zazwyczaj nie, to może przy ciążach dziewczynkowych są rzadsze przypadki cukrzycy-czyli u mnie byłby drugi chłopczyk według tej teorii) oczywiście to takie moje tylko przemyślenia i zastanawiam się czy to ma jakieś racje bytu hihi

Eeeeeeeeeeeeeeeeeeee...buraczki zakazane, gotowana marchewka też..A buuuuu..no ale jak rosół? zawsze dużą ilość warzyw marchewki dodawałam :(

Wklejam ...Cukrzyca w ciąży - Porady ekspertów - - Onet.pl Dziecko

sama sobie ku przestrodze dziś znów, miałam napad na słodkie. Wtrąbiłam 4 kostki czekolady gorzkiej i 2 brzoskiwnie z puszki, potem jak niepyszna posżłam na godzinny spacerek i nawet nie zmierzyłam bo się bałam.A wczoraj już takie ładne cukry miałam. czemu mnie tak ciągnie na słodkie i owoce, normalnie nie daję sobie z tym rady a przyznam, ze przed ciążą słodkie jadałam sporadycznie prz kawie a owoców prawie wcale:(

:-);-):tak::blink:tak wyglądam po zwiekszonej kolacji i pomiarze cukru .Jest super -111. Własnie zjadłam kanapeczkę przed snem- o22 pomiar i spać. Wstane o 3 na pomiar kontrolny i zobacze co tam sie dzieję z tymi cukrami.Jesli chodzi o hortex to dla mnie rewelacja bo mozna tego podjesc całkim całkiem a cukry wychodza mi do 120.Polecam mieszanke meksykańską bo chińska nie pachnie specjalnie. Mam synka i w pierwszej ciąży jadlam slodycze tonami , nie miałam cukrzycy i więc teoretycznie wolno mi było. Druga ciąża , wychodzi drugi chłopiec , nie jadlam słodyczy od początku bo nie miałam chęci-wiec na płec nie ma to wpływu.Paski do glukometru przepisuje też lekarz rodzinny i nie robi problemu- mój stwierdził,że jak potrzebne to trzeba wypisać.Zobacz czy na recepcje będzie literka P to paski będą tańsze,ja do accuchecka płace 3,20.

Kasia_2005 ja mam pierwszego chłopca i nie tknęłam w pierwszej ciąży słodkiego nie miałam ochoty na czekolade na nic i nie miałam też cukrzycy . Teraz też jest chłopiec a słodkie chodziło za mną od samego początku w każdej postaci no i pokazała się cukrzyca więc mąż cię chyba wkręca bo nie wiem czy płeć dziecka ma jakieś znaczenie bynajmniej ja nic o tym nie słyszałam.

A ja do accu-chek płacę za 50 pasków 1 gr zawsze dostaje recepte na 100 pasków więc 2 gr zobacz w innej aptece może mają za 1gr bo u nas też są apteki gdzie kosztują ponad 3 zł.

słyszałam o paskach za grosz ale osobiście jeszcze nie trafiłam na taka cenę.Cieszę się,że nie musze ich kupić za 50 złotych bo by wykończyły mnie finansowo.Używam ich 4 opakowania bo zawsze ciągnie mnie żeby sprawdzic cukier nawet wtedy kiedy nie potrzeba.

Kasiulka jak ja bym chciała byc na tym etapie ciąży co ty, zwłaszcza ,ze moja dzidzia jest zagrożona.Mam skurcz i biorę leki a to dopiero 25 tydzień.No ale dosyc marudzenia mija kolejny dzień i aby takich jeszcze 100 i będzie ok

reklama
Do góry