reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Aga rozumiem, ze masz glukometr accu-check. Czy otrzymany wynik z glukometru mnozylas przez 1,11 i porownywalas z norma? Czy mialaś/masz paski bez tego zoltego koleczka???

reklama
mam inny tylko lekarz podał mi normę jeszcze przed kupnem jakiegokolwiek, więc nie kierował się modelem ale jak doliczać odp. Ci dziewczyny

Witam ponownie , mój diabetolog powiedział że tak jak mi wychodzi na accu-chek taki jest pomiar .A na wykresie jaki dostałam od piguły była taka tabelka i tam wychodziło że się odejmuje te 11% więc jestem już głupia co i jak.:wściekła/y:

KasiulkaW- obawiam sie jednak, ze te 1,11 trzeba bylo dodawac do otrzymanaych wynikow ( przy uzywaniu paskow bez koleczka). Strasznie mnie to przeraza...... Przeliczylam stare pomiary i zdarzalo mi sie przekraczac norme :angry:.

Normy do 95 i 140 sa dla wynikow kalibrowanych dla osocza.

Przeczytaj prosze ten watek:
:-:)-:)-:)-:)-:)-:)-(
forum.mojacukrzyca.org :: Zobacz temat - Accu-chek nowe paski

Witam Dziewczynki... podczytuje Was od jakiegos czasu i mam pytanie, może bedziecie mogły mi pomóc.....

W pierwszej ciąży miałam cukrzycę ciężarnych... wykrytą dosyć późno... byłam pod opieka diabetologa... stosowałam tylko dietę, bez insuliny...

Teraz jestem w drugiej ciąży, 8 tydzień... odkąd dowiedziałam się, że jestem w ciąży, odstawiłam cukry i staram się nie jeśc smazonego i stosowac dietę jaką miałam w pierwszej ciąży... niestety nie mam glukometru i nie mam jak kontrolować poziomu cukru... dziś byłam na wizycie u gina i miałam mierzony poziom cukru na czczo i wyszło 95, czyli w zasadzie górna granica normy.... myślałam, że dla bezpieczeństwa pani gin da mi skierowanie do diabetologa, ale ona stwierdziła, że nie ma takiej potrzeby, bo mieszcze się w normię... chciałam, żeby szybciej zrobiła mi test po obciążeniu glukoza, ale stwierdziła, że bedzie on robiony w odpowiednim czasie (jak dla mnie chyba zbyt późno)... Nie wiem co zrobić... myślałam nawet nad zakupem własnego glukomertu i o ile aparaty nie są drogie o tyle paski mają kosmiczne ceny... czy orientujecie się, czy recepte na paski może wypisac inny lekarz niż diabetolog?
Nie wiem? Nie wymuszę na niej skierowania do diabetologa... nie kazała mi się stresować, ale życie w niewiedzy jest chyba jeszcze gorsze... Poradzicie mi coś? jak to wygląda u Was... z góry dziękuję i pozdrawiam Was...

*AgA* do galaretki nie daję marchewki bo gotowana to nie bardzo, zamiast niej daje paprykę ja lubię surową ale można marynowaną i jajeczko , czasem troszkę groszku konserwowego.I oczywiście pałaszuje skropioną cytrynką zamiast niezdrowego octu:)

elisabeth
ja bym na Twoim miejscu zrobiła obciążenie glukozą 75g w laboratorium prywatnym nie kosztuje dużo, i nie musisz mieć skierowania a jak wyjdzie zły wynik to chyba ginekolog już da Ci skierowanie do diabetologa, masz rację że lepiej szybciej wiedzieć a cukrzyca w poprzedniej ciąży to już jest wskazanie...
U mnie cukrzyca wypłynęła w 8 tygodniu ciąży czyli bardzo wcześnie no ale ja miałam na czczo 105, dlatego dostałam skierowanie na dalsze badania i do poradni diabetologicznej.

Ostatnia edycja:
elisabethto masz podobną sytuacje do mojej. Polecam jednak abyś sama na własną rękę zrobiła badania glukozy 75. Ja jestem po zmianie lekarza gin, poprzenia mówiła że czekamy do 20tygodnia, jedynie miałam poziom cukru na czczo i właśnie 95, jak u Ciebie. Tydzien temu zmieniłam lekarza, ginka zajmuje się również ciężarnymi z cukrzycą i jak się dowiedziała że miałam w pierwszej ciąży cukrzycę od razu kazała mi zrobić cukier z obciążeniem 75g. I widzę, choc na czczo dalej jest ok, to po obciążeniu po 2godzinach było 180 (norma do 140). Do ginki mam w przyszły piątek, już zakupiłam sobie glukometr, od gin wyciągnę receptę na paski. Paski może wypisać Ci również lekarz rodzinny (podobno) i gin (mi w poprzedniej ciaży ginka mi wypisywała.
Proponuje zrób prywatnie cukier 75 (koszt ja płaciłam 16zł + 3,2glukoza) i będziesz wiedzieć. Lepiej wykryc ją wcześniej

AGAi jak po tej sałatce z tuńczykiem cukier? Uważaj z wątróbką , o ile dobrze pamiętam (ale nie jestem pewna czy nie tyczy się to tylko wątróbki drobiowej) posiada zbyt duża ilość wit.A, i nie wolno w ciąży

kasia_2005masz rację co do wątróbki, właśnie dzisiaj to wyczytałam - nie wskazana w ciąży!!!

reklama
AGAi jak po tej sałatce z tuńczykiem cukier? Uważaj z wątróbką , o ile dobrze pamiętam (ale nie jestem pewna czy nie tyczy się to tylko wątróbki drobiowej) posiada zbyt duża ilość wit.A, i nie wolno w ciąży

Hej po sałatce z tuńczykiem 85 o dziwo zrobiłam 2 razy test żeby mieć pewność, przed kolacja tez sprawdzałam i było 81
Sałatkę zrobiłam z całej puszki ale po wkrojeniu składników zmieściłam tylko pół porcji + 1 kromka chlebka ryżowego.
Smak przyznam na początku ciężki ale w połowie już mi smakowało. Możesz próbować.
A wątróbkę kazała diabetolog oczywiście od czasu do czasu żeby nie spadło żelazo, najpierw jednak wołowinka idzie na pierwszy ogień

Do góry